Konu
:
Truva Hazinesi Hakkında Ansiklopedik Bilgi
Yalnız Mesajı Göster
10-21-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
HİLE VE ÇANAKKALE VALİSİ İBRAHİM PAŞA’NIN TAYİNİ
Adı geçen Alman'ın zamanın Maarif Nazırı Saffet Paşa'ya yazdığı mektubun sonunu şöyle bağlıyor: Ekselanslarından bütün ricam saygıdeğer Sadrazam'ın Çanakkale Valisine beni çalışmalarımda ve kazılarımda koruması için emir verdirmendir
Tarih: 18 haziran 1871
Bu mektuptan şu anlaşılıyor: Vali Arap İbrahim Paşa ,gürültüye pabuç bırakmayan cinsten ve onu sıkıyor
Schliemann daha önceden Çanakkale'ye gelip gitmistir
Valiyi ve yöreyi tanımıştır
Sonra da mezkur hırsızlık olayı ve mahkeme meselesi ve kazıların durdurulması ve bundan sonra İbrahim Paşa'dan izin almak epeyce zor olacaktır
Elhasıl Schliemann mahkeme olayından sonra ikinci kazı izni için başvuruda bulunur ye İstanbul'dan işini halletse de Çanakkale Valisi İbrahim Paşa'nın kesin direnci île karşılaşır
Hayır diyor kesinlikle izin vermem
Çünkü Vali de her şeyi öğrenmiştir
Schliemann burada dernektedir ki: Çanakkale’de 2 ay bekledim ve izni aldım
Fakat bu defa İzzet Efendi adlı bir şahsı gözcü olarak yanıma kattı
İzzet Efendi'nin işi yoluma engel çıkarmaktı
Bu şartlar altında işimi yapamayacağımı anladım ve Atina'ya döndüm, oradan Times'e bir mektup yazdım ye mektup; 24
7
1876 tarihinde yayınlandı
Mektupta İbrahim Paşa'nın yaptıklarını uygar dünyanın takdirine bırakıyordum
Olaydan İstanbul basını da haberdar olmuştu
Bu sebeple ekim 1876'da Vali İbrahim Paşa'nın başka bir vilayete tayini çıktı, İlave olarak diyor ki: Troia kazılarımı şimdi sürdürebilecektim
Görüyorsunuzya yabancılar 103 sene önce bile medya kanalıyla istediklerini elde edebiliyorlardı
1822 tarihinde dünyaya gelen Schliemann, 1868 yıllarında Troia aşkı ile Çanakkale'ye gelir
Bu ikinci gelişidir
İlk geliş 1863 yılları olmalıdır
1870'de de gerekli kazı iznini alır ve 1873’de hazineyi kaçırır
Hafriyat çalışmaları belli aralıklarla 1890'a kadar devam etmiştir
Başta yoğun bir tenkide tabi tutulan Alman'ın kazıları sonunda Troia'nın ünlü bir kent oluşu ve hazinelerinin ölümsüzlüğü dünyaca kabul edilmiştir
Burada üzücü olan hazinelere ve ünlü kente sahip çıkamayışımızdır
Hazine Yunanistan ve İngiltere'den sonra Berlin müzesinde koruma altına alındı
Hazinenin hemen tamamı II
Troia tabakasına aittir
Burada mezkur Alman'ın kazıları bittikten sonra köylülerde kazılar yapmıştır
Bulunan eşyaların bir kısmı halen İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir
Bunlar zamanın müzeler genel müdürü Osman Hamdi Bey'in sayesinde kalabilmişlerdi
Zira Schliemann 1879-1882-1883 ve1884 kazılarında da bulunan bazı parçaları yurt dışına kaçırmıştı
Osman Hamdı Bey ise 1884'de 1960'lara kadar kullanılacak olan Nizamnamesini çıkartıyor ve bundan böyle bulunan eşyalar Türk Hükümeti ile pay edilecektir
Bu arada şaşılacak şeydir ki: bir ara pratik zekâlı Alman hazineleri önce Yunanlılara ve sonra İngilizlere ve en sonda Ruslara satmak istiyor
Fakat bir takım sebepler ilen sürülerek hiçbiri satın almaya yanaşmıyor
Sonunda çalıntı hazine Alman Prof
Virchotv'un yardımlarıyla Berlin Devlet Müzesine bağış yapılıyor
Bu bağışın ne şartla yapıldığını bilemiyoruz
Gene hazine 1873-1882 arası ne kadar fire verdiğini de bilemiyoruz
Böylece İkinci Dünya Savaşı'na gelindi
Burada savaş çıkınca Almanya'da bulunan birçok kıymetli eşya ile birlikte Troia hazineleri de önce Merkez Bankası ve sonrada Berlin hayvanat bahçesi kulesinde koruma altına alındı
1945 ve savaş bitimi hazineye kızıl ordu el koydu
Sonra da uçaklarla Rusya'ya götürüldü
Böylece 1945-1992 arası 50 yıl Rusya'da muhafaza edildi
Kimse de bu sırrı bilemedi
Herhalde 1992 yıllarında iki müzede sergilenmek istenince olay meydana çıkıyor ve biranda olay bütün dünyada duyuldu
Arkasından 24-25 mart 1994 tarihinde Almanlarla Ruslar bir protokol yaptılar ve orada deniliyor ki: biz size Troia hazinelerini geri vereceğiz: karşılığında ise siz de bizim kültür varlıklarımızı geri vereceksiniz
Buna göre Troia hazinesinin bazı şartlar dahilinde Almanya'ya iadesi hususunda Ruslar'la Almanlar anlaşmış oluyorlardı
Bence bu anlaşma Schliemann'ın yaptığı gibi gayrı yasal bir antlaşmadır
Her ikisi de mal sahibi değildir
Bazı araştırmacılar hazineleri beynelmilel düşünebilir
Bunun içinde ulusal bir dava haline getirilmesinde bazı sakıncalar düşünebilirler
Bence yoktur
İlmi bakımdan istifade ortak olabilir
Yalnız herkes malına ve değerlerine sahip çıkmalıdır
Böyle bir olayda hırsız Türk olsaydı ve Alman veya Rusların mallarını Osmanlıya kaçırsalardı: O zaman görürdünüz neler oluyor
Hulasa esas bunca maceradan sonra üzücü olanı şudur: 1873 ve sonrası hafriyatları sırasında verilen fireler ve Schliemann şahsi tasarrufları ile hanımına edilen hediyeler ve işçilerin aşırabildikleri ve önce Yunanistan ve sonra İngiltere ve en son Berlin'deki sergilemeler sırasında verdiği fireler ile Rusya’ya taşınması ve halen 46 ayrı müzede sergilenmesi toplanması ve bir gün Türkiye'ye iadesi düşünülürse ve o iade zamanından önce olabileceklerin ve nihayet bütün bunların hazinenin eksilmesine zedelenmesi ve yıpranmasına sebep olunmasını düşünmektir
Rusya hazinenin üzerine oturuverdi
Şimdi ne olacak? Bir kere şu oldu: Rus parlamentosu 22 maddelik yeni tarihi eserler yasasının 2 maddesine göre 2
dünya savaşı sırasında ele geçirilen hiçbir tarihi eseri geri vermeyecektir
Bu arada Moskova'daki parlamento çevreleri Troia hazinelerinin gerçek sahibini bulması için ABD'nin arabulucu rolünün de geri tepeceği kanaatini taşıyorlar
Zira ABD'nin kaçak tarihi eser deposu durumunda olduğu ve bu yüzden arabulucu rolünün de işe yaramayacağı söyleniyor
Yani nasıl ısrar edebilecektir
Başka bir görüşte Troia hazinelerinin yıllarca Moskova’da muhafaza edilmesinin bedelinin hayli yüksek olduğu ve Türkiye'ye çıkarılacak faturanın hayli kabarık olacağı ve bu yüzden de geri adım atmak zorunda kalacağı doğrultusundadır
Yani şimdilik hazinenin başında II
Troia savaşı cereyan ediyor
Kimin kapacağı merakla bekleniyor ve takip ediliyor
Hülasa mezkur yasa tasarısı nihayet 18 mart 1997 günü kabul edilerek Ruslar hazinenin üzerine oturdular
Ancak yasa devlet başkanı tarafından Anayasa mahkemesine götürülmesi bekleniyor
Meclisteki Yeltsin'in temsilcisi Kotenkov, yasa Rusya’yı uluslararası alanda güç durumda bırakabilir görüşündedir
Her neyse yasa Anayasa mahkemesinden geri dönmezse Troia hazinelerinin Türkiye’ye iade yolu kapanmış olacaktır
Yazı:Ramazan EREN
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul