|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye’Nin Nato’Ya Katkıları
e Personel yönetim usulleri açısından Türkiye, doldurmayı taahhüt ettiği kadrolara üstün nitelikli personel (Ağırlıklı olarak kurmay subay) atayan, bunun yanı sıra görevlendirdiği personel için hiçbir çalışma saati kısıtlaması koymayan (Almanya ve Hollanda gibi ülke subayları belli bir çalışma saati sonrasında, ilave ücret veya telafi izni talep etmektedir ) ve personeli en az izin kullanan ülkelerden biridir
f Türkiye’de bulunan NATO Karargahlarında görev yapan Türk personel sayıları aşağıda sunulmuştur;
(1) CAOC-6 (Eskişehir) 32 Sb , 17 Ast Sb , 3 Svl
(2) FOB (Konya) 3 Sb , 34 Ast Sb , 3 Er/Erbaş, 22 Svl
(3) CIS/Ankara Sektörü 2 Sb , 26 Ast Sb , 61 Er/Erbaş
(4) NRDC TU 238 Personel
(5) CC- Air HQ İzmir 1 Gen , 66 Sb , 93 Ast Sb , 209 Er/Erbaş
5 NATO TATBİKATLARI:
a TSK, tatbikatların eğitim hedeflerine ulaşması, üye ülkelerin Silahlı Kuvvetleri arasında iş birliği ve koordinasyonun artırılması maksadıyla NATO tatbikatlarına aktif olarak katılım sağlamaktadır Ayrıca, NATO Tatbikatlarına ve Tatbikat Toplantılarına ev sahipliği yapılmakta, TSK nin sahip olduğu imkanlardan istifade edilmesine imkan verilmektedir
b Türkiye, 2000 yılında 27 NATO ve 9 Barış için Ortaklık (BİO) , 2001 yılında 25 NATO ve 8 BİO, 2002 yılında da 21 NATO ve 5 BİO tatbikatına katılmıştır
c 2003 yılında 20 NATO, 6 NATO/BİO tatbikatına katılım programlanmış; bu kapsamda NATO tatbikatlarına 42,7 Trilyon TL , BİO tatbikatlarına ise 2,4 Trilyon TL olmak üzere toplam 45,1 Trilyon TL kaynak planlanmıştır
ç 2004 yılında ise, 16 NATO ve 2 NATO/BİO tatbikatına iştirak edilmiştir Tatbikatların toplam maliyeti 12 Trilyon TL olarak gerçekleşmiştir
c 2005 yılında, 28 NATO ve 10 NATO/BİO tatbikatına katılım planlanmıştır NATO tatbikatlarına 5,5 Trilyon TL , BİO tatbikatlarına ise 1 Trilyon TL olmak üzere toplam 6,5 Trilyon TL kaynak planlanmıştır
6 NATO MÜKEMMELİYET MERKEZLERİNE KATKI:
12-13 Haziran 2003 tarihinde NATO Savunma Bakanları İlkbahar Toplantısı’nda onaylanan NATO Yeni Komuta Yapısında milli veya çok uluslu olarak teşkil edilecek Mükemmeliyet Merkezleri (Center of Excellence – COE) kurulması öngörülmüştür
a NATO Komuta Yapısının bir parçası olmamasına karşın, bu merkezlerin; NATO ve Barış İçin Ortaklık (BİO) komutanlık ve birliklerinin birlikte çalışılabilirliğinin ve yeteneklerinin geliştirilmesi, bu çerçevede eğitim verilmesi, doktrin geliştirilmesi ve denenmesi, konseptlerin deneme yoluyla değerlendirilmesi yönünde NATO’ya hizmet vermesi amaçlanmaktadır
b 11 Haziran 2004’te onaylanan “COE Denetleme Kriterleri” dokümanında, çalışma dilinin İngilizce olması, kuruluşların müşterek hale getirilmesi, her COE’nin ACT Kh nın belirlediği kriterlere göre kendi iç denetlemesini yapmasını müteakip ACT tarafından denetlenmesi, denetleme sonucunda ACT’ın ilgili COE’nin başarılı olup olmadığını Askeri Komite’ye bildirmesi ve başarılı olanların statülerinin onaylanması öngörülmektedir
c Kurulacak merkezlerin, kurucu ülke veya ülkeler tarafından finanse edilmesi ve hizmet karşılığında NATO’dan ücret alması öngörülmektedir
ç Transformasyon Komutanlığı (SACT) ile ilişkilendirilecek olan bu merkezler katılımcı ülkeler ve ilgili Stratejik K lık arasında yapılacak Mutabakat Muhtırası çerçevesinde faaliyet gösterecektir Böylece, COE’lerin Stratejik K lıklarla işbirliği içinde ve birbirini destekleyecek şekilde akredite edilmiş olarak faaliyet göstermesinin sağlanması hedeflenmektedir Türkiye, NATO’ya halihazırda üç mükemmeliyet merkezi önermiş bulunmaktadır Bu merkezler;
(1) Taktik Hava Eğitim Mükemmeliyet Merkezi
(a) Konya’da konuşlanmıştır
(b) 04-16 Eylül 2004 tarihlerinde NATO Air Meet 2004 Tatbikatına ev sahipliği yapmıştır Tatbikata (ABD ve İngiltere dahil) 16 Üye Ülke 98 uçak ile iştirak etmiştir
(c) Kompozit Hava Harekatlarına odaklanmıştır
(ç) Konsepti hazırlanmış ve ülkelerin görüşüne sunulmuştur MOU çalışmaları devam etmektedir
(d) Altyapı çalışmaları tamamlanmış, teşkilat çalışmaları devam etmektedir
(e) Ocak 2006 itibarı ile İlk Harekat Kabiliyetine ulaşması hedeflenmiştir
(2) Barış için Ortaklık Eğitim Mükemmeliyet Merkezi
(a) Ankara’da halihazırda mevcut olan eğitim merkezidir
(b) Mükemmeliyet Merkezi olarak konsepti hazırlanmış ve görüş için SACT’a gönderilmiştir
(c) SACT, birçok ülkede halihazırda Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezlerinin bulunduğunu, bu konuda ilave bir Mükemmeliyet Merkezine ihtiyaç olmadığını, ayrıca benzeri merkezlere sahip ülkelerin de ikna edilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek öneriyi dondurmuştur
(ç) Konu ile ilgili girişimlere devam edilmektedir
(d) Barış için Ortaklık Eğitim Merkezi K lığınca kuruluşundan bugüne kadar NATO, BİO ve Akdeniz Diyalogu ülkelerine toplam 2,5 Milyon ABD Doları tutarında eğitim ve öğretim desteği sağlanmıştır Bu kapsamda toplam 53 ülkeden yaklaşık 5000 personele de eğitim verilmiştir
(3) Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM)
(a) Ankara’da konuşlanmıştır
(b) Haziran 2005’ten itibaren çekirdek kadro (19 personel) ile faaliyetine başlamıştır
(c) Konsept ve Mutabakat Muhtıraları hali hazırda SACT Karargahında değerlendirmeleri devam etmektedir
(ç) İlk Harekat Kabiliyetine 2005 yılı ortasında ulaşması hedeflenmiştir Merkezin yeni tesislerinin resmi açılışının 28 Haziran 2005’te yapılması öngörülmektedir
(d) TMMM ilk kursu ‘’ Defense Against Suicide Bombing’’ 2005 yılı Mart ayında icra edilmiş kursa 27 ülkeden 57 personel iştirak etmiştir
(e) TMMM’nin 95 personel ile faaliyet göstermesi planlanmakta olup bunların 57’ sini Türk, 38’ ini Yabancı personelin oluşturması öngörülmüştür 15 Mart 2005 tarihinde yapılan kadro toplantısında; ABD 3, İngiltere 2, Romanya 1 ve Bulgaristan 1 kadro almıştır Ayrıca Almanya, Slovakya ve Yunanistan niyet beyanında bulunmuşlardır
d Almanya, Prag Zirvesi kararları neticesinde NATO askeri komuta yapısı dışında kalan RFAS karargahını, bu defa bir mükemmeliyet merkezi olarak (COE), Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) adı altında, stratejik seviyede bir müşterek hava karargahına dönüştürme çabalarında başarılı olmuştur JAPCC, 01 Ocak 2005 tarihinden itibaren faaliyetine başlamış olup Türkiye bu merkezden iki kadro almıştır NATO’nun diğer mükemmeliyet merkezlerine de katkı (personel, maddi) sağlanacaktır
|