Yalnız Mesajı Göster

Louise Otto-Peters Kimdir - Louise Otto-Peters Biyografisi

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Louise Otto-Peters Kimdir - Louise Otto-Peters Biyografisi

48 Devrimi sırasında politik kadın dergileri çıkar Örneğin Köln'de Mathilde Franziska Anneke, Louise Otto'nun Meissen'de çıkardığı haftalık dergiyi aynı başlıkla çıkarır Louise Otto'nun Kadın Gazetesi hepsinden daha uzun süre dayanır Kendisi birkaçı imzasız olarak sayısız makale yayınlar

Tipik "kadın konulan" yanında '48'li idealistlerle birlikte dayanışma bildirgesini de yayınlar Siyasi tutukluların durumu ve kurbanlara yapılan muamelelere karşı protestolar hakkındaki haberler, gazetesini olağanüstü "şüpheli" kılar Bunun üzerine Louise Otto bir hileye başvurarak çalışır: Edebiyat ve sanat içerikli makalelerin daha çok kadınlar tarafından okunduğunu bilmektedir Bu tür yazıların okunması toplum tarafından onaylanmaktadır

Bu nedenle tüm bu konuların arasına politik fikirlerini serpiştirir Bu yolla ne kadar başarılı olduğunun kanıtı, 1850'de hayretler içinde kalmış bir okuyucunun mektubudur

Karoline Muffler adında bir kadın, bu gazeteyi okuduklarından beri kız arkadaşlarının "tamamen altüst" olduklarını yazar, "Nasıl oluyor da kadınlar bile soylu ve güçlülerden artık korkmuyorlar? Nasıl oluyor bu? Kadınlar gazete okudukları için Ve Kadın Gazeteleri diyorum Ev annelerine yakışır mı bu? Çocuk yapma işi ne olacak, ev ne olacak? Krala karşı saygı ve sadakat ne olacak? Şimdi yazıma son vermek zorundayım, çünkü mutfakta domuz pirzolasının cızırdamasını duyuyorum! Kimbilir sizin mutfağınızda durum nasıldır? Herhalde pişen fazla bir şey yoktur!"

Tahminen Louise Otto'nun evinde de bazen bir et "cızırdamış" olmalı Çünkü onun ******li savaşımı iyi yemeğe ve huzurlu yuvaya karşı değildir Kendi başına evliliğe de 1856 yılına kadar politik tutuklu olarak hapiste yatan yazar ve özgürlük savaşçısı August Peters ile 1849'dan beri nişanlıdır Louise Otto yıllar boyu nişanlısını yalnız kısa hapishane ziyaretlerinde görebilir Ona elini bile uzatamaz Çünkü birbirinden oldukça uzaktaki parmaklıklar teması engellemektedir

1858'de Louise Otto sevdiği adamla evlenebilir Kocası Leipzig'de demokratik Orta Almanya Halk Gazetesini kurar Bu gazetede Louise Otto, kocasının ölümünden bir yıl sonrasına, 1865'e kadar edebiyat bölümünü yönetir

1865'te Leipzig'de "kadın sorunları ve halkın eğitimi" üzerine konferanslar vermek isteyen Bay Korn adında biri çıkar ortaya Louise Otto'nun kız arkadaşı (ilk kadın meslek okulunda öğretmenlik yapan ve orada Clara Zetkin'e de ders veren) Auguste Schmidt, bu Bay Korn'u "garip bir adam, muhakkak çok iyi niyetli, ama plansız ve amaçsız fanteziler peşinde yolunu şaşırmış," diye tanımlar

Korn'un fikirlerinden biri Kadın Eğitim Derneği kurmaktır Bütün bunların nasıl olacağı konusundaki düşünceleri oldukça karışıktır Fakat bu garip bir şeyi harekete geçirir Uzun süre Amerika'da yaşayıp kadın hareketleriyle ilişki kuran bu adam, Louise Otto-Peters ile Auguste Schmidt'i 18 Ekim 1865'te Leipzig'de bir "kadın konferansı" tertiplemeye yöneltir O zamana dek Almanya'da böyle bir şey yapılmamıştır

Auguste Schmidt şunları yazar: "Louise Otto ilk kez çok farklı kişilerin bir araya getirildiği büyük bir toplantının başkanlığını yapacaktı Bu görevden ürktü" Oysa anlaşılan, topluluk önünde konuşmaktan korkması nedensizdir Auguste Schmidt şöyle devam eder: "Parlamenter kurallar konusundaki bilgisini öylesine ortaya koydu ki, olayı alaya almak ve görüşmeleri bozguna uğratmak için kasıtlı olarak oraya gelmiş olanların hepsi dillerini yuttular"

Louise Otto tarafından hazırlanan program kabul edilir:

Madde 1: Birinci Alman Kadınlar Konferansı kararı gereğince: Yeni toplumun tümünün esası olması gereken çalışma, kadının da onuru ve görevidir Kadının da çalışma hakkını elde etmesini ve çalışmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasını gerekli buluyoruz

Madde 2: Kadının çalışmasının; kadına karşı çeşitli yönlerden beslenen önyargının kelepçelerinden kurtulmasını inkâr edilemez bir ihtiyaç olarak görüyoruz Bu bakımdan kadın eğitim dernekleri ve basının teşvikinin yanı sıra, kadınlara tavsiye edilecek üretim ortaklıklarının kurulması yanında, kızlar için endüstri sergilerinin açılmasına, kız yurtlan kurulmasına, nihai amaca ulaşmak için de yüksek bilimsel eğitimin uygun olacağına inanıyoruz

Madde 3: Gerekli maddi olanaklar sağlanır sağlanmaz bu maddelerin gerçekleşmesi için kapsamlı bir savaşım vermek, Alman Kadınlar Birliği'nin amacıdır

Arkasından bu programa uygun tutanaklar 19 kadın tarafından imzalanır Louise Otto'nun isteği üzerine erkekler üyeliğe alınmamıştır "Biz kadınlar ancak kendi gücümüzle kendimize yardım etmeyi öğrendiğimiz zaman bağımsız olabilir ve daha sonraki yıllarda erkeklerle eşit olarak çalışabiliriz," diyordu Louise Otto (30 yıl sonra) ölümüne kadar Auguste Schmidt ile birlikte Almanya'nın ilk Kadın Derneği'nin başkanı olarak kalır Derneğin yayın organının adı Yeni Yollardır

Her yıl Almanya'nın başka bir kentinde derneğin genel kongresi düzenlenir ve her kentte "Meslek Edinme Hakkı"nı talep eden kadın eğitim dernekleri kurulur (Louise Otto tarafından 1866'da yayınlanan yazının başlığı da aynıdır) Almanya'daki burjuva kadın hareketlerinde, Louise Otto çığır açan bir kadındır Halefleri ona "Alman Kadın Hareketlerinin Tarla Kuşu" demişlerdir

İtiraf etmek gerekir ki, bugün bu fazlasıyla şiirsel geliyor bize Kendisiyse herhalde bu adı duymaktan memnun olurdu Çünkü tarla kuşlarının ötüşü, kayın ağaçlarının yeşili gibi sembolleriyle ilkbahar, Louise Otto için gelecek anlamına gelirdi "Ben daha iyi bir geleceğe inanıyorum ve ilkbahar bugün gelmezse bir gün mutlaka gelir"

Bunları 23 yaşındayken yazmış ve 76 yaşında ölümüne kadar o inanca bağlı kalmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla