Yalnız Mesajı Göster

Oks´De 300’E Yakın Birinci Çıktı

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Oks´De 300’E Yakın Birinci Çıktı

OKS´de 300’e yakın birinci çıktı

Milli Eğitim Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2008´de son kez yapılan Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) sonuçları açıklandı Ben sonuçlar açıklanmadan önce edindiğim bir bilgi ile OKS’de 300’e yakın birinci çıkacağını tahmin etmiştim Öyle de oldu Bütün soruları tam yapan tam 263 öğrenci çıktı, bunların 97 tanesi de birinci oldu
OKS sorularının bu sene neden bu kadar kolay olduğu sorulabilir Bir kere bu sene OKS son kez yapıldı Bundan dolayı bir gevşeme yaşandı Daha önemlisi, artık ilköğretimde okuyan öğrenciler Seviye Belirleme Sınav´larına (SBS) girip, iyi liselere yerleşecekler SBS´lere de 6sınıftan itibaren girecekler
Bu sene yerleştirme olmasa da, ilköğretim 6ve 7sınıf öğrencileri SBS´ye girdiler Ve görüldü ki, SBS soruları pek o kadar zor değil Ve de bilgiyi ölçen soruların çıktığı, grafik ve resimlerin ise bolca kullanıldığı görüldü Yani bir anlamda bu sene son kez OKS´ye katılan adaylara, SBS´lere hazırlık nedeniyle biraz "kıyak" yapıldı Milli Eğitim Bakanlığı, zor sorulu OKS düzeninden, daha kolay ve bilgiyi ölçmeye yönelik SBS´li düzene yumuşak bir geçiş yaptı

TERCİHLER ZORLU GEÇECEK

İyi liselere girmek için yarışan öğrencilerin katıldığı sınav olan OKS sonuçları gösterdiki, veliler ve öğrenciler, hatta okulların ve dershanelerin rehberlik uzmanları bu sene okul tercihlerini biraz daha zor yapacaklar Çünkü sonuçlara göre, yüzlerce öğrenci sınavın birincisi oldu Sadece ilköğretim başarı puanları yüksek olan 97 öğrenci birinci ilan edildiler Ama 263 öğrenci de tüm soruları doğru yanıtlamışlar ve OKS´de tam puan aldılar Hadi gelin bu işin zorluğunu siz hesaplayın Demek daha çok sayıda puanı yüksek olan öğrenci var
İyi liselere girecek öğrenci kontenjanı da belli Bunca öğrenci yüksek puan almış olabilir ama, OKS sonuçlarına göre liselere toplam 257 bin öğrenci yerleştirilecek Tercih yapabilmek için baraj puan olan 160 puanı ise, 840 bin öğrenci aşmış Yani toplam 840 bin öğrenci tercih yapacak
Bu ne demek Tercihler sonucu ancak 4 öğrenciden birisi liselere girebilecek Anadola ve Fen liselerine girmek ise daha da zor Anadolu ve Fen liselerine ise tercih yapan öğrencilerin ancak 7´de 1´i yerleştirilecek
Bu tercih dönemine zor denmeyecekse, neye enecek Gerçekten velileri öğrencileri zorlu mu zorlu bir tercih süreci bekliyor
Bunu da en güzel bir örnekle sunmak istiyorum Fen Bilimleri Dershaneleri SBS-OKS Rehberlik Birimi´nin değerlendirmesi bu durumu çok iyi açıklıyor Değerlendirme şöyle: "2007´de İstanbul Lisesi´ne son sırada yerleşen bir öğrenci 92 netle bu okula girmişti Bu okulun taban puanı 472´ydi Öğrencinin başarı sırası 1287´ydi 2008 OKS´de 472 puan alan bir öğrencinin bu okula girmesi öngörülmemelidir Çünkü 2008 OKS´de bu puanı alan öğrencinin başarı sırası 9652´dir Bu okula bu sene ancak 97-99 net yapabilen öğrenci girebilecektir"
Durum böyle Sürecin ne kadar zorlu geçeceği ortada Yine de soğukkanlı olmakta ve rehberlik yardımı almakta fayda var Herkese başarılar

Alıntı Yaparak Cevapla