Yalnız Mesajı Göster

Ders Kitaplarında Alevilik

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bu eğitim-öğretim yılından itibaren ilköğretim 4 sınıftan lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilik konusu işlenecek Hz Ali, Hacı Bektaş Veli, Hz Hüseyin'in sözlerine yer verilen kitapta; Alevi, Bektaşilik, Muharrem Orucu, Cem ve Cemevi, On İki İmam, Dört Kapı Kırk Makam, Semah, Musahiplik, Şia, Aşure, Razılık, Kurban Tığlama gibi konular ele alınıyor

Alıntı:''AİHM'in, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatına ilişkin 2007 yılında verdiği kararda belirttiği nesnellik ve çoğulculuk ilkeleri ışığında hazırlanan yeni müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından da onaylanmıştır Böylece Alevilik ilköğretim 4 sınıftan, lise son sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına girdi''

İLKÖĞRETİM DERS KİTAPLARINDA ALEVİLİK KONUSU

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretim programlarında yer verilen Alevilik, Bektaşilik, Caferilik ve Nusayrilik konuları özetle şöyle:

İlköğretim 4 sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabının ''Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyorum'' ünitesinde, ''Güzel Söz Söyleyelim, Güzel Davranışlarda Bulunalım'' konuları, Hz Ali'nin ''Allah'ın yarattığı en güzel ve en çirkin şey sözdür Söz var ki söyleyenin yüzünü ak eder; söz var ki söyleyenin yüzünü kara eder'' ifadeleri örnek verilerek işleniyor

''Temiz Olalım'' ünitesinin ''Sözünde Durmak, Dürüst, Güvenilir Olmak ve Temizlik'' konusu işlenirken, Hacı Bektaş Veli'nin temizlik ile ilgili ''Bir şişenin içine pis bir şey konulup ağzı kapatılsa, dışı ne kadar temizlenirse temizlensin içi kirli kalmış olur'' sözünün öğrenciler tarafından manevi ve maddi temizlik açısından değerlendirilmesi isteniyor

Kitapta Kevser Suresi'nin anlamına da yer veriliyor ''Kevser''in bolluk ve bereket anlamına geldiği belirtilerek, ''Allah, Hz Peygamber'e vahiy ve peygamberlik gibi pek çok nimet vermiştir Bu nimetlerden biri de Hz Peygamber'in neslinin devam etmesidir Nitekim Hz Fatıma'nın Hz Ali'yle evliliğinden olan Hz Hasan ve Hz Hüseyin ile Peygamberimiz'in nesli devam etmiştir Sure bu nimetlerden bahsettiği için 'Kevser' adını almıştır'' ifadesi yer alıyor

Kitapta '' başta Kur'an'ı en iyi bilenlerden biri olan Hz Ali olmak üzere sahabelerin de katkılarıyla Kur'an-ı Kerim tek bir nüsha olarak kitap haline getirildi'' ifadeleri kullanılarak, Hz Ali'nin Kur'an'a hizmetlerine ve katkılarına yer veriliyor

Ayrıca bu ders kitabında, ''Aile ve Din'' ünitesinin ''Ailemizde Birbirimize Saygı Gösterir, Yardım Ederiz'' konusu işlenirken ise Hz Ali ve Cafer-i Sadık'ın sözleri kullanılıyor

İlköğretim 5 sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında da ''İbadet Konusunda Bilgilenelim'' ünitesinde yer alan ''Dua İbadetin Özüdür'' ve ''Niçin ve Nasıl Dua Edilir'' konuları anlatılırken Cafer-i Sadık'ın ''Belaya uğramaktan korkan kişi Allah'a dua etsin'' sözüne yer verilerek ve öğrencilerden bu sözü, duanın önemi açısından yorumlamaları isteniyor

''Kültürümüzden Dua Örnekleri'' konusunda ise Alevi ve Bektaşilik'teki dua örnekleri sıralanıyor Kitapta, ''Hz Muhammed ve Aile Hayatı'' ünitesi anlatıldıktan sonra, öğrencilerin okuması için ''Hz Peygamber'in Hz Hasan ve Hz Hüseyin Sevgisi'' adlı okuma metninde, Hz Muhammed'in torunlarına duyduğu sevgiye değiniliyor

''Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım'' ünitesine ''Nevruz ve Hıdırellez'' konusu eklenerek, şu ifadeler kullanılıyor:

''Halk inanışlarına göre nevruz, çeşitli tarihi şahsiyetler ve olaylarla ilişkilendirilmektedir Alevilere göre Hz Ali, 21 Mart günü doğmuş ve bu günde Hz Fatıma ile evlenmiştir Bu nedenle 21 Mart nevruz şenlikleri gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlı Türklerinde çoğu zaman kutlanmıştır''

Alıntı Yaparak Cevapla