Yalnız Mesajı Göster

Pedagoji Ders Notları-Devinimsel Alan İle İlgili Hedef Ve Davranış Yazma

Eski 10-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Pedagoji Ders Notları-Devinimsel Alan İle İlgili Hedef Ve Davranış Yazma

200 KILAVUZ DENETİMİNDE YAPMA BASAMAĞINDA HEDEF VE DAVRANIŞ YAZMA
Bu basamakta bir iş ya da işlemin tümünü oluşturan işlem basamaklarını, öğrencinin işin gerektirdiği sıraya göre, öğretmenle beraber yapması söz konusudur Kılavuzlayanla birlikte yaptıktan sonra, öğrenci modelini, örneğini, yapılanları göz önüne alarak kendi kendine yapmaya yönelir Bu sırada kişi, kılavuzlayan öğretmen tarafından sürekli denetim altında tutulur Yapılan yanlışlar anında düzeltilir; çünkü yapılan yanlış davranış istenmeyen yan ürünlere götürebilir ve böyle bir davranışı da silmek kolay değildir Kişi, bazı işlerin tümünü ilk hamlede öğrenemez Bu nedenle böyle işlerin tümü, aşamalı olarak sırayla öğrenciye, kılavuz denetiminde adım adım kazandırılmalıdır Karmaşık bir beceriyi oluşturan her bir parça kolaydan zora, basitten karmaşığa ve becerinin tümünü oluşturacak biçimde sıralanmalıdır
210 Kılavuzlayanla Birlikte Yapma
Karmaşık bir beceriyi öğrenci, kılavuzlayanla öğretmenle ya da ustayla birlikte veya onların yardımıyla iş ve işlem basamaklarına uyarak yukarıda belirtilen ilkelere göre yapar Örneğin öğretmenin yardımıyla bazı beden hareketlerini yapma, mandolin çalma, ya da maketten yararlanarak aynısını yapma da bu basamağın kapsamı içindedir
Hedef
Endüstri meslek lisesi: Bir dinamoyu öğretmenin yardımıyla sökebilme
Davranışlar (işlem basamakları):
1 Toz kelepçesini çıkarıp alma
2 Yay çengellerini kullanarak yayı çekme
3 Kömürlerı (fırçaları) çıkaracak kadar yayı kaldırma
4 Dinamo kapak vidalarını sökme
5 Kasnak tarafından çekerek endüviyi komple alarak zorlamadan çıkarma
6 Fırça tutucu kapağını hafifçe plastik çekiçle tıklatarak öne alma
7 Fırçadan kömürleri kurtarma
8 Kömürleri çıkarma
Hedef örnekleri
İIköğretim: Fen bilgisi dersinde basit deneyleri laboratuvarda öğretmenin yardımıyla yapabilme
İIköğretim: İş ve teknik eğitimi dersinde bir butonla çalışan zil tesisatını öğretmenin yardmıyla yapabilme
İlköğretim: Resim dersinde, bir tablonun yakın bir örneğini yapabilme
İlköğretim: Öğretmenin yardımıyla istenilen enstrümanı çalabilme
Endüstri meslek lisesi: Elektronik dersinde, bir radyoyu öğretmenin yardımıyla monte edebilme
Sağlık koleji: Maket üzerinde, öğretmenin yardımıyla iğne yapabilme
220 Kendi Kendine Yapma
Bu basamaktaki hedeflerde öğretmenin yardımından çok denetimi, ya da gözetimi söz konusudur Öğrenci; kılavuzlayanla yaptığı davranışı, bu basamakta onun gözetiminde kendi başına yapmaya çalışır Ayrıca kılavuzlayandan gelen ipucu, düzeltme ve dönüt yoluyla davranış, istenilen nitelikte yapılmaya doğru geliştirilir Yanılmalar ise, kılavuzlayan tarafından anında gerektiği biçimde düzeltilir
Hedef
Endüstri Meslek Lisesi: Bir dinamoyu atelyede öğretmenin gözetiminde kendi başına sökebilme
Davranışlar
21’deki hedefin tüm davranışları bu hedef için de geçerlidir Bu sekiz davranış, öğretmen hiç yardım etmeden; fakat onun gözetiminde eksiksiz olarak öğrenci tarafından yapılacaktır
300 BECERİ HALİNE GETİRME BASAMAĞINDA HEDEF VE DAVRANIŞ YAZMA
Kişi, bu basamakta becerili insan durumuna gelir Hedef davranışları kendi başına, hiç kimseden yardım almadan, o işin gerektirdiği nitelikte yapar Daha sonra hem gereken nitelikte, hem de belirtilen zamanda işi yapıp ortaya koyar
Bu basamakta hedefler davranışa dönüştürülürken nitelik, süre ve yeterlik hedefte belirtildiği için yazılmayabilir Eğer iş, işlem basamaklarına ayrılmışsa, bu kez işlem yapılarında bu özelikler vurgulanır Eğer iş ve işlem yaprağı belirtilmemişse, davranışlarda bu özeliklere yer verilmelidir Mesleki eğitim ve öğretim yapan tüm okullarda, devinişsel alanla ilgili derslerde, öğrenciler en az bu basamaktaki hedeflerle donanmış olarak yetiştirilmelidir Eğer öğrenciler bu basamakta yetiştirilmemişlerse, eğitimin niteliği çok düşüktür denebilir
310 İstenilen Nitelikte Yapma
Öğrenciler bu basamakta işi istenilen nitelikte yapmalıdırlar Süre, malzeme ve enerjide ekonomiklik ayrıca öğretmenin yardımı, gözetimi söz konusu değildir Kaba deneme ve yanılmalara da artık yer yoktur
Hedef
Kız Meslek Lisesi: Ekstroforlu baskı dikişini istenilen nitelikte yapabilme
Davranışlar:
1 Baskı yapılacak yeri kesme
2 Baskı yapılacak yeri düzeltme
3 Yıkanmış ekstraforu 05 cm içerden yerleştirme
4 Teğelleme
5 Makinede çekme
6 Teğelleri sökme
7 Ütüleme
8 Baskı dikişi yapma
9 Tekrar ütüleme