10-23-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaz Gelende Çıkam Yayla Başına Türküsü Ve Hikayesi
Ömer’in “Acaba borcum olsa, sonra ödesem” diyecek olmuş, Güllü’nün babası inat “Benim adağım var Kızımı yaşı kadar altın getirene vereceğim Ya beş altın daha bulursun, ya da Güllü’den olursun” deyip kestirmiş Ömer kanatları kırık dönmüş eve Başını ellerinin arasına alıp, dalmış düşünceye Anası, daha da üzgün Güllü’nün ağzını bıçak açmıyor “Alsın kaçırsın beni” diyor Ama Ömer kararlı “Altınları tamamlayıp babasının ağzını kapatacağım Yeter ki Güllü sabırlı olsun Biraz daha beklesin” diyor
çok geçmeden de hazırlanıp, Bingöl yollarını tutuyor İyi Hoş Ama mevzim kış Yayla yolları dumanlı Kar diz boyu Göz gözü görmüyor Bu türkünün öyküsünü anlatanlar, Ömer’in anasının “illa ki yazı bekle de öyle çık Yayla yolları kışın geçilmez Adamı yutar Gel vazgeç Yüreğim razı değil” deyişini dinlemediğini söyler
Ömer “er kalkan yol alır, er evlenen döl alır Güllü’ye kavuşmanın yolu bu Ben gidiyorum” deyip atlamış atına Atlamış ya, yollar kötü Kar, tipi, ayaz karışık Şaşırıp kalmış Ömer Acep yaylanın yolu nerden aşar ki? Her yer kar Bir de duman var ki Duracak gibi değil Soğuk dondurur adamı Sözün özü, düz yol belleyip, uçuruma sürmüş atını Ömer Sürüş o sürüş Aradan aylar geçip, karlar eridikten sonra bulunmuş Ömer’in cesedi Haber anasına ulaşınca, kadın dizlerini dövmeye başlamış Güllü deseniz, deli divane Halk üzgün “Yaz gelseydi de, yola çıksaydı” diyor kimi; kimi “hep Güllü’nün babası sebep Kızını mal gibi satıyor Beş altın da eksik olsaydı” diyor Ama, Ömer’in öyküsünü, türküye dökmekten de geri kalmıyor “Yaz gelen de çıkam yayla başına” deyip duygularını dillendiriyor halk
|
|
|