Yalnız Mesajı Göster

Pedagoji Ders Notları-Eğitim Felsefesi

Eski 10-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Pedagoji Ders Notları-Eğitim Felsefesi

JJ ROUSSEAU

Comenius’la başlayan eğitim hareketi 18 yy’da JJ ROUSSEAU İLE devam eder Özgürlüğün sözde ateşli savunucusudur; ama onu gerçekte özgürlük değil eşitlik ilgilendirir
J J ROUSSEAU, “insan özgür doğar ama her yerde zincire vurulmuştur Biri çıkar kendini ötekinin efendisi ilan eder Oysa bu kişi ötekilerden daha fazla köledir İnsan doğaya dönmekle kölelikten ve tüm kötülüklerden kurtulur” ROUSSEAU, “siyasal düşüncede olduğu gibi eğitimde de ingiliz filozof John LOCKE’den esinlendiği söylenebilir “Soylular; çalışkan ve dürüst köylüler gibi çocuklarını çalıştırarak yetiştirmelidir” Der
ROUSSEAU, “EMİLE” isimli yapıtında çocuğun gelişimini çeşitli aşamalara ayırır:
· Bebeklikte alışkanlıkların kurulması ve duyguların eğitimi
· Çocuklukta “gerekliliği” kavrama ve duyguların eğitimi
· Delikanlılıkta zihinsel eğitim
· Gençlikte etik, estetik ve sosyal değerlerin eğitimi

ROUSSEAU, çocukaları doğuştan iyi ve eşit kabul eder, daha sonradan ortaya çıkan farkları bozuk toplumsal düzene bağlar Çocuğun doğasındaki en iyi özellikleri işlemek ve ortaya çıkarmak için eğitim kaçınılmazdır “eğitimde doğru yolu tutmak istiyorsanız, alışılagelmiş uygulamaların tam tersini yapınız” der

JJ ROUSSEAU’NUN ETKİSİNDE KALAN EĞİTİMCİLER

I- PESTALOZZİ:

“GEREKLİLİK” anlayışını erdeme dönüştürerek yoksul ve kimsesizlerin eğitiminde uygular onun amacı yoksul kimselerin kaderini değiştirmekti bu ise ancak eğitimle gerçekleşebilirdi kitaplara dayalı bir eğitim değil “ iş içinde yaparak eğitim” anlayışını benimser pestalozzi, akademik bir eğitim görüşü yansıtmaktan çok deneysel eğitim yaklşımı vardır

II-HERBART:

Alman düşünür eğitim anlayışı pratik olmaktan çok akademiktir “ ona göre bir bilim olarak eğitim, etik ve psikolojiye dayanır” Herbart, eğitim görüşünün 2 temel özelliği vardır:
1- çok yanlı ilgi,
2- içsel bilinç (içsel kavrayış)

Ona göre eğitimin temel amacı iyi ve karakterli insan yetiştirmektir
İlgilerimizi borçlu olduğumuz bilgi koşulları:
· Duyularımıza dayanan algılarımız,
· Bildiklerimize uyan içine giren yeni bir kavram veya düşünceyi kazanmamız,
İlgi, uygun ve etken bir öğretimle uyanır, öğretmen şu kuralları bilmelidir:
· Çocuğun bilincinde oluşacak bilgi açık, seçik olmalı,
· Daha önceki bilgilerle uyum içinde bütünleşmesi
· Oluşan bilginin uygulamaya konması

III-FROEBEL:

4-6 yaş dönemi için kindergarten (çocuk yuvası) projesini oluşturup uygulamaya koyan eğitimcidir Kindergarten’de eğitim oyuna dayalıdır

IV-MADAM MONTESSORİ:

Öğretmen kavramı yerine yönlendirici kavramını kullanır Yöntem geliştirmekten çok uygulamaya yönelik yöntem geliştirmekle ünlüdür

JOHN DEWEY

Comenius’la başlayan reform hareketi J Dewey’le olgunluk seviyesine ulaşmıştır Dewey pragmatist felsefenin kurucularındandır Tarih boyunca birbiriyle çatışan iki eğitimden söz etmektedir Biri içten kaynaklanan bir gelişme olarak diğeri ise tam tersine, bir dıştan yönlendirme ve biçimleme işlemi olarak nitelenmektedir Dewey’e göre geleneksel eğitimin amacı ve yöntemini şu üç özellikle belirleyebiliriz:
· İşlenen konular geçmişten gelen bilgi ve beceri birikimine dayanır
· Davranış eğitimi, gelenekte yer alan ahlak kurallarına bağlı tutulur
· Okul yapı ve işlevi yönlerinden toplumun diğer kurumlarından apayrı bir kimlik taşır
Dewey anlayışında çocuk ön plandadır Okul çocuğun yaşayarak deneyimlerini zenginleştirdiği bir çevredir Öğrenme bir problem çözme, belli sonuçlara yönelik bir araştırma ve bulma sürecidir Bu süreç

İLGİ
EĞİTİM
DENEYİM
ÖZGÜR ETKİNLİK

Alıntı Yaparak Cevapla