Yalnız Mesajı Göster

Kocatepe Gemisi Nasıl Battı

Eski 10-24-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Kocatepe Gemisi Nasıl Battı

Vuzuha kavusan durumu özetlemek üzere, Ankara’ya, Deniz Kuvvetleri‘ne bir mesaj yolladim

Bu sirada carkcibasim Metin Sürüs köprü üstüne, yanima geldi Cokda güzel bir hava Saat 13 sulari Kumanyalarimizi yiyoruz Metin, "Komutanim, buraya Yunan ucaklari gelirmi?“ diye sordu "Metin, buraya Yunan ucaklari gelmez, ama biraz sonra Türk ucaklarinin gelmesinden endise ediyorum Biz buraya yaklastik, yaklastik ve adeta sözü edilen konvoyu olusturduk Konvoy sanip bize taarruz etmelerinden korkuyorum dedim"“
Ben daha lafimi bitiremeden, radardan Türkiye yönünden gelen ucaklari rapor ettiler Bu yanlisin bir yerinden döneceklerini sanip baslangicta ates etmeyi düsünmedim Üzerimizden iki roket gecip hemen yanimizda denize düstü Suyu geminin üstüne sicratti Vay anasina, olacak is degil Ancak o zaman, "ates serbest“ emrini verdim

Tepemizdeki ucaklar saat 16‘ya kadar gittiler, geldiler 1 Ve 2 roketleri siyirmistik Ama 3 Ve 4 roketlerle tam isabet aldik
Bunlardan birisi kictaki topu vurdu Digeride bacayi deldi ve savas harekat merkezine girdi Ben o roketleri görünce, hemen telsiz kamarasina inip, birligin roket saldirisina ugradigini rapor ettim Mevkiimizi ve rotamizi bildirdim Gemi o sirada bir daha sarsildi Hemen savas harekat merkezine ciktim Roket bu kez harekat merkezinde patlamisti Bütün radarlar, atis kontrol kulesi devreden cikmis, iceride yangin baslamisti

Taner Baytok:

"Gemi saldiriya ugradi“ mesajini cekerken, bunun kendi ucaklarimiz tarafindan gerceklestirildigini vurgulamismiydin?

Güven Erkaya:

Hayir, gemi kictan isabet alinca, pilot bunu rapor etti "Bu gemiyi kictan vurup topunu susturduk, ona kictan yanasacagiz“ diye Silahi olmayan gemiye yaklasmak elbette daha kolay olmaktaydi Bu arada, diger iki muhribimizde yara almisti Bizde, harekat merkezinden sonra, telsiz kamarasinda da yangin cikti Dinamo devreden cikti Gemi bir anda cöküp kalmisti Deniz suyu devrelerinde takat kalmadi Yedek yangin tulumbalari güvertedeydi Onlarda artik yoktu
Birliklerimizin Kibris’a cikisi:

Güven Erkaya:

Bizim cikarma birliklerimiz Girne’ye cikarken, bizde, sahildeki Rum hareketlerini izliyoruz Cikarma plajinin orada, kamyonlarla silah, havan ve malzeme tasiyorlar Bir otel binanisnin önündeki agaclarinin arkasina mevzilenmis bir birlik gördüm
Bize makineli tüfekle ates etti Bende kara bombardimaniyla birligi yok ettim Üzerlerine atis yapildigini görünce, arkadaki binaya kactilar Bu sefer binayi bombaladim Herkez kendisine göre, gördügü hedef üzerine atis yapiyor

Taner Boytok:

Cikarma sirasinda zaiyat verdik mi ?

Güven Erkaya:

Gemide bir tabur askerimiz vardi Zaiyat vermedik Yalnizca, ilk cikanlardan fabrikada calisan bir isci sehit oldu O anda cikarma aracinin icindeymis "Bende cikacagim“ demis Egitimsiz oldugu icin, cikarken mak tüfek mermisinden korunmasini bilememis ve isabet almis

Taner Boytok:

Böylece cikarmanin ilk günü heyecanli bir sekilde, fakat büyük bir aksilik olmadan tamamlanmis oldu, degilmi ?

Konvoy ihbari:

Güven Erkaya:

O geceyi Mersin’de gecirirken, Girne önüne dönmemiz emri geldi Tinaztepe gemisi Deniz Kuvvetleri’yle veya havada bulunan deniz karakol ucagiyla muharebe irtibat gemisi olarak görevlendirilmisti Tinaztepe Mersin’e ikmal yapmaya gittiginden, bu görevi bana, Kocatepe’ye verdiler

Bu arada, deniz karakol ucagi bir rapor gecti Raporda, bir konvoyun doguya, Baf’a dogru yol aldigi belirtilmekte ve bizden bu gemilerin Kibris’a cikmalarinin engellenmesi istenmekteydi

10-12 gemiden olusan bir konvoyun Kibris’a dogru yol aldigina dair, Mugla’daki Jandarma Il Komutanligi’ndan alinan ham bir istihbarata dayan bir emir Emirde konvoyun rotasi Baf olarak belirtiliyor Sürati bildiriliyor

Ben Konvoy olarak belirlenen gemi toplulugundaki gemilerin tiplerini ve milliyetini sordum Deniz karakol ucagindan, bunlarin bilinmedigi cevabini verdiler "Sabah alaca karanligi kesfinde bunlari ögrenip birlige bildirin“ dedim

Simdi ne olmus, burada kesip öncesine döneyim Mugla’daki Il Jandama Komutanligi’ndan Mugla valisine, ondan Jandarma Genel Komutanligi’na, bu komutanliktan Genelkurmay’a, Genelkurmay’dan da Deniz Kuvvetleri Komutanligi’na bir rapor gelmis Rapor su: "Rodos’ta, Mandraki Burnu aciklarinda asker yüklü 10-12 gemi“ Iste bütün olaylari baslatan rapor bu

Bir hesap yapmislar Bunlar gitse gitse 8 mil, hadi bilemedin 10 mil süratle gider, o süratle Baf’a su saatde varirlar Bizden istenende, o saatden önce Baf önlerine varip, bunlarin Baf’a girmesini önlememiz

Bu 10-12 gemilik asker yüklü toplulugu konvoy olarak vasiflandirmislar Konvoy, askeri gemi toplulugu demek Bir yerden bir yere ya asker, ya askeri malzeme ya da yiyecek tasiyor Bunu koruyan bir Yunan birligi varmi ? Koruyan 10 muhrip varsa, biz bunu üc gemiyle nasil durdururuz ?

Konvoya saldiri emri:

Bekledigimiz emir sabaha karsi Ankara’dan geldi Ankara, "Efendim siz üc gemiyle konvoya müdahale edeceksiniz“ diyor "Önce Hava Kuvvetleri, sonra siz taarruz edeceksiniz“ deniliyor Harekat sahasinda da uzak durmamiz isteniyor Simdi harekat sahasi neresi ? Harekat sahasi diye bir yer cizilmemis Harekat sahasi belirlenmedigine göre, sen kendin tayin edeceksin Nasil tayin edeceksin ? Birligi vur emri dogrultusunda Ben öyle bir yerde bulunmaliyim ki, hava taarruzundan sonra, oraya ulsabileyim ve konvoy Baf’a girmeden bunu önlemek imkanina sahip olabileyim

Aldigimiz emir karsisinda, benim istedigim bilgiler daha da acil hale gelmis oluyordu Tekrar deniz karakol ucagiyla temas kurup, gemilerin tipi, milliyeti ve refakat durumlariyla ilgili bilgileri göndermelerini istedim Cevap, "Sis yüzünden asagisini göremiyoruz“ oldu

Bana radar bilgilerini verebiliyorlardi sadece Bununda yeterli olmadigi meydandaydi

Bir ara, deniz karakol ucagi, Mersin’e intikal emri verilen mayin tarama gemilerimizide Yunan hücum botu olarak rapor etti Ama elinde daha fazla bilgi bulunan ve oradaki mayin tarama gemilerinin mevcudiyetinden haberdar olan filo komutaninin müdahalesiyle, bu yanlislik düzeltildi Bilmem durumu anlatabiliyormusum ?

Bir türlü, konvoy denilen gemi toplulugunun ne oldugunu anlayamiyoruz Gelen raporlar celiskili oluyor Bazen konvoyun 8-10 muhriple korundugunu duyuyoruz Biz ise sadece üc muhribiz Bazen, "Korumada muhrip yok“ deniyor, bir baska haberde, konvoyun yildiz seklinde dagildigi bildiriliyor Biz ise, üc muhrip, azami süratle Baf’a dogru ilerliyoruz Orada bir sey var, ama ne oldugunu bilemiyorlar Deniz karakol ucagi, konvoyun tesadüfen bir araya gelmis, ticaret gemileri oldugunu dahi söylüyor Gözle yapilan istihbarata dayanmayan bu bilgilerin hangisinin dogru oldugunu bilmek mümkün degil

Taner Boytok:

Belkide birileri radarlari sasirtiyor

Güven Erkaya:

Oda mümkün O bölgede bunu yapabilecek kabiliyette Amerikalilar, Israillliler ve Ruslar var Amerikalilarin ve Israillilerin bunu yapacaklarini sanmiyorum Geriye Ruslar kaliyor Biraz evvel bahsettim, bölgede bir Rus tarama gemisi var zaten

Bize konvoy dedikleri gemiler toplulugunun mevki, sürati ve rotasiyla ilgili bilgiler geldikce ben, "Bizi ilgilendiren gemilerin tipi, milliyeti ve koruma durumudur“ diye mukabil bir mesaj gectim Cevap, "Kuvvet komutanimiz bölgedeki bütün Yunan gemilerinin batirilmasini istemektedir“ seklinde oluyor

Kocatepe’ye hava saldirisi:

Biz sahaya iyice yaklastik Onlarin verdikleri mevkileri koyduk haritaya Bölge bizim radarlarimiza girdi 20 milde olsan gemileri, bizim görmemiz lazim Ama konvoy filan görünmüyor Sadece bizim güneyimizde iki gemi göründü Iki tekne arasinda 5 mile yakin mesafe var Diger muhriplerimizin radar görüntülerni istedim Onlarda sadece bu iki gemiyi teyit ettiler Bunlardan baska birseyi onlarda görmüyorlar

Söyle bir sey geldi aklima: Burada gemi toplulugu yok Iki tane gemi var Deniz karakol ucaginin pilotu, durmadan konvoy rapor ediyor Biz buraya yaklasiyoruz Daha Hava Kuvvetleri’nin taarruz zamanida gelmedi Harekat sahasi dedikleri bir alaninicine dogru yaklasiyoruz Öyle bir durum olacak ki, o iki gemi, bizde onlari korumakla mükellef 3 muhrip, 5 gemi olacagiz Konvoy olarak rapor edilen gemiler bir anda biz oluverecegiz

Alıntı Yaparak Cevapla