Yalnız Mesajı Göster

1934 Trakya Olayları Atatürk

Eski 10-24-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

1934 Trakya Olayları Atatürk

Bu hadisede bilhassa Edirne'de çok müşkül anlar geçirildiği sırada o zamanın Edirne valisi ve halen Antalya valisi bulunan sayın Salim Özdemir'le bilistişare alınan ciddi ve kuvvetli tedbir olmayaydı, her halde Yahudi vatandaşlarımız çok güç durumlara düşeceklerdi39 Burada namusuna, şerefine, haysiyetine güvendiğim bir arkadaş da şahit olarak umumi efkara arzediyorum: Halen İstanbul polis mektebi müdürü sayın İbrahim Akıncı, o zaman Edirne'de parti başkanımız idi Hadisenin en had bir safhaya girdiği gün sabahı kendisini umumi müfettişliğe davet ettim Başmüşavirlik odasında buluştuk Kendisine, "bu hadisenin önlenmesi için il zabıta kuvvetleri ve yetmezse askeri yardımcı kuvvetler de derhal harekete geçecektir Sizin de bütün parti arkadaşlarınızla bu hareketi önlemek üzere hemen tedbir almanızı rica ederim Herhangi feci bir hadise vukua gelirse kanunların verdiği yetkiye dayanarak ateş açmağa kadar gidilecektir" [dedim]

Edirneli partili arkadaşların da başında Akıncı olmak üzere hemen harekete geçerek aldıkları tedbirlerle ve bilhassa vali sayın Salim Özdemir'in fiili zabıta tedbirleriyle üzüntü verecek bir olayın tahaddüsüne meydan verilmedi Bay İbrahim Akıncı da vicdani kanaatlarını ve benim burada kaydettiklerimin doğru olup olmadığını açıklamakta tamamen serbesttir

Kırklareli olayının vukuu anında ben Edirne'de o meşhur aleyhdarlığını körükliyen eserin tesiri altında bir elektrik cereyanı gibi bütün Trakya'ya yayılmış olan bu hareketi önleyici tedbirleri almağa çalışmakla meşguldüm

Kırklareli hadisesini bana ilk haber veren şahıs Edirne Milletvekili Sayın Mehmet Edip Ağaoğlu'dur Bu haberi alır almaz, hadisenin önlenmesi için Kırklareli valiliğine nasıl emir verdiğimi bu arkadaşım da çok iyi hatırlarlar Onun şahadetini de şimdiden kabul ediyorum Irza tecavüz uydurması çok gülünçtür Böyle bir hadise örtbas edilebilir ve cezasız kalabilir miydi? Kırklareli'de yargıç ve mahkeme yok mu idi?

Beni bu hadisede Cumhuriyet devrinin az da olsa mesuliyet taşıyan bir vazifelisi olarak yaptıklarımdan, hem bir Türk olarak, hem insan olarak, hem de Cumhurüyet devrinin bir memuru olarak bütün varlığımla ancak huzur duymaktayım" Şükrü Sökmensüer daha sonra Cihad Baban'ı o yıllarda Nazi yanlısı olmakla suçladı

Alıntı Yaparak Cevapla