10-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırmızı Şarap Kalp Sağlığına Faydalı Bunları Biliyormuydunuz
Kırmızı Şarap Kalp Sağlığına Faydalı
Bilim adamlari uzun yillardir bir Fransiz paradoksunu cozmeye calisiyorlar:
Fransizlar, mutfaklari diger Batili ulkelere kiyasla daha yagli yemekler icerse de kalp hastaliklari gecirme olasiliklari bu ulkelerdekine gore daha dusuk Bu durumu aciklamaya calisan en populer gorus -duzenli kirmizi şarap tuketimi bol yagli yemeklerin etkisini azaltir- yeni bir Ingiliz arastirmasiyla aradigi destegi buldu
Kirmizi sarabi diger alkollu iceceklerden ayiran kimyasal ozelligi polifenollerin varligidir Bu bitki pigmentlerinin (boya maddesi) antioksidan ozelligi var LDL'ler (dusuk-yogunlukta lipoproteinler) vucudun her yerinde mevcut olan oksidan maddelerle tepkimeye girerek, damarlari tikayan plaklarin olusmasina sebep olurlar Yeni arastirmada, Cambridge Howard Foundation'dan Alan N Howard ve meslektaslari, degisik alkollu ickilerin LDL oksidasyonuna etkisini incelediler
Hergun yarim sise
Arastirmacilar, yaslari 35-65 arasi degisen 30 saglikli erkegi dort gruba ayirdilar ve her bir gruba 4 farkli diyet programi uyguladilar
Birinci grup hergun yarim sise kirmizi sarap, ikinci grup ayni miktarda beyaz sarap, ucuncu grup ayni miktarda beyaz sarapla birlikte kirmizi saraptan elde edilen polifenol kapsullerini ve dorduncu grup ise alkolsuz bir icecekle birlikte polifenol kapsullerini ictiler Deneylerden bir hafta once ve sonra, arastirmacilar katilan 30 denekten kan aldilar ve LDL uzerine oksidasyon testleri yaptilar
American Journal of Clinical Nutrition' in Agustos sayisinda, arastirmacilar kirmizi sarap icen deneklerden alinan LDL'lerin oksidasyona en uzun sure dayanabilenler -ayni erkeklerde test oncesi olculenden 18 dakika, sadece polifenol kapsulu icenlerden 3 5 dakika ve beyaz sarapla birlikte kapsulu icenlerden 6 dakika daha fazla oldugunu acikladilar Sadece beyyaz sarap icen erkeklerde LDL bir degisim gostermedi
Yapilan epidemolojik calismalar duzenli alkol tuketiminin kalp krizi riskini azalttigini gosteriyorr Bu gercek uzerine Ingiliz bilim adamlari, bir grup erkege bir hafta boyunca hergun 400 ml vodka icirdiler Hic polifenol icermemesine ragmen vodka da LDL korunumu sagliyordu Bir haftanin sonunda deneklerden alinan LDL daha onceye oranla 2 5 dakika daha fazla oksidasyona karsi koyabiliyordu
Howard'in grubu, polifenolun antioksidan etkinin yaninda LDL'leri baska bir mekanizma ile koruyabilecegini dusunuyor Bakir gibi bazi metallere baglanabilen bu pigmentler, oksidasyona yardim eden bazi kimyasallari da etkin bir sekilde yok edebiliyor Eger bu yeni bulgular kanitlanirsa, kirmizi saraba renk veren bu maddeler terapik yarar saglayabilirler
Sarap kimyacisi Andrew L Waterhouse, "Yeni calismalar her ne kadar antioksidanlarin kalp hastaliklarini engelledigini desteklese de, kandaki ya da LDL'deki hangi mekanizmanin oksidasyonu yavaslattigini bilemiyoruz Bu fenoliklerin direkt bir etkisi degil, dolayli yoldan yarattigi bir degisimin -yag ya da protein metabolizmasinda olabilir " diyor
Mekanizmasi henuz tam olarak bilinmese de gercek olan su ki kirmizi sarap, beyaz sarap dahil diger tum alkollu ickilere kiyasla kalbe cok daha faydali
(Cev Sevil Duvarci, 22 Agustos 1998, Science News)
|
|
|