10-21-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Organik Maddeler Nelerdir
Proteinler
Karbon, hidrojen, oksijen, azot ve bazılarında kükürt ve potasyum bu-lunur Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir Enzim, hormon ve hücre zarı yapısına katılırlar Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar Solunum ürünleri su, karbondioksit, hidrojen sülfür, amonyak, üre ve ürik asittir Proteinler, vi-rüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan hüc-relerde en çok bulunan organik moleküllerdir Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden 3 dereceden enerji kaynağıdırlar Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik görülür Prote-inler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler Yani farklı özelli-ğe sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olurlar Protein-lerin farklı olmasının nedeni, aminoasitlerin sayısı, çeşidi ve dizilişi yani sı-rasının farklı olmasından kaynaklanmaktadır Proteinlerin ayıracı Biüret çö-zeltisi veya susuz nitrik asittir
Vitaminler
Vücut direncini arttırırlar Enzimlerin yapısına katılırlar Düzenleyici-dirler, enerji vermezler, sindirilmezler Bir kısmı, besinde bulunduğu şekliy-le vitamin özelliğinde değildir Bunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özel-liği kazanırlar Bunlara provitamin denir Vitaminler, suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere ikiye ayrılırlar
Suda Eriyen Vitaminler: Bl Vitamini, B2 Vitamini, B3 Vitamini, B5 Vitamini, B6 Vitamini, B12 Vitamini' dir Yağda Eriyen Vitaminler: A Vitamini, D Vitamini, E Vitamini, K Vitamini' dir
İnsan vücudunda A, B, D, K vitaminleri sentezlenir A vitamini kara-ciğerde, B ve K vitaminleri bağırsakta bakteriler tarafından, D vitamini de-ride üretilir A, D, K vitaminleri karaciğerde depolanır Diğerlerinin fazlası atılır
|
|
|