Yalnız Mesajı Göster

Emmeline &Amp; Sylvia Pankhurst Kimdir - Emmeline &Amp; Sylvia Pankhurst Biyografisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Emmeline &Amp; Sylvia Pankhurst Kimdir - Emmeline &Amp; Sylvia Pankhurst Biyografisi

Emmeline & Sylvia Pankhurst Kimdir - Emmeline & Sylvia Pankhurst Biyografisi

Emmeline & Sylvia Pankhurst -Emmeline & Sylvia Pankhurst Kimdir - Emmeline & Sylvia Pankhurst Biyografisi

PANKHURST'LER DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR

1857 Boşanma İngiltere'de yasal olarak kabul edilir

1864 Londra'da Karl Marx'ın katılımı ile 1 Enternasyonal kurulur

1893 Karl Hardie yeni kurulan bağımsız işçi partisi, "Independent Labour Party"nin başkanı olur

1894 Richard Pankhurst partiye üye olur

1902 Emmeline Pankhurst Manchester'de bağımsız işçi

partisine yakınlığı olan ve seçmenlik haklarını parti programına sokmak isteyen WSPU'yu (Women's Social and Political Union / Kadınların Sosyal ve Siyasal Birliği) kurar

1905 Mevcut partilerin hiçbiri amaçlarını ciddiye almadığı için WSPU bağımsız bir seçim kampanyasına başlar

1906 Parlamentonun toplanması Kadınların seçim hakları için şansları yoktur Kadınların protesto toplantıları Seçim toplantılarında kadınların ilk sabotaj eylemleri

1906 Baker Street ve Waterloo İstasyonu arasında Londra'nın ilk metrosu

1912 İşçi Partisi kongresinde kadın seçim hakları konusunda harekete geçme kararı alınır; ama hiçbir şey değişmez

1913 Yaklaşık 200 kadın haklan taraftan hapse girer WSPU "eylemli propaganda" uygulayan bir yeraltı örgütü olmuştur

1928 "Equal Franchise Act" (Kadın ve erkeğin tüm yasalar karşısında eşit sayılması) ile birlikte, Emmeline Pankhurst'un öldüğü yıl, İngiliz kadınları genel seçmenlik haklarını elde ederler

"KADINLAR ÖZGÜR OLSALARDI KANUNLARI ÇİĞNEMEK ZORUNDA KALMAZLARDI!"

Manchester'li küçük Emmeline Gouldon her gece annesinden kendisine bir masal okumasını rica eder Çocukların hemen hemen hepsi yapar bunu, pek özel bir durum değildir Ama bu küçük kıza okunanlar oldukça alışılmamış şeylerdir Zencilerin köleliğine karşı sarsıcı bir kitap olan, Amerikalı Harriet Beecher tarafından yazılmış Tom Amca'nın Kulübesi, en yeni çok satan kitap olarak Emmeline'nin annesinin evinde bulunmaktadır

Emmeline yaşamı boyunca bu akşam okumalarını anımsayacaktır "Kölelik" ve "Özgürlüğe kavuşmak" kavramları daha çocukken kafasına yer etmiştir Hem annesiyle hem de babasıyla bu konularda tartışabilmektedir

Çocukların en büyüğüdür Ondan sonra beş erkek, beş de kız kardeşi gelir dünyaya Anne ve babası, bugün bizim tüm çağdaş sorunlara karşı açık fikirli diyebileceğimiz insanlardır 1865'te İngiltere'de kadınların seçme hakkı için ilk cemiyet kurulduğundan beri, Emmeline'nin annesi düzenli olarak "Womeris Snffrage Journal" (Kadınların Oy Hakkı Dergisi)'ni alır

Emmeline'in babası, kadınlara oy haklarının verilmesi için kararlılıkla savaşan Richard Pankhurst ile arkadaştır Ayrıca en büyük kızı Emmeline'i her şeyden çok sevmektedir Buna rağmen Emmeline bir gün uyur gibi yaptığı sırada, babasının yatağı üzerine eğilip dertli dertli "Ne yazık ki, erkek olarak gelmedin dünyaya," dediğine tanık olur

Emmeline o anda yataktan fırlayıp babasına hiç de erkek olmak istemediğini söylemeyi çok arzular Fakat uyku rolüne devam eder Daha sonraları bu anısını yorumlarken "Erkeklerin kendilerini ne kadar üstün gördüklerini ve kadınların da bu inancı desteklediklerini ilk kez o zaman anladım," der

On dört yaşındayken, Emmeline, Manchester'de kadınların oy hakkı konulu bir toplantıya katılır Annesi onu yanına almıştır "Kadınların oy hakkına inanmış biri olarak geri döndüm," diye anlatır bunu

"Suffragette" kavramı bir zamanlar alaya alındığı, hatta küfür olarak kullanıldığı için böyle bir şey genç Emmeline'in aklının ucundan bile geçmezdi Kadınlar için oy hakkı "mutlak bir gereksinim, salt erkekler tarafından yapılmış yasaların değiştirilmesinin tek yolu" idiSuffragetteler bunları savunuyordu Bunun neresi alay konusuydu?

Emmeline on beş yaşındayken Paris'te Ecole Normale adlı, kızların kimya ve diğer fen bilimleri dallarında bile ders gördükleri çok ileri düzeyde bir okula gönderilir On sekiz yaşında eve geri döner Otobiyografisinde, bir meslek edinmeyi düşünüp düşünmediğinden söz etmez Fakat, izleyen yıllarda, popüler olmayan kadın hakları hareketine katkıda bulunmaktan vazgeçmeyen Dr Richard Pankhurst ile birlikte çok çalıştığından bahseder

Richard'ın seçim sloganı şöyledir: "Coşkusuz yaşamın değeri yoktur" Dr Richard Pankhurst ile İ879'da evlendiğinde, bunun (Richard'ın deyişiyle) "ev işleri makinesinden başka bir şey olmayacağı bir evliliğe benzemeyeceğini bilir Richard ona daha 1792'de "Kadın haklarının savunması"nı talep eden Mary Wollstonecraft'ın yazılarını verir okuması için

Üçü kız, biri erkek dört çocuk büyüten Emmeline Pankhurst şöyle yazar: "Ev işleriyle çocukların beni yutmalarına izin vermedim Ama aile yaşantım bu kusurlu dünyada mümkün olabilecek en ideal yaşantıydı Suffragettelerin tatmin olmayan duygulan ile ne yapacaklarını bilmeyen kadınlar olduklarını ve bu yüzden de hayal kırıklığı ve öfkeyle davrandıkları konusundaki esprileri duydum Herhalde tek bir Suffragette için bile bu doğru değildir, hele benim için asla"

Suffragetteler, her şeyden önce devlet isteklerini ciddiye almadığı için hayal kırıklığı ve öfke içindedirler Her seçim reformunda atlatılmışlardır 1889'da yeni bir grup oluşur: The Women's Franchise League (Kadınların Oy Hakkı Birliği) Emmeline Pankhurst önderliğindeki bu kadınlar, oy hakkı hareketinin ilk öncüleri olarak daha radikal araçlarla savaşmak istemektedirler: "Başka iplerin çekilmesi gerekiyor" Richard Pankhurst karısını destekler Karı-koca Pankhurstler 19 yüzyılın sonlarında diğer birçok orta sınıf radikal gibi sosyalistlere katılırlar

1894'te Bağımsız İşçi Partisi'ne girerler Pankhurst'ların kızları, özellikle daha büyük olan Christabel ve Sylvia annelerinin tüm politik etkinliklerine katılırlar Sylvia bir toplantı için hazırlık çalışmalarına yardım etmelerine izin verildiğinde ne kadar gururlandıklarını anlatır: İskemleleri dizmek, pankart ve afişleri boyamak, el ilanlarını dağıtmak, konuklara yiyecek bir şeyler temin etmek; bunlar daha küçük yaştayken onların sorumluluğudur

Alıntı Yaparak Cevapla