Yalnız Mesajı Göster

Amartya Sen Hayatı

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Amartya Sen Hayatı

Benim parlak eş-öğrenci Sukhamoy Chakravarty kitap ile Arrow'un çarpıcı "imkansızlığını teoremi benim dikkatimi çekti ki, sosyal seçim, Sosyal Seçim ve bireysel değerleri Kenneth Arrow Kullanıcı çığır açan çalışma sonra değil uzun oldu 1951 yılında ve New York'ta yayımlanmıştır "(1952 ilk aylarında olması gerekir)

Sukhamoy çok geniş sola çekti, ama aynı zamanda politik otoriterlik endişe ve diktatörlük olmayan herhangi bir sosyal seçim mekanizması tutarlı sosyal kararlar verebilir Ok gösteri etkileri tartışıldı

Gerçekten otoriterlik (sol veya sağ) için herhangi bir bahane verdi mi? Ben özellikle Sukhamoy onun derinden akıllı yüz (musallat olan bir bellek, Kalküta, ılık kış güneşinin parlayan bir pencere yanında oturan, resmi sonuçların etkileri kendi okuma açıklayan College Street Coffee House, uzun bir öğleden sonra hatırlıyorum

o birkaç yıl önce bir kalp krizi sonucu aniden ölünce) bana tekrar tekrar işgal olur

Bir savaş alanı olarak Cambridge

1953 yılında, ben, Kalküta Cambridge Trinity College'da öğrenim taşındı Zaten bir edebiyat fakültesi mezunu elde olmasına karşın Kalküta Üniversitesi (ekonomi büyük ve matematik küçük), Cambridge, bana başka bir BA kaydolmak

(Saf ekonomi) iki yıl içinde hızlı bir şekilde (Cambridge geldiğimde ben hala benim geç gençler bu yana bu yeterli adil) yapılabilir Sonra Cambridge Üniversitesi'nde ekonomi tarzı Kalküta'da oranla çok daha az matematiksel oldu

Ayrıca, daha önce bana ajitasyon yapmış bazı temel konularda genellikle daha az endişe edildi Ben vardı, ancak oldukça temel değerlendirme ile sona erer dahil edildi (Samuel Brittan diğerleri arasında, Mahbub ul Haq, Rehman Sobhan, Michael Nicholson, Lal Jayawardena Luigi Pasinetti, Pierangelo Garegnani Charles Feinstein dahil olmak üzere) bazı harika öğrencilerle ve bir disiplin olarak ekonomi demektir

Ancak, Cambridge Ekonomi Politiği büyük tartışmalar oldukça sıkı bir şekilde, bir yandan, Cambridge (aralarında Richard Kahn, Nicholas Kaldor, Joan Robinson,) Keynesyen ekonomi ve Keynes'in takipçileri çeşitli katkıları artılarını ve eksilerini yönelik edildi

ve diğer (diğerleri arasında Dennis Robertson, Harry Johnson, Peter Bauer, Michael Farrell, farklı şekillerde de dahil), Keynes şüpheci "neo-klasik iktisatçılar Bölünmenin her iki tarafta ekonomistler ile yakın ilişkilere sahip olduğumuz için şanslıyız Makroekonomi, bir bütün olarak ekonomi için ekonomik agrega ile ilgili tartışmalar merkezli, ancak daha sonra ekonomik modelleme "toplam sermaye" (bazı arkadaşlarımın öğrencilerin, herhangi bir kullanıma karşı Pasinetti dahil olmak üzere, neo-Keynesçiler ölü seti, sermaye teorisi taşındı

ve Garegnani) bu tartışmaya önemli katkılar yaptı

Farklı düşünce okulları (Richard Stone, Brian Reddaway'i, Robin Matthews, Kenneth Berrill, Aubrey Silberston, Robin Marris gibi) arasındaki bu çok yoğun kavgalar yer alamadım ince öğretmenlerin bir dizi olmasına rağmen, siyasi çizgiler genel olarak, çok sıkı ve oldukça tuhaf çizilmiş Bariz bir anlamda Keynesçiler, neo-Klasikciler "sol", ama bu, "çok ama yok daha fazla bu" ruhu çok oldu Ayrıca, farklı ekonomistler güzel sadece tek bir boyut sipariş edilebileceği bir yolu yoktu Zeki bir Marksist iktisatçı olan Maurice Dobb'un, sık sık "neo-klasik" ekonomi "oldukça yumuşak" Keynesçiler ve neo-Keynesçiler düşünüldü O, refah iktisadı ciddiye aldı (ve aslında üzerinde düzenli bir ders öğretti), benim zevk için, birkaç biriydi gibi yoğun bir "neo-klasik" AC Pigou (makroekonomi Keynes tartışmaya devam ederken) yapmıştı Beklendiği gibi, Marksist Dobb'un Fakülte Kurulu seçimlerinde Kaldor yendikten sonra, Kaldor, kılık değiştirmiş hain neo-klasik iktisat (bir zafer ilan etti "marjinal fayda teorisi kazandı," Kaldor yorum, o akşam Sraffa'nın söyledi Marksist ekonomist seçim başarısı!)

Ancak, Kaldor Cambridge, aslında, en hoşgörülü, neo-Keynesçiler çok oldu Tamamen parlak ama şiddetle hoşgörüsüz Joan Robinson - Richard Kahn, genel olarak en çok saldırgan ise, çoğunlukla benim tez danışmanı geldi Neo-Keynesçilik yeni ortodoksi oldukça gerçek olmadığı için sık sık aldığını kıç suçlama

Sürekli çatışan bu çölde bir vaha, kendi kolej, Trinity, biraz Ben orada olmak için şanslı olduğunu varsayalım, ama ben orada bir arada bu üç çok farklı siyasi görüşleri dikkate değer ekonomistler, Cambridge Üniversitesi el kitabında, Trinity fark ettikten sonra uygulamak için seçmişti çünkü, tamamen şans değildi Marksist Maurice Dobb'un ve muhafazakar neo-klasik Dennis Robertson, ortak seminerler ve Trinity de Piero Sraffa'nın, düşünce neredeyse tüm standart okullar şüphecilik bir model vardı Hepsi ile çalışan ve her büyük ölçüde öğrenme şansı vardı

Huzurlu gerçekten sıcak Dobb'un ortak yaşama, Robertson ve Sraffa'nın Üniversitesi geri kalanında davalarını göz önüne alındığında, oldukça dikkat çekici oldu Sraffa'nın Dobb'un Robertson daveti üzerine, Trinity birleştirilmesi ile ilgili güzel bir anekdot daha sonra, bana Trinity öğretmek isteyip istemediğinizi Robertson tarafından sorulduğunda, Dobb'un evet heyecanla dedi, ama daha sonra Robertson verdiği derin bir suçluluk duygusu yaşadı "tüm gerçekleri" Bu yüzden, sahip olmadığı için özür dileyerek Robertson bir mektup yazdı onun deyimi ile takviye Komünist Parti üyesi olduğunu daha önce bahsedilen bu Robertson görünümünde, o Dobb'un, uygun kişi olmadığını karar vermek için olsaydı, o mükemmel bir şekilde anladığı - Ben oldukça "İngilizce" ifadesi düşünüyorum Trinity lisans öğretmek Robertson, tek bir cümle ile cevap yazdı: "Dobb'un Sevgili, çok uzun zaman bize Şapel havaya uçurmadan önce bir iki hafta önceden haber vermek, tamam olacak"

Yani, bir dereceye kadar, kendi üniversite Trinity, demokratik ve hoşgörülü bir sosyal seçim güzel bir "uygulama" var yaptım Ama sosyal seçim "teori" çok heyecanlıyım, Trinity, ya da Cambridge kimseyi alamadım korkuyorlar Ben benim BA tamamladıktan sonra, benim araştırma tezi için oldukça farklı bir konu seçmek zorunda Ilgilenen Joan Robinson gibi Maurice Dobb'un "tekniklerinin seçimi," tezi oldu

Felsefe ve ekonomi

Araştırma, birinci yılın sonunda, ben bir tez yapacak bazı sonuçlar olduğunu düşünecek kadar kendini beğenmiş ve ben yapamadım bu yana ben, Cambridge bir iki yıl izinli Hindistan'a gitmek için uygulanan - Verilen yönetmeliğin yürürlüğe doktora teslim Ben üç yıl boyunca araştırma tescil edilmişti kadar bir derece tezi Heyecanla evde ne olup bittiğini öğrenmek isteyen sabırsız olduğunu ve terk bana verildi, ben Kalküta hemen uçup gitti Cambridge Üniversitesi, Hindistan'da bir "denetçi" konusunda ısrar etti, ben de büyük bir ekonomik methodologist, AK sahip iyi bir şansa sahip Dasgupta, sonra Benares öğretim üyesiydi Onunla sık sık ve her zaman aydınlatıcı güneş altında her şey (bazen de benim tez) konuşmaları

Kalküta'da, ben de yeni bir ekonomi departmanı kurmak istendi yeni oluşturulan Jadavpur Üniversitesi, ekonomi alanında bir sandalyeye atandı Ve tamamen anlaşılabilir protesto fırtına henüz bile 23 olmadığından, bu öngörülebilir bir neden Ama fırsat ve meydan (Üniversitesi duvarlarda birkaç Duvar yazıları beşiği sökülüp olan "yeni profesör" olsa bile) yaşadı Jadavpur entelektüel oldukça heyecan verici bir yerdi (arkadaşlarıma Paramesh Ray, ekonomi bölümünde Mrinal Datta Chaudhuri, Anita Banerji, Ajit Dasgupta, ve diğerleri dahil) Sömürgeci ve post-kolonyal tarihinin son derece etkili bir okul - Üniversite ayrıca, diğer armatürlerin yanı sıra, daha sonra "madun çalışmalar başlatmıştır" son derece yenilikçi bir tarihçi, Ranajit Guha, vardı Özellikle Cambridge biraz ihmal ettiği bazı temel konularda geri almak keyif aldım

Tezimi sessizce sadece geçiş süresi (3 yıl kuralı layık olmak için) "olgunlaşan" iken, ben bir rekabet Ödülü Bursu için Trinity College'da göndererek özgürlük aldı Beri, neyse ki, ben de seçildi, o zaman Kalküta'da devam eden ve Cambridge arasında bir seçim yapmak zorundaydı Ben o zaman bölünmüş ve biraz daha önce planlanandan daha Cambridge döndü Ödülü Bursu, (hiçbir soru sordu) sevdim şey yapmak için dört yıl bana özgürlük verdi, ve ben o dönemde felsefe okuyan, radikal bir karar aldı Ben her zaman mantık ve epistemoloji ilgi vardı, ama yakında (onlar demokrasi ve eşitlik ile ilgili büyük endişeleri yakından ilişkili) yanı sıra, ahlaki ve siyasi felsefenin yer var

Alıntı Yaparak Cevapla