Yalnız Mesajı Göster

Dua Kitap Özeti

Eski 10-21-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Dua Kitap Özeti

G DUANIN ETKİLERİ

Dua keyfiyetine şiddetine ve güçlü söylenişine bağlı olarak ruh ve cismimizi etkiler Dua eden çehrelerde önceleri var olan vurdumduymazlık, eksiklik, kıskançlık ve kötülük duyguları yerlerini iyiliğe başkalarına iyilik yapmaya ve hayırlar istemeye terk eder Zeka, bilgi ve güç itibariyle eşit durumda olan iki bireyden dua edenin ahlaki özellikleri ve karakteri çok pratik ve vasat bir tutumla etmeyeninkinden daha olgun bir görünüm kazanır

Dua ortamında insan kendini olduğu gibi görür, kendine gelir, git gide_ruhsal bir sükuna kavuşur Dua bire özgü somut bir çok belirtileri kendi özellikleriyle ortaya çıkarır

Burada “Lourdes” örneği verilmekte samimi yapılan dualar kabul görürken, turistik yapılan ziyaretlerin kabul görmediği anlaşılmıştır Öyle anlaşılıyor ki duanın kabulu şiddet, ısrar, keyfiyet ve içtenliğe bağlıdır İnsan dua ile Allah’a yaklaşır Allah da insanın kalbine İnsan su ve oksijene gereksindiği oranda Allah’a da muhtaçtır Sezgiye, ahlaki duyguya, güzellik duygusuna ve zekanın aydınlığına ek olarak din duygusu kişiliğin çiçeklenmesini sağlar

II BÖLÜM

DUANIN FELSEFESİ (Succad Ekolu)

DUADA; BİLGİ, AŞK, NİYAZ VE CİHAD

A ÖNSÖZ

Bu bölümde sebepler yerine getirildikten sonra (askeri ekonomik politik, toplumsal ve bilimsel ön hazırlıklar) Allah’a yönelerek dua edilmesi gerektiğini vurgulamıştır Gelenek ve kurallarla tapınmanın ve duanın etkisi toplumda zayıflamaya ve unutulmaya yüz tutarsa bu toplumun veya bu ulusun çöküşüne, dirençsiz kalışına zemin hazırlanmış olur

Cinayetler üzerine yapılan incelemeler ortalama bir düzeyde göstermiştir ki toplumda cani ve suçlu olarak tanınan bireyler ya hiç ya da cahilce fakat çok az dua eden kimselerdir Bu bölüm aşk yalnızlık mı, ayrılık mı?Gerçekçilik (realizm), idealizmin gerçekten kaçışı başlığı altında devam etmiştir Burada samimi olarak sadece Allah rızası için, edilen duanın önemi ve gerçekliği vurgulanmıştır

III BÖLÜM

DUA-METİN

Bu bölümde bazı dua metinlerinden örnekler vermek istiyorum

DUA

Allah’ım “Akidemi” “sorunlarımı”ın elinden kurtar ve koru!

Rabbim! Bana sorumluluktan kaçan inanç ucuzluğuna karşı dayanma gücü ver! İlahi! Akli ve bilimsel olgunluğum anında bile beni taasupa düşürme! Duyarlılık ve aydınlık faziletinden mahrum kılma! Allah’ım’ Egoizm, çekememezlik ve kıskançlıkla kararmış cehalet ve başıboşluğumu düşmana savaş, dosta saldırı aracı yapma Rabbim! Benliğimin; şöhreti olmam istenen benliğin durumunu bana verme!

Rabbim! Bana “ kavgacı ve inatçı “ bir takvayı öğret ki, sorumluluğun çokluğu arasında kaybolmayayım_Beni “perhizkar, mütevazi takva “dan koru ki, tenhalık ve uzlet köşelerinde gizlenmeyeyim

Allah’ım! Beni bir Ali gibi kıl ve ruhumu şu boyutlarla donat: Minberde sözün mihrapta tapmanın, yeryüzünde işin, savaş sahnesinde kahramanlık ve cesaretin, Muhammed’in (sav) yanında vefanın İslam’da bilginin toplumda sorumluluğun, yaşamda abidliğin, çağında devrimin, iradede adaletin, evinde besleme ve eğitimin ustası, örneği ve üstadı ve her yerde Allah’ın kulu!Rabbim imanımın bana şöhret ve ekmek getirmesi için bana merhamet eyle Şöhret ve ekmeğimi imanım için tehlikeye atacak; dünyada para kazanıp dine harcayacaklardan dinden kazanıp dünyaya harcayanlardan değil olmam için bana güç ver

Alıntı Yaparak Cevapla