10-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgi Dil Sevgisi İle İlgili Şiir Var Mı?
Şevki Bey de demiş ki;
“Dil yâresini andıracak yâre bulunmaz ”
Diyeceksiniz ki; “Nereden nereye geçtin birden? Burada geçen “dil” sözü, “ gönül, yürek” anlamında ”
Biliyorum Öte yandan bizi kültürel bir varlık yapan araç olarak düşünün, aynı sözcüğü Söz, bildiğimiz konuşma ve yazı dili anlamında kullanıldığında; dize, hâlâ gücünü koruyor, değil mi? İzin verilirse gönül yarası kadar büyür, dil yarası da Yazdığım yazı boyunca konuya dair kuramsal sözler etmedim, farkındasınızdır Sözcüklerin köklerinden, sözlükteki sayılarından, tarihsel, sosyal, psikolojik gelişiminden; diller arası geçişlerinden, bu konuda ekonominin doğrudan etkilerinden, bununsa bilgisayar, tıp vb alanlardaki yansımalarından; gençlerin bahsettiği o havalı olma durumlarında aslında ekonominin etken oluşlarından filan bahsetmedim uzun uzun Dilin, bundan sonraki toplumsal gelişimimizde nasıl da etken olacağı ise, ayrı bir yazı konusu Ben çizmeyi aşmamaya özen göstererek kendimce gördüğüm, kalbime değen yerden yazdım konu hakkındaki düşündüklerimi Dilin zaten yarası ağır oluyor, ağır konuşulunca Ancak hiç değilse, sözcüklerin doğru anlaşılır olarak kullanılmadığı alandan doğacak yaraları olsun, peşin peşin yok edebilmek ümidiyle; yazımı, dilin kalbimizdeki öneminden dem vurarak bitirmek istedim sanırım
Aynur Özbek Uluç
Dil dil  dil !Dil, kültürdür
Birbirinden etkilenir
Zamanla değişebilir
Öyle bir duruma gelebilir ki dil,
İki kuşak sonrası
iki kuşak öncesiyle anlaşamayabilir
Hatta dil,
yeni devlet bile kurabilir!
Yeni devlettekiler,
yeni millet olduğunu sanabilir
Oysa