Konu
:
Bakterilerde Üreme
Yalnız Mesajı Göster
Bakterilerde Üreme
10-21-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Bakterilerde Üreme
Senkron Üreme
Saf kültürlerde bulunan mikropların hepsi aynı anda bölünmez
Bir kısmı bölünürkenbir kısmı olgunlaşma dönemindedir
Ancak kültürlerde bulunan mikroplar kısa bir süre için bölünmelerine mani olunabilir veya aynı anda bölünmeleri sağlanır ise buna Senkron Üreme adı verilir
Bu işlem kültür içerisine bazı maddeler katılarak veya sıcaklıklarda yapılan değişikliklerle sağlanır
· Katı Ortamda Üreme : Katı ortama ekilen mikroplar sıvı besi yerine oranla daha sınırlı bir üreme şansına sahiptir
Koloniler oluşmaya başladıktan sonra birçok faktörün etkisi altına girerler
Bunlarda büyüme ve üreme üzerine genellikle olumsuz yönde etkirler
Bu nedenler şunlardır ;
1
Kolonilerin üst kısmında veya tepe bölgesinde bulunan mikroplara gıda maddelerinin difüzyon ile ulaşması güçleşir
2
Kolonilerin altından veya civarında bulunan gıda maddeleri kısa bir süre sonra azalmaya başlar ve buna bağlı olarak difüzyon sınırlanır
3
Kolonilerden uzak bölgelerde bulunan gıda maddelerinin koloniye kadar gelebilme olasılığı azalır
4
Hücre içinde oluşan metabolizma artıkları ve toksit maddeler dışarıya atılamaz ve hücre içinde birikirler
Bu nedenle metabolizma bozulurüreme kısıtlanır
Aynı durumda hücre dışına çıkması gereken ve lüzumlu göreve sahip olan enzimler içinde mümkündür
5
Kolonilerin en üstündeki mikroplar gıdayı yeterince alamadıkları için Dejenere olmaya başlarlar
6
Etrafta gelişen koloniler nedeni ile beslenme alanı daralır
7
Basınç nedeni ile koloninin alt yüzünde bulunan mikroplarda dejenarasyon görülür
8
En alttaki mikroplardan çıkan toksit maddeler Agar ‘ın yüzeyine yayılır
9
Mikroplar birbirine yapışık durumda olduklarından üreme katlanır ancak kenardakiler üreme şansına sahip olurlar
10
Katı ortamlarda gıda difüzyonu genellikle zordur
11
İnkübasyon ısısı nedeni ile besi yerinde devamlı su kaybı ortamın kurumasına ve difüzyonun daha zorlaşmasına neden olur
Bu nedenlerle bir bakterinin katı ortamda üremesisıvı besi yerlerine oranla daha zor olmakta generasyon süresisayısı ve populasyon miktarı bakımından da noksanlıklar göstermektedir
Katı ortamlar ne kadar yumuşak ve koloni sayısıda ne kadar az olursa gelişme ve üreme daha fazla olur
Koloni çapı da artar
Kolonilerin uygun besi yerinde gözle görülebilir seviyeye ulaşabilmesi için geçen süre bakteriler arasında farklılıklar gösterir
Bu durum bakterilerin cins ve türlerine özel bir karekterdir
Mycobacterium tuberkulasis için bu süre 15-20 günYersinia ruckeri ‘de 48 saat ve Vibrio anguillarium ‘da ise 24 saattir
Koloni içinde bakteriler yığınlar halinde bulunurlar
Bu nedenle Streptococcuslar ve Staphylococcusları birbirinden ayırmada katı besi yerlerinden ziyade sıvı ortamlarda üreyen kültürlerden boya preparatı hazırlamalıdır
Katı ortamda üreyen Streptococuslar ; Staphylococcuslar gibi görülür
Kolonilerin rengi kokusu yapısı şekli büyüklüğü parlaklığı besi yerine yapışma durumu hemoliz yapma özelliği ve diğer karekterleri canlılar arasında farklılıklar gösterir
Bu özellikler cinslere türlerebesi yerlerine ve çevresel koşullara bağlıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul