Yalnız Mesajı Göster

Bakterilerde Üreme

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakterilerde Üreme




Senkron Üreme

Saf kültürlerde bulunan mikropların hepsi aynı anda bölünmezBir kısmı bölünürkenbir kısmı olgunlaşma dönemindedirAncak kültürlerde bulunan mikroplar kısa bir süre için bölünmelerine mani olunabilir veya aynı anda bölünmeleri sağlanır ise buna Senkron Üreme adı verilirBu işlem kültür içerisine bazı maddeler katılarak veya sıcaklıklarda yapılan değişikliklerle sağlanır

· Katı Ortamda Üreme : Katı ortama ekilen mikroplar sıvı besi yerine oranla daha sınırlı bir üreme şansına sahiptirKoloniler oluşmaya başladıktan sonra birçok faktörün etkisi altına girerlerBunlarda büyüme ve üreme üzerine genellikle olumsuz yönde etkirlerBu nedenler şunlardır ;

1 Kolonilerin üst kısmında veya tepe bölgesinde bulunan mikroplara gıda maddelerinin difüzyon ile ulaşması güçleşir

2 Kolonilerin altından veya civarında bulunan gıda maddeleri kısa bir süre sonra azalmaya başlar ve buna bağlı olarak difüzyon sınırlanır

3 Kolonilerden uzak bölgelerde bulunan gıda maddelerinin koloniye kadar gelebilme olasılığı azalır

4 Hücre içinde oluşan metabolizma artıkları ve toksit maddeler dışarıya atılamaz ve hücre içinde birikirlerBu nedenle metabolizma bozulurüreme kısıtlanırAynı durumda hücre dışına çıkması gereken ve lüzumlu göreve sahip olan enzimler içinde mümkündür

5 Kolonilerin en üstündeki mikroplar gıdayı yeterince alamadıkları için Dejenere olmaya başlarlar

6 Etrafta gelişen koloniler nedeni ile beslenme alanı daralır

7 Basınç nedeni ile koloninin alt yüzünde bulunan mikroplarda dejenarasyon görülür

8 En alttaki mikroplardan çıkan toksit maddeler Agar ‘ın yüzeyine yayılır

9 Mikroplar birbirine yapışık durumda olduklarından üreme katlanır ancak kenardakiler üreme şansına sahip olurlar

10 Katı ortamlarda gıda difüzyonu genellikle zordur

11 İnkübasyon ısısı nedeni ile besi yerinde devamlı su kaybı ortamın kurumasına ve difüzyonun daha zorlaşmasına neden olur

Bu nedenlerle bir bakterinin katı ortamda üremesisıvı besi yerlerine oranla daha zor olmakta generasyon süresisayısı ve populasyon miktarı bakımından da noksanlıklar göstermektedirKatı ortamlar ne kadar yumuşak ve koloni sayısıda ne kadar az olursa gelişme ve üreme daha fazla olurKoloni çapı da artar

Kolonilerin uygun besi yerinde gözle görülebilir seviyeye ulaşabilmesi için geçen süre bakteriler arasında farklılıklar gösterirBu durum bakterilerin cins ve türlerine özel bir karekterdirMycobacterium tuberkulasis için bu süre 15-20 günYersinia ruckeri ‘de 48 saat ve Vibrio anguillarium ‘da ise 24 saattir

Koloni içinde bakteriler yığınlar halinde bulunurlarBu nedenle Streptococcuslar ve Staphylococcusları birbirinden ayırmada katı besi yerlerinden ziyade sıvı ortamlarda üreyen kültürlerden boya preparatı hazırlamalıdırKatı ortamda üreyen Streptococuslar ; Staphylococcuslar gibi görülür

Kolonilerin rengi kokusu yapısı şekli büyüklüğü parlaklığı besi yerine yapışma durumu hemoliz yapma özelliği ve diğer karekterleri canlılar arasında farklılıklar gösterirBu özellikler cinslere türlerebesi yerlerine ve çevresel koşullara bağlıdır


Alıntı Yaparak Cevapla