10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstiklal Marşımızın Satır Açıklamalı 10 Kıtası
3 KIT,A
1 MISRA: Ben ezelden beridir, hür yaşadım, hür yaşarım
Bu mısrada şair Türk milletinin başlangıcı olmayan geçmiş zamandan beri bağımsız ve özgür yaşadığını hatırlatır Daha sonraki mısralardan da anlaşılacağı üzere Türklerin ana yurdu Orta Asya,dan çıkışları ve dünyaya yayılışları bu kıt,anın ana konusudur
2 MISRA: Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Bu mısrada da Türk,ün öz güvenine vurgu yapılmaktadır Öyle ki, tüm dünyanın bildiği bir gerçek vardır; Türk esir alınamaz Bunu bildiği halde Türk,ü esir almayı düşünen olsa olsa bir delidir Hem de aşırı, ölçüsü olmayan bir akılsızdır Bu milleti esir almayı düşünen biri çıkarsa şaşarım Çünkü böyle bir şeyin olması imkânsızdır
3 MISRA: Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım,
Bent suyu kontrol altına almak için yapılan set anlamına geldiği gibi kendi tesir ve emri altına alma anlamına da gelir Bu mısrada her ikisi de kastedilmiştir Türk akınları çok güçlü akan suya(sele) benzetilerek, Türk,ün önüne hiçbir engel konulamayacağını; eğer konulursa bu milletin onu aşıp geçeceğini söylemektedir Nitekim coğrafi yönden de düşünürsek; Türkler her türlü engeli aşarak Anadolu,ya ulaşmışlardır
4 MISRA: Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım
İşte bu mısrada açıkça Ergenekon Destanı,na atıf vardır Bu destana göre Türkler yurtları dar gelince etraflarını çeviren dağları eriterek, delerek çıkmışlar ( bkz Ergenekon Destanı) ve Avrupa içlerine kadar yayılmışlardır Ayrıca bu göç sırasında büyük denizleri, dağları gerçek manada da geçmişlerdir Türk akıncıları, sel gibi her engeli geçerek ilerlemiştir Tüm bunları bilmez mi ki bu çılgınlar beni esir alabileceğini düşünürler
4 KIT,A:
1 MISRA: Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Garp batı ülkeleri yerine kullanılmış bir sözcüktür Batı ülkelerinden kasıt da işgal güçleridir Batı ülkelerinin görülebilen her yerini, etrafını çelik zırhlı duvar( yani teknik açıdan gelişmiş silah, top, tüfek vb ) sarmış olabilir Burada anlatılmak istenen batılı ülkelerin silah ve cephanesinin bizimkinden çok üstün durumda olmasıdır
2 MISRA: Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Onların topları, silahları, gemileri, uçakları vb varsa benim de Allah,a inanan ve şehit olmayı korkusuzca bekleyen ( yani yüreğimden geçenler gibi düşünen) sınırlarım ( daha doğrusu sınırımı koruyan askerim) var
3 MISRA: Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
Ulusun derken ulumak- yani yabani hayvanın bağırması sonraki mısrada sözü edilen canavarın bağırması kastedilmiştir Canavar, işgal güçleridir Bu güçlerin silahlarının sesi de canavarın ulumasına benzetilmiştir Türk milletine Endişe etme, canavarın silahlarından korkma Bizim Allah,a olan inancımız onun gelişmiş silahlarından daha güçlüdür diyor Bizim imanımız, bağımsızlığa olan inancımızı bu teknik üstünlük yok edemez
4 MISRA: Medeniyet! dediğin tek dişi kalmış canavar?
Elbette bu mısra bir önceki mısra,yla birlikte açıklanmalıdır Batılı ülkeler medeni ülkeler olarak bilinir Oysa onlar medeni değil, dişine bilediklerini ısıran canavarlardır Bizi de çok ısırmaya kalktılar En son Çanakkale Savaşında, Ancak biz onların dişlerini bir bir söktük Şimdi tek dişleri ( yani saldırmak için son hamleleri) kaldı Ondan da korkmuyoruz
|
|
|