Prof. Dr. Sinsi
|
Karboksimetil Selüloz İle İlgili Bilgi
Karboksimetil selüloz, Karboksimetil selüloz nedir, Karboksimetil selüloz ne demek, Karboksimetil selüloz hakkında bilgi, Karboksimetil selüloz ile ilgili bilgi, Karboksimetil selüloz nerde kullanılır,
Karboksimetil selüloz ya da sodyum karboksimetil selüloz (CMC) gıdalarda kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılır ve E 466 olarak numaralandırılmıştırlar
CMC anyonik, suda çözünebilir polimer, selülozun karboksile edilmesiyle üretilir ve selüloz eterleri grubuna girer Kimyasal formülü C6H7O2(OH)2OCH2COO2, beyaz ile sarımsı arası renkte ve lifli yapıdadır
Karboksimetil selüloz sıcak ve soğuk suda çözünebilir, organik çözücülerde çözünmez, su/alkol sistemleriyle uyumludur CMC’nin fonksiyonel özellikleri selülozun yapısal özelliklerine (örneğin; içerdiği hidroksil gruplarına) bağlıdır Kullanıldığı ürünlerde viskoziteyi jelleştirmeden arttırır
CMC’nin doğal pH’ı 8 25 iken ticari olarak daha iyi çözünmesi amacıyla 7-7,5 pH’ta üretilir Ürünün pH’ı düşürüldükçe, çözünürlüğü de azalır, 4 ve altı pH’larda suda çözünmez hale gelir
Koyulaştırıcı, su tutucu, sabitleyici, koloit engelleyici, süspansiyon hali koruyucu, geciktirici, akıcılığı kontrol edici olarak gıdalarda ve diğer endüstrilerde kullanılır Yağlara ve organik çözücülere karşı dayanıklı, su ve oksijen geçirgenliği olmayan ince tabakalar oluşturur
Kullanım Alanları
Kozmetikte kıvamlaştırıcı, kıvam koruyucu, koku sabitleyici, su bağlayıcı, tabaka oluşturucu, jelleştirici ve köpük arttırıcı olarak kullanılır Diş macunlarında, şampuanlarda, kremlerde, losyonlarda ve jel halindeki ürünlerde kullanımları mevcuttur
Eczacılıkta geniş kullanım alanı vardır Uçucu olmayan göz damlalarının içeriklerinde yağlandırıcı olarak kullanılır; gözde kurumayı engeller Kremlerde, merhemlerde ve losyonlarda kıvamlaştırıcı, sabitleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır Jel ürünlerde jelleştirici, koyulaştırıcı, koloit engelleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır Yüksek dayanıklılık özelliği ile tablet haplarda bağlayıcı olarak kullanılır İshal haplarının içeriğinde su bağlayarak hacim arttırma özelliği yüzünden kullanılır Şuruplarda koyulaştırıcı olarak kullanılır Süspansiyonlarda koyulaştırıcı ve yapı koruyucu olarak kullanılır
Duvar kağıdı yapıştırıcılarında ve lateks yapıştırıcılarda koyulaştırıcı ve su tutucu olarak kullanılır
Seramikte ve camcılıkta sırlamada, desenlerin işlenmesinde ve kaplamacılıkta tutturucu, koyulaştırıcı, yağlayıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır
Tekstilde kumaş üretiminde bağlayıcı ve kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılır Sentetik haşıl maddesi olarak kullanılan CMC, nişastaya göre daha elastik fakat daha düşük mukavemetli haşıl filmi oluşturur ve pamuk/polyester karışımlarının haşıllanmasına uygundur Kumaş boyalarının kıvamını ayarlamada, akışkanlığını kontrol etmede ve koloit oluşumunu engellemede kullanılır
Deterjanların içeriklerinde kiri çözerek çamaşırlardan uzaklaştırmak ve beyaz yapıyı korumak için kullanılır
Baskıcılıkta su koruyucu film oluşturmak, su bazlı mürekkeplerin kıvamını ve akışkanlığı ayarlamak için kullanılır
Kağıt ve kağıt ürünlerinde, hamura eklenerek, kağıdın sertliğini arttırmak için kullanılır Kağıt yüzeylerine eklenerek, tutucu, yağa dirençli tabaka oluşturucu, gözenekli ve dalgalı yapıyı kontrol edici olarak kullanılır Renkli kağıt üretiminde ise kullanılan boyaların su içeriğini korumada, kıvamını ve akışkanlığını kontrol etmede yardımcı olur
Tütün endüstrisinde, sigara ve puro tütünün kağıda yapışmasını sağlayıcı olarak kullanılır
Gıdalarda Kullanımı
Unlu mamüllerde kıvamı attırmak, su kaybını indirgemek ve yapıyı geliştirmek için kullanılır Makarna gibi ürünlerde kırılganlığı indirgemek için tercih edilir ve unlu mamüllerde ortalama %0 25-0 4 oranında kullanılır
Tatlılarda koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır Tatlılarda CMC % 0,3-0,8 oranında kullanılır, kokusuz ve tatsız özellikte olması nedeniyle, tatlıların kendilerine has tadını bozmaz
Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır Ayrıca CMC kullanımı protein ayrıştırılmasında uygulanan yöntemlerdendir Peynir suyundan protein elde etmek için kullanılır
İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır
Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır
Düşük kalorili ürünlerde kalorisi olmadığı için kıvam arttırıcı olarak tercih edilir
Şuruplarda kıvam koyulaştırıcı ve berraklaştırıcı olarak kullanılır
Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır
Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır
Dondurma üretiminde % 0,15–0,27 oranında kullanılan karboksimetil selüloz, yüksek su tutma kapasitesi ile iyi bir yapı sağlayarak kristalleşmeyi önler ve dondurma karışımının dövülme kabiliyetini arttırır
|