10-24-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
C* Türk Dünyası C*
MAKEDONYA'DA TÜRKLER
Makedonya'dan bir çok ırklar gelip geçmiştir Türk ırkından olan Hunlar, Avarlar, Kumanlar, Peçenekler ve Osmanlı Türkleri uzun süre bölgede yasamışlardır
1300 yılından sonra da Anadolu'dan Makedonya'ya çok sayıda Türk göçmenler yerleştirilmiştir
1953 yılıııda, Makedonya'da 203 000 Türk yaşarken bu nüfus bugün 77 500'e inmiştir Dün ve bugün Doğu Makedonya'da Türkler'e çok yoğun asimilasyon uygulanmaktadır Türkler arasında ve Makedonya'da eğitim Türkçe dilinde olmaktadır Doğu Makedonya'da ise sadece dört yıllık Türkçe eğitim vardır Halen mevcut ilköğretim kurumlarnda 264 öğretmen görev yaprnaktadır
Gostıvar'da bir genel lise ve bir meslek lisesi, Kalkandelen'de bir meslek lisesinde Türkçe öğretim yapılmaktadır Üsküp'te de bir lise'de Türkçe öğretim verilmektedir Üsküp ve Manastır Üniverstesinde Türklere çok az bir kontenjan ayrılmaktadır
Makedonya'da Türkler tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraşmaktadırlar En yoğun oldukları yerler ise Üsküp, Gostivar, Ohri, Resne'dir Türkçe dergileri, gazeteleri ve yerel televizyonları vardır
Makedonya'da bugün "Türk Demokratik Partisi" kurulmuş ve Türkleri temsil etmektedir
Ayrıca, Kosova ve Sancak bölgesiııde de Türklerin sayısı 2 000'e ulaşmıştır Burada da, Türkler Türkçe egitim görmekte olup en çok Priştine kentinde toplanmılardır
Makdedonya da Türkçe, radyo,gazete, dergi yayınlanmakta olup, siyasi anlamda "Türk Demokratik Birliği" Kosova-Sancak Türklerini temsil etmektedir
|
|
|
|