| 
				  George Sand Kimdir - George Sand Biyografisi 

George Sand Kimdir - George Sand Biyografisi

George Sand -George Sand Kimdir - George Sand Biyografisi

DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1804-1876)

1805 1 Napoleon Avusturya ve Rusya'yı yener

1810 1 Napoleon, yazar Germaine de Stael'in en önemli yapıtı Almanya Hakkındaki yasaklar ve yok eder

1810 Kompozitör Frederic Chopin doğar

1813 1 Napoleon'a karşı Alman Kurtuluş Savaşı

1827 Goethe Dünya Edebiyatı kavramını ortaya atar

1830 Paris'te Temmuz Devrimi

1830 Fransa'da basına uygulanan sansür kaldırılır

1832 Goethe'nin ölüm yılı George Sand'ın ilk romanı (Indiana) yayımlanır

1839 George Sand ve Frederic Chopin'in Mayorka gezisi

1848 Paris'te Şubat Devrimi - George Sand bu devrime katılır La Cause du Peuple dergisini kurar

1855 Paris'te Dünya Sergisi

1855 Paris'te ilk bonmarşe (süpermarket) açılır

1855 George Sand, Balzac'ın ricası üzerine İnsanlık Komedyası'nın önsözünü yazar

1857 Gustave Flaubert'in Madame Bovary adlı yapıtının piyasaya çıkışı

1863 Gustave Flaubert ile George Sand arasındaki mektuplaşmanın başlaması

1867 Paris'te ilk pnömatik posta (hava basıncı ile borulardan mektup iletimi)

1876 George Sand'ın ölüm yılında Almanya'nın ilk kadın doktoru kendi muayenehanesini açar

"EYLEMLERİ KONUŞTURABİLİRSİNİZ, AMA İNANÇLARI DEĞİL; DÜŞÜNCE ÖZGÜR OLMALIDIR"

Aurora, şafak kızılı - 19 yüzyıl başında yetişmekte olan bir genç kız için ne şiirsel bir isim! Genç Aurora aslında sevimli, uyumlu, toplumsal kuralların izin verdiği ölçüde zarif, çıtkırıldım ve aşırı süslü püslü olabilirdi Fakat bu Fransız kızı; Aurora Dupin, sözü edilen bu özelliklerin hiçbirine sahip değildi

"Beni çok tuhaf buluyorlardı," diye tanımlar kendisini, daha sonra genç kızlık yıllarını anlatırken "Körpe kemiklerim sertleşmişti İradem, bedensel yorgunluğu yenme gücüne erişmişti Ne aptalca bir temizlik tutkusu, ne de tüm erkeklerin hoşuna gitme arzusu egemendi mantığıma" Paris'in güneyinde, Berry'deki Nohant çiftliğinde, büyükannesinin yanında yaşayan 16 yaşındaki Aurora'nın, öyle "tuhaf" gelişmesi nedensiz değildir

Dört yaşındayken babası Albay Dupin'i kaybetmişti Gelinini reddeden büyükanne Dupin, küçük Aurora'yı yanına almış, 1817'de on üç yaşındaki torununu, ölçülü bir eğitim ve itibarına uygun görgü kurallarını edinebilsin diye Paris'teki İngiliz Augustin Manastırı'na göndermişti Öğrenci Aurora yaklaşık üç yıl manastır kurallarına uygun olarak yaşayacaktı

"Her gün belirli bir saatte uyanacağım sadece sağlığımı korumak için gerekliyse uykuya zaman ayıracağım ve hiçbir zaman tembellikten yatakta kalmayacağım Kendimi faydasız düşlere ve verimsiz düşüncelere kaptırmaktan özellikle kaçınacağım Yüreğimde ne olduğuna bakılacak olsa, yüzümü kızartacak fantezilere kapılmayacağım Karşı cinsten kişilerle yalnız kalmaktan hep kaçınacağım En saygıdeğer niyetle de olsa bana herhangi bir teklif yapılacak olursa, bunu en kısa zamanda ebeveynlerime bildireceğim"

Kızlar yatılı okulda çok sıkı gözetim altında yaşadıkları için "karşı cinsten biriyle yalnız olmalarına" zaten hiç olanak yoktur Aurora manastır hayatının etkisi altında İncil'i, azizlerin ve din şehitlerinin yaşamlarını okumayı tutku haline getiren bir genç kız olur ve en büyük hedefi rahibeliktir

Aslında büyükanne Dupin bu tür etkileri hiç hesaba katmamıştır Aurora'nın bu niyetini öğrendiğinde derhal onu manastırdan alır 1820 Şubat'ında Aurora Nohant'a geri döner Bu aşırı koruma altında kalmış, en katı kurallarla eğitilmiş kız, birdenbire özgürlük ve bağımsızlığı yaşar Bu herhalde Aurora'nın kendisine de "tuhaf gelmiştir Gene de çok kapalı giyinmek zorundadır ve yalnız başına tek adım bile atmasına izin verilmez Şimdi artık hiç kimse onunla ilgilenmemektedir: "Her konuda kendi başımın çaresine bakmaya terk edilmiştim"

Büyükanne hastalanır Şimdiye dek hep erkek çocukları eğiten ev öğretmeni Dechartes, Aurora'nın da bir erkek gibi giyinmesini tavsiye eder O da "erkek giysisi, kasket ve tozluk" giyip, öğretmeni ava çıktığında ona eşlik eder "Bana gelince, yeni giysilerimi durmadan çalılıklara takılı kalan işlemeli eteklerimden daha rahat ve kullanışlı buluyordum," diye belirtir o zamanı anlatırken

İmkân buldukça bundan böyle de pantolon giyme olanağı yaratacaktır Paris'i erkek giysileri ve çizmeleriyle, merakla ve öğrenme hırsıyla bir baştan ötekine dolaşacaktır Tiyatroda, kabarede, müzelerde ve kahvelerde erkek giysileriyle oturacaktır -çünkü ilgi çekmeden ve refakate gereksinme duymadan istediği her yere bu giysilerle gidebilmektedir Herkes onu üniversiteli bir genç sanmaktadır "Hiçbir şey beni yapmak zorunda olduğum ve yapacağım şeylerden alıkoyamaz," diye yazar

"Kalbim bana adalet duygusu ve cesaret veriyorsa, önyargılara aldırmam bile" Ve: "Dünya ile ilgim zaten çok az" Evet, yazmaya başlamıştır İlk taslakları yastığının altında saklar 17 yaşındadır şunları yazdığında: "Ahlaki konularda adaletin cinsiyeti olmaz Erkektir veya kadındır, Tanrı nasıl istemişse; fakat O'nun yasası hep aynıdır İster bir çocuğun annesi olsun, ister bir ordunun generali; insanın vicdanı tek yargı organı olduğu için, eğer istersem, ihtiyatı elden bırakıp tüm azarları ve koğuşturmaları göze almak pahasına tehlikeli ve güç görevleri üstlenebilecek yeteneğim var"

Büyükannesi ölünce, 17 yaşındaki Aurora'ya Nohant çiftliği, Paris'te özel bir ev ve Narbonne Oteli miras kalır Ölümünden önce büyükannenin torununa söylediği son cümle "En iyi arkadaşını kaybediyorsun," olur Kaçık tabiatlı öğretmeni Dechartes, Aurora'yı garip bir tören düzenlemeye ikna eder Büyükannesi gömülmeden önce Aurora onunla babasının mezarına gidecek, mezar açılacak ve Aurora babasının iskeletini öpecektir Aurora bunu kabullenir ve hiç de garip bulmaz Aurora gerçekten güç ve tehlikeli

görevlerden korkmaz Aslında garip olan şey daha 18'ini bitirmeden gayet resmi bir şekilde evlenmesi ve sanki bir gecede "ruhani işleri" bir yana bırakmasıdır Hatta -en azından kendi iddiasına göre- "en ufak bir pişmanlık" duymamasıdır Aurora şimdi Madame Dudevant'dır ve nikâhından tamı tamına dokuz ay sonra bir erkek çocuk annesi olur Madame Dudevant mutlu mudur? Birkaç ay için mutlaka Ama sonraları

Evli çiftin ortak yanlarının pek az olduğu ortaya çıkar Bunun dışında genç kadın yavaş yavaş evlilikte kadının haklarının ne kadar az olduğunu anlamaya başlar: Romanında serbest aşk ve sevgisiz bir evliliğin engellerini yıkmak için mücadeleye başlayıncaya kadar birkaç yıl daha geçecektir Daha sonraları kâğıda dökeceği düşünce ve duyguları şimdiden kafasına yerleşmiştir ama

Casimir Dudevant karısını kaçık ve delişmen olarak nitelemektedir Daha kötüsü, kocasının yazı masasında sakladığı, içinde bir tomar en kötü bedduaların bulunduğu paketi Aurora'ya "vasiyet" olarak bırakmasıdır Aurora onu bulup okuyunca kesin kararını verir Artık bir gün daha bu adamla yaşayamayacaktır "Aman Tanrım! Nasıl bir vasiyet bu! Bedduadan başka bir şey yok! Bana karşı kötü, gerçek arzularının ve öfkesinin tümünü biraraya getirmiş Sapıklığım hakkındaki tüm düşünceleri, karakterimi aşağılayan tüm duyguları Bu ders beni nihayet uykudan uyandırdı!"

Madame Dudevant kocasından yılda 3000 frank nafaka ister Yılın 6 ayını Paris'te, kalan zamanı Nohant'ta geçirmek istemektedirİsteklerinin hepsi hemen gerçekleşecek ve de en ufak bir tartışmaya girilmeyecektir Öylesine kararlıdır ki, kocasının bu isteklerini kabul etmekten başka bir seçeneği kalmaz

|