Yalnız Mesajı Göster

Organik Maddeler Nelerdir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Organik Maddeler Nelerdir




Organik Maddeler Nelerdir

Organik Maddeler

Karbonhidratlar

Karbonhidratların en küçük birimi şekerlerdir Beslenmedeki temel şekerler glikoz, fruktoz ve galaktozdur Her birinin kendine özgü bir tadı vardır Evde kullanılan şeker en tatlı ve en çok kullanılan şekerdir Daha u-zun şeker zincirlerine önek olarak nişasta verilebilir Nişastanın emilmesi ve sindirilmesi şekerden daha yavaş olur Kan şekerine ve insülin düzeyine et-kisi de daha azdır Bazı karmaşık karbonhidrat türleri sindirilemezler Bu maddeler su tutar Olumlu değerleri yoktur ama sağlıklı bir sindirim düzeni için yaşamsal işlevleri vardır C, H ve O 'den meydana gelmiştir Üç önemli görevi vardır 1) Canlıların birinci sırada kullandığı enerji kaynağıdır 2)Yapısal maddedir Bitkilerde çeperin yapısına, bütün canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar (Glikoz + lipid = Glikolipid, Glikoz + protein = Glikoprotein şeklinde hücre zarı ve hücre çeperine katılır) 3) ATP, DNA, RNA, NAD, NADP, FAD yapılarında bulunur Karbonhidratlar üç çe-şittir

1) Monosakkaritler = Tek Şekerliler:

Sindirime uğramazlar(3 - 8) C ' ludur İçerdikleri C sayısına göre ;

a) 3C'lu şekerler : Gliser aldehit (Triozlar)

b) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)

c) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)

Monosakkaritlerden Riboz , ATP ve RNA'da bulunur Deoksiriboz ise DNA'da bulunur Glikoz (Kan şekeri) bal, üzüm ve incirde bol bulunur Aç-lık ve koma anında kullanılır Fruktoz (meyve şekeri), bal ve olgun meyve-lerde bol bulunur Galaktoz (süt şekeri), süt ve süt ürünlerinde bol bulunur, doğada az bulunur Hayvansal bir besin kaynağıdır Glikozun ayıracı Fehling veya Benedict çözeltisidir Kırmızı renk oluşturur

2) Disakkaritler = Çift Şekerliler:

İki monosakkaritin dehidrasyon senteziyle birleşmesinden meydana gelir

Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri) + H20

Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay şekeri)+ H20

Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)+ H20

Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır

3) Polisakkaritler = Çok Şekerliler:

Çok sayıda Glikozun dehidrasyon sentezi ile birleşmesinden meydana gelir

Glikoz + Glikoz + Glikoz ++ Glikoz = Nişasta

Glikoz + Glikoz + Glikoz ++ Glikoz = Selüloz +(n-l)H20

Glikoz + Glikoz + Glikoz ++ Glikoz = Glikojen

Son ürünlerin farklı olmasının nedeni glikozların bağlanma biçimleri ve oluşan zincir yapısındaki farklılıktır

a) Nişasta

Bitkilerde glikozun depo şeklidir Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmış, amiloz ve amilopektinden oluşur Suda az çözünür İyot ile maviye boyanır Nişasta, lökoplastta depolanır Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır Örnek: Patates

b) Glikojen

Hayvanlarda glikozun depo şeklidir Suda çözünür İyot ile kahveren-giye boyanır En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur ve depo edilir

c) Selüloz

Bitkilerde yapı maddesidir Hücre çeperinin yapısına katılır Suda çözünmez İnsanda sindirimi yoktur Geviş getirenlerde ve termitlerde mutualist yaşayan bakterilerce sindirilir



Alıntı Yaparak Cevapla