Prof. Dr. Sinsi
|
Moorlu Taşıtlar Sürücüleri Kursu Yönetmeliği
BİRİNCİBÖLÜM
Bina ve Harcamalar
Özel Kurs Binasında Bulunacak Bölümler
Madde 60-Özel kurs binalarında "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde belirtilen bölümler bulunur (87/19361)
Direksiyon Eğitim Alanı
Madde 61-Direksiyon eğitimi alanının C,D,E sınıfı kursları için en az 100x100 metre, diğer sınıf kurslar için en az 50x100 metre ebadında olacaktır Sahanın karayolu yapısına uygun, ışıklandırılmış, işaretlenmiş, kavşak, dönel kavşak, sistemi ile karayolu yapısındaki diğer şekillere uygun ve her türlü iklim şartlarında eğitim yapılmasına elverişli ve yeterli olması gereklidir
A1, A2 sınıfı kurslarının direksiyon eğitimi için de slalom, dönüş ve hız çalışmaları yapabilecek şekilde düzenleme yapılır
Direksiyon eğitim alanı kurs binası ile bir arada olabileceği gibi ayrı yerde de olabilir Kurs binasından ayrı yerde bulunan direksiyon eğitim alanlarında, özellikleri Bakanlıkça tesbit edilen sosyal hizmet ve dinlenme tesisleri kurulur (92/21387)
Harcamalar
Madde 62-Kurslarda yapılacak harcamalar, kursu açan kurumun bütcesinden ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır (87/19361)
İKİNCİBÖLÜM
Araç-Gereç ve Ayniyat İşleri
Araç ve Gereç Temini ve Kullanımı
Madde 63-Kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan kurslarda araç-gereç ve demirbaş eşyanın temini kullanılması ve devir teslimi ile ilgili iş ve işlemler ayniyat yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür (87/19361)
Trafik ve Çevre Bilgisi dersliği ve İlkyardım Dersliğinde Bulunması Gereken Eğitim Araç ve Gereçleri
Madde 64-Trafik ve Çevre Bilgisi Dersliğinde; kursiyerlerin trafik mevzuatı ve kuralları ile çevre konusunda yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak yeterli sayıda ve nitelikte eğitim araç ve gereçleri bulundurulur (EK:10)
İlkyardım dersliğinde; kursiyerlerin ilkyardım konularında yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak yeterli sayıda ve nitelikte eğitim araç ve gereçleri bulundurulur (EK:11) (92/21387)
Motor ve Araç Tekniği Dersliğinde Bulunması Gereken Eğitim Araç ve Gereçleri
Madde 65-Motor ve araç tekniğini dersliğinde motorlu bir aracın bütün donanımlarını kapsayacak ve kursiyerlerin motor tekniği konusunda yeterli bilgi sahibi olmalarını sağlayacak makine techizatı bulundurulur (EK:15)(87/19361)
Direksiyon Eğitimi İçin Bulundurulması Gereken Taşıtlar
Madde 66-Direksiyon eğitim ve öğretimi için, kurs veya kurucu adına kayıtlı bulunan araçlar ve kurs kontenjanı da dikkate alınarak kursiyer sayısı, öğretime başlama izni için tanzim edilen nihai rapora göre tesbit edilir
Direksiyon eğitimi için kullanılan araçlar çift frenli, çift debriyajlı, tek direksiyon sistemi ile her türlü donanımı sağlam ve trafiğe hazır durumda bulundurulur (A1-A2,F,G ve H sınıfı hariç) (92/21387)
Ders Araç-Gereç ve Taşıtların Yeterliliği
Madde 67-Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca açılacak olan motorlu taşıt sürücüleri kurslarının kapasitesi dikkate alınmak suretiyle, bu Yönetmeliğin 64 üncü, 65 inci ve 66 ncı maddelerinde gösterilen ders araç-gereç ve taşıtların öngörülen sayı ve niteliklere uygunluğu emniyet, karayolları ve milli eğitim müdürlüklerinin temsilcileri ile ilgili kuruluş temsilcisinden meydana gelen heyet tarafından yerinde yapılacak inceleme neticesi düzenlenecek raporla belirlenir (87/19361)
SEKİZİNCİKISIM
Tutulması Gereken Defterler, Cetveller, Dosyalar Bunların
Kullanılması ve Saklanması
BİRİNCİBÖLÜM
Tutulması Gereken Defterler, Cetveller ve Dosyalar
Kurslarda tutulacak Evrak
Madde 68-Kurslarda, Bakanlıkça tespit edilmiş olan ekteki belgeler kullanılır (EK:1, EK:2, EK:3, EK:4, EK:5, EK:6, EK:7, EK:7/a, EK:8, EK:9) (97/23155)
Defter, dosya ve cetvellerin kullanılması ve saklanması
Madde 69-Defterlerin sayfaları numaralanır, her sayfa kurumun mührü ile mühürlenir; sayfa adedi defterin son sayfasına yazılır ve onaylanır
Defterler, dosyalar ve cetveller kilit altında bulundurulur ve denetleme yetkisi olanlar ile müdür, müdür yardımcısı ve sayım komisyonlarından başkasına gösterilemez Bunlar üzerinde silinti ve kazıntı yapılamaz
Tutulan defterler Bakanlıktan izin alınmadıkça değiştirilemez Değiştirilen eski defterler, cetvelller ve dosyalar arşivde saklanır ve görevi yeni alana usulüne göre teslim edilir (87/19361)
DOKUZUNCU KISIM
Diğer Hükümler
BİRİNCİBÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Madde 70-Kurslarda çeşitli amaçlarla toplanacak komisyonlar, çalışmalarını ders saatleri dışında yaparlar (87/19361)
Madde 71-Kurslarda iş kazalarına, yangın ve diğer tehlikelere karşı ilkyardım ve güvenlik tedbirleri alınır ve bunların ilgililerce eksiksiz ve sürekli şekilde uygulanması sağlanır (87/19361)
Madde 72-Kursiyerlerin kıyafetlerinin sade ve temiz olması gerekir Kursiyerler bu yönden yönetici ve öğretmenler tarafından denetlenir (87/19361)
Madde 73-Özel kursların binaları ancak kuruluşlarına esas olan eğitim ve öğretim amacıyla kullanılabilir (87/19361)
Madde 74-Bakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan kurslarla özel kurslar, Bakanlığın gözetim ve denetimi altındadır (87/19361)
Madde 75-Özel kurslarda ücretler, "Özel Öğretim Kurumlarında Öğrenci Ücretlerinin Tesbit ve Tahsiline Ait Yönetmelik" hükümlerine göre tesbit edilir
Madde 76-Kursu başarı ile bitirerek sertifika alanlar, bu sertifikalarını kursun bulunduğu mahaldeki trafik tescil şubelerinde, kurs mahallinde trafik tescil kuruluşu bulunmaması halinde ise o yerleşim biriminin bağlı bulunduğu il veya ilçedeki trafik tescil kuruluşunda, sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirmedikçe karayolunda araç kullanamazlar (92/21387)
Madde 77-Özel kurslarda, kurum açma, kuruculuk, mali teminat, en az ödenmiş sermaye şartı ve kursun işleyişi ile ilgili olup bu yönetmelikte bulunmayan diğer hususlarda "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği" hükümlerine göre işlem yapılır (87/19361)
Madde 78-Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili mevzuat hükümleri uygulanır (87/19361)
İKİNCİBÖLÜM
Geçici Hükümler
Geçici Madde 1-Bu Yönetmelik yürürlüğe girmesinden önce, mevcut motorlu taşıt sürücüleri kurslarında görev alan ve halen görevde bulunan uzman, öğreticilerin özlük hakları saklıdır (92/21387)
Geçici Madde 2- Yönetmeliğin değişik 15 inci maddesinin (b) bendinin (2) no'lu alt bendi hükmü gereğince, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı sürücü sertifikası alacak olanlarda aranan, en az ortaokul veya sekiz yıllık ilköğretimi bitirmiş olma şartı, 31 12 1999 tarihine kadar aranmaz Adayların ilkokul mezunu olmaları yeterli sayılır (97/23155)
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük Hükümleri
Yürürlük
Madde 79-Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer (87/19361)
Yürütme
Madde 80-Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür (87/19361)
9 Kasım 1990 tarih ve 20690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "3/2/1987 Gün ve 19361 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi,Bazı Maddelerinin Yürürlükten kaldırılması ve Ek Bir Madde ile Geçici Madde İlave Edilmesine Dair Yönetmelik"le getirilen yeni hükümler
Madde 13-Yönetmeliğin 44,45,46,48,49,50,51,52,53,54 ve 55 inci maddeleri ile ekleri yürürlükten kaldırılmıştır (90/20690)
Madde 14-Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde ilave edilmiştir
Ek Madde 1-İçişleri Bakanlığı motorlu taşıt sürücüleri kursları ile ilgili olarak her yıl en az bir defa görüşlerini Bakanlığa bildirir (90/20690)
Madde 15-Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde ilave edilmiştir
Geçici madde 2-Bu Yönetmelikte belirtilen imtihan sistemine geçinceye kadar, kurs imtihanları önceki Yönetmelik hükümlerine göre yapılır (90/20690)
26 Ekim 1992 tarih ve 21387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik"le getirilen yeni hükümler
Madde 13-Yönetmeliğin 4 üncü madesindeki "Genel Müdürlük" tanımı, 34 üncü maddesinin (d) bendi ile EK:13, Ek:14 ve Ek:15 yürürlükten kaldırılmış, bu Yönetmelik ekindeki EK:10, EK:11 ve Ek:12 yeniden düzenlenmiştir (92/21387)
Geçici Madde 1-Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce, mevcut motorlu taşıt sürücüleri kurslarında görev alan ve halen görevde bulunan uzman, öğreticilerin özlük hakları saklıdır (92/21387)
Geçici Madde 2-Bu Yönetmelikte belirtilmiş olan dersler ile ders saat sayıları için Bakanlıkça müfredat programları hazırlanıncaya kadar, kurslardaki dersler ve ders saati sayıları 3 2 1987 tarih ve 19361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik hükümlerine göre yap
|