10-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Canlılarda Beslenme Özellikleri Ve Besin Zinciri
Canlılarda Beslenme Özellikleri ve Besin Zinciri
Ekoloji Nedir? Canlılarda Beslenme Özellikleri ve Besin Zinciri
Ekoloji, besin zinciri, besin piramidi, biyosfer, ekosistem, biyotop, komünite nedir, özellikleri, döngüleri ve aralarındaki ilişki bağlantıları hakkında bilgiler

EKOLOJİ
Canlıların birbirleri ile ve çevreleri ile etkileşimini inceleyen bilim dalıdır Ekolojiyi anlamak için madde ve canlı organizasyonunun bilinmesi gerekir
Madde organizasyonu: Atom – Molekül – Organel – Sitoplazma – Hücreler – Dokular – Organlar – Sistemler –Organizmalar – Populasyonlar – Komüniteler – Ekosistemler – Biyosfer- Dünya – Gezegenler – Solar sistemler – Galaksiler – Evren şeklindedir
Ekoloji ile ilgili önemli terimler:
Biyosfer:Canlı yaşamına uygun ,okyanus derinlikleri ile atmosferin 10 000 m yüksekliğine kadar olan tabakasıdır
Ekosistem:Komünitelerle cansız (Abiyotik) çevre koşullarının karşılıklı etkileşimleri
Biyotop:Canlıların yaşamlarını sürdürmek için uygun çevresel koşullara sahip coğrafi bölgedir
Komünite:Belirli yaşam alanına uyumlu populasyonlar topluluğudur
Populasyon:Belirli coğrafi sınırlar içinde yaşayan aynı türe ait bireyler topluluğudur
Habitat:Bir canlı türünün rahatça beslendiği,barındığı,ürediği yaşam alanına denir
Niş:Yaşam alanında kalıtsal özellikleri ile ilgili gerçekleştirdiği yaşamının devamına yönelik faaliyetlerin tümüdür
Flora:Belirli bir bölgeye adapte olmuş ,o bölgede yaşamını sürdüren bitki topluluğudur
Fauna:Belirli bir bölgeye adapte olmuş ve o bölgede yaşamını sürdüren hayvan topluluğudur
Canlılar bulundukları yaşam ortamında canlı ve cansız faktörlerle etkileşim halindedirler Canlıyı etkileyen:
Biyotik faktörler: 1) Üreticiler, 2) Tüketici, 3)Ayrıştırıcılar 
Abiyotik faktörler: İkiye ayrılır
1) İklimsel faktörler : a) Işık b) Isı c) Su
2) Toprak faktörler : a) Toprak yapısı, b) Mineral ve tuzlar, c) Toprak ph’ sı
BİYOTİK FAKTÖRLER
Üreticiler: Fotosentez ve kemosentez mekanizmaları ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyebilen ototrof bakteriler,mavi yeşil algler,kloroplast taşıyan protistalar ve bitkilerdir Enerji ve maddenin canlıların kullanabileceği hale dönüşümünü sağlayan canlılardır
Tüketiciler: İhtiyacı olan besinleri diğer canlılardan hazır olarak alan hayvanlar ,protistalar,parazit bitki ve mantarlar,hetotrof bakterilerdir
Tüketiciler üç grupta incelenir:
1- Bitkilerle beslenen: (1 Tükticiler)
2- Hayvanlarla beslenen(2 Tüketici)
3- Yırtıcılar: (3 Tüketiciler)
Ayrıştırıcılar: Bitki,hayvan ölüsü ve artıklarını besin olarak kullanan saprofit bakteri ve mantarlardır
ABİYOTİK FAKTÖRLER
1-İklim faktörleri:Canlılar yaşamlarını sürdürürken güneş ışını,ısı,basınç,nem,hava hareketleri gibi iklim faktörlerden etkilenirler
A) Işık:
a) Işığın kalitesi,şiddeti,süresi önemlidir
b) Canlıların temel enerji kaynağıdır
c) Fotosentez için gereklidir
d) Bitkide çimlenme,büyüme,yönelme klorofil sentezi için gereklidir
e) Işık bitkilerin yaşam alanını belirler
f) Hayvanlarda üreme,göç,pigmentasyon,bazı vitaminlerin sentezi ,sucul hayvanlarda solunum üzerine etkilidir
B) Isı: Canlılarda yaşamsal olaylar belirli ısıda gerçekleşir Yüksek ve düşük ısıda yaşamsal olaylar azalır hatta durur
Bitkilerde : a) Çimlenme b) Köklerle su alınımı c) Fotosentez
Hayvanlarda : a) Üreme b) Gelişmenin devamı
c) Değişken ısılı hayvanlarda (Omurgasızlar,Balıklar , Kurbağalar , Sürüngenler ) metabolizmanın devamı
C) Su:
a) Organik maddelerin sentezlenmesi
b) Maddelerin çözülmesi ,emilmesi,taşınması
c) Biyokimyasal olayların gerçekleşmesi
d) Fazla ısının uzaklaştırılması
e) Boşaltım maddelerinin dışa atılması
f) Bitkilerde çimlenmenin gerçekleşmesi ,hayvanlarda embriyonun gelişmesi
g) Bazı canlılar için yaşam ve hareket alanıdır
Canlılar yaşadıkları ortam ve suya duydukları ihtiyaç farklıdır Özel adaptasyonları ile en iyi uyumu yapmışlardır
Hayvanlarda:
1) Deride su kayıbını önleyen plaka,tüy ,kitin dış iskelet gibi yapıların oluşması
2) Solunum yüzeyinin vücud içine alınması
3) Boşaltımla su kayıbını önleyen mekanizmaların gelişimi
4) Yaşam alanı olarak suya yakın çevrelerin seçilmesi
Bitkilerde:
1) Su kayıbının sağlandığı stomaların;a)Açılıp kapanmasının kontrol edilebilmesi (Terlemenin fazla olduğu zamanlar
ve suyun az olduğu zamanlar stomalar kapanır)
2) Köklerin suya yönelimi vardır
3) Kurak ortam bitkilerinde gövde ve yapraklar su kayıbını önleyecek değişikliklere sahiptir
Canlıların ihtiyacı olan suyu şu şekillerde karşılarlar:
1) Suyun doğrudan alınması ( Sindirim sistemi, kökler)
2) Deri ile su almak (Kurbağalar,Bazı omurgasızlar)
3) Besinlerin yapısındaki sudan karşılamak
4) Metabolik su kullanmak
|
|
|