Prof. Dr. Sinsi
|
Pinokyo - Kısa Masallar
Pİnokyo
--------------------------------------------------------------------------------
KONUSU: Tahtadan bir kukla olarak yaratılan Pinokyo’nun lk İsteği Gepetto babasının dileği gibi gerçek bir oğlan çocuğu inaktır Ama bunu elde edebilmesi için egoist kişiliğinden vazgeçmesi gerekecektir Bunun için Gepetto’nun sevgi dolu yuvadan ayrılıp dünyayı keşfetmek üzere eğitici bir yolculuğa çıkar
Bu yolculuk sonunda Pinokyo mavi peri tarafından gerçek Çocuğa dönüştürülür
Marangoz “Kiraz Usta,” masa bacağı yapmak için bir odun iriyordu Dükkânın bir köşesinde duran oduncuğu görünce, “aradığımı buldum” diyerek odun parçasını eline aldı ve keseriyle yontmaya başladı Ancak, daha ilk vuruşta odun dile geldi ve “Vurma bana, canım acıyor ” dedi Usta, şaşkınlıkla sesin nereden gtldiğini araştırmaya başladı Bir müddet sonra, yanıldığını zan*nederek, yeniden odunu yontmaya başladı Ancak bu sefer, daha öncekinden daha da fazla bir ses “Ay of…daha çok acıttın canımı1 ” diyordu- Kiraz Usta, bu defa çok korkmuş ve şaşırmıştı
Duyduğu sesin, odundan geldiğine İnanıp, inanmamak arasında tereddütlüydü Bir kere daha yanılmış olduğunu düşünerek, rendesi ile odunu yontmaya başlamıştı ki, Pinokyo‘nun “Ay yapma, gıdiklanıyorum!” diyen incecik sesini duydu ve düşüp bayıldı
Usta, henüz gözlerini açmış, yerde yatmaya devam ediyor du Çocukların “Püskül, püskül!” diye seslendikleri yaşlı komşusu Buy Geppetto içeri girdi ve onun yerde yatan halini görünce alay etti Kiraz Usta’da hiçbir şey belli etmeden, yerdeki karıncalarla birlikte matematik öğrendiğini söyledi İki ihtiyar gülüştüler
Sonra da, komşusu kukla yapmak için bir tahta parçasına ihtiyacı olduğunu söyledi Bu arada “Aferin sana püskül!” diye bir MI duydular Bu defa da, “Niye bana püskül dedin?!”, ” Demedim!” diye tartışmaya başladılar Neticede, tartışma bitti ve Püskül Usta, tahtayı almak için elini uzattı Ancak bu defa da tahta Antonio U$ta’nm elinden zıplayıp, Geppetto Usta’nın ayağına çarpınca,
Niye ayağıma attın?!”, “Yok atmadım ” diyerek yaka paça kavgaya tutuştular Yorulduklarında ise yeniden barıştılar ve Geppetto Usta odun parçasını aldı ve dükkânına gitti
Geppetto Usta’nm dükkânı çok küçük, karanlık, fazla eşya bu lunmayan bir yerdi Dükkânına girince hemen aletlerini çıkardı ve odun parçasını istediği gibi şekillendirmek için işe koyuldu Bir yandan da yapacağı kuklaya koyacağı ismi düşünüyordu Sonun da, Pinokyo ismini koymayı kararlaştırdı
Elindeki keski ile başını, alnını yaptıktan sonra kafanın orta yerine mısır püskülü ile saç yaptı Yaptığı iki göz fırıldak gibi dönüyordu Söylene söylene burnunu yapmaya koyuldu Ancak, yaptığı burun hızla büyüyordu Bıçakla kesip attı, ama burun yine büyümeye devam ediyordu Bütün bunlar yetmezmiş gibi, ağzını yapınca dilini çıkarıp, şarkılar söyledi
Yaşh kuklacı, bu durum üzerine ağlamaya başladı Ama yine de ayaklarını yapmaya devam etti Pinokyo, ayakları yapılınca kapıdan çıktığı gibi gitti
Zavallı adam, hemen peşine düştü Pinokyo, tahta ayaklarıy la, kaldırımlar üzerinde tık tık sesler çıkararak koşuyordu So nunda, peşinden koşup yakaladılar Ancak, kuklacının “Seni şöyle döveceğim, böyle cezalandıracağım!” demesi üzerine bir polis olaya müdahale etti ve Pinokyo’yu kuklacının elinden alarak, serbest bıraktı Kuklacıya da “çocuğa kötü davranmak” suçundan dolayı karakola götürdü , s
Ağustos Böceği ve Pinokyo:
Kuklacı hapsi boylarken, Pinokyo da koşa koşa kırlara var mıştı Ancak hava kararınca korktu ve tekrar kaçtığı dükkâna geldi İçeri girip, kapıyı sürgüledi Rahatlamıştı ki, “Grar…”diye bir ses duydu Bu kendisi ile konuşmak isteyen bir Ağustos Böceği idi Pinokyo’ya şunları söyledi: “Büyüklerini sev ve say Okuluna git Yoksa insanlar seni sevmezler ”
Pinokyo, ona hiddetlendi ve çekici fırlatarak ölümüne sebe biyet verdi
Pinokyo Açlıkla Karşı Karşıya:
Ertesi gün, Pinokyo acıkınca aklına babası geldi Pişman ol muştu, ancak İş işten geçmişti Yiyecek bulmak için dışarı çıktı Çöplükte bulduğu bir yumurtayı eve getirdi ve pişirmek İçin kırdı Ancak yumurtadan bir civciv çıktı ve kendisinin dışarı çık masına yardımcı olduğu için, Pinokyo’ya teşekkür ederek pence reden uçup, gitti Pinokyo da yeniden yiyecek peşine düştü
O kadar yol yürümesine rağmen, gece olmuş ama bir lokma yiyecek bulamamıştı Üstelik yiyecek istediği bir evin penceresin den kafasından aşağı sıcak su dökmüşler; sürüne sürüne evine geldiği vakit ise yorgunluktan uyuya kaldığı sırada ısınmak ve kurunmak için yaktığı atein başında uyuyakalarak ayaklarını yakmış, ayaksız kalmıştı
Geppetto Dede Evde:
Babası ise cezasını çekmiş ve eve dönmüştü Kapıyı çaldı Pinokyo, sese uyandı Kapıyı açmak için kalkmaya çalıştığı za man, ayaklarının olmadığını gördü Bu arada babası da hiddetli bir şekilde kapıya vuruyordu Pinokyo ilerde duran kediyi gördü ve ayaklarının onun yediğini sandı Babası kapıyı iteledi ve içeri girdi Tam Pinokyo’ya kızacakü ki yanmış ayakları görünce, içine dolan acıma duygusundan dolayı bir şey demedi Sonra, Pinokyo bütün yaşadıklarını babasına anlattı ve birlikte ağladılar
Babasının çantasındaki armutları yediği için karnı doyan Pinokyo, bu defa da ayaksızlıktan şikâyet etmeye başladı Kaçma yacağına söz verince, babası ona yeniden ayak yaptı
Sabah uyandığında yeni ayakları ile hoplayıp zıplayan Pinokyo, babasına “Okula gitmek istiyorum ” dedi Babası bu karara çok sevindi ve hemen dışarı çıktı Parası olmadığı için sırtındaki ceketini satarak Pinokyo’ya okul malzemelerini aldı Pinokyo bu durumun farkına varınca atılıp babasının boynuna sarıldı Bir yandan da gözlerinden yaşlar akıyordu
|