10-21-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Organeller Ve Görevleri 9. Sınıf
Organeller Ve Görevleri 9 Sınıf
Organeller Ve Görevleri 9 Sınıf Konu Anlatımı
Organeller Ve Görevleri
Organeller Ve Görevleri 9 Sınıf
Organeller Ve Görevleri 9 Sınıf Konu Anlatımı
Organeller Ve Görevleri
Hücre ve Organeller
HÜCRE
VARLIK: Duyu organlarımızla algılayabildiğimiz her şeye varlık denir
CANLI VARLIK CANSIZ VARLIK
1- Tek Hücreliler(Ör: bakteri) Ör: madde
2- Çok Hücreliler(Ör: bitki- hayvan ve insan)
Canlıların, canlılık özelliği gösteren en küçük parçasına hücre denir Hücreler yaşayan organizmaların yapısal ve fonksiyonel en küçük birimidir
Hücreler gelişmişlik düzeyine göre ikiye ayrılır:
1-Prokaryot Hücreler: Bu hücrelerin zarlı organelleri ve belirgin bir zarla çevrili çekirdeği yoktur Yalnızca hücre zarı, sitoplazma ve zarsız organel olan ribozom taşırlar Kalıtım maddeleri (DNA) sitoplazmada bulunur Örneğin bakteri, mavi- yeşil alg prokaryot hücrelidir
2- Ökaryot Hücreler: Bu tip hücrelerin zarla çevrili çekirdeği, zarla çevrili organelleri, hücre zarı ve sitoplazması vardır Örneğin protistler, mantarlar, hayvanlar, bitkiler ökaryot hücrelidir
Ökaryot bir hücre dıştan içe doğru üç kısımdan oluşur:
I- Hücre zarı II- Sitoplazma III- Çekirdek
I-HÜCRE ZARI: Hücrenin en dışında yer alan ve hücreye şekil veren kısımdır Hem bitkisel, hem hayvansal hücrelerde bulunur Çift katlı, ince bir zar olan hücre zarı üzerinde madde alış verişini sağlayan delikler (porlar ) vardır Hücre zarı canlı, saydam, esnek, seçici ve geçirgendir
Zarın kimyasal yapısını, yağlar, karbonhidratlar ve proteinler oluşturur Zarın yapısı hakkında iki model geliştirilmiştir: 1- Sandviç (birim zar ) modeli 2- Akıcı mozaik modeli
Sandviç modeli zarın yapısını açıklar ancak madde alış verişini açıklayamadığı için kabul görmemiştir
Akıcı mozaik modeline göre hücre zarı iki sıra yağ molekülü arasında serbest olarak bulunan protein ve glikoproteinlerden oluşur Madde alış verişi zar yüzeyindeki porlarla sağlanır
Hücre zarından geçebilen maddeler: Küçük moleküller ( glikoz, aminoasit, su, madensel tuzlar), yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri, nötr moleküller (oksijen ve karbondioksit )’tir
|
|
|
|