10-21-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Bazı Püf Noktaları..
Havucun rengini korumanın yolu
Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz
Komposto ve şerbet yaparken dikkat edilecek hususlar
Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir
Kuruyan kahveler
Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine iki-üç tane kesme şeker atın Böylece kavanozdaki kahve bitene kadar tazeliğini koruyacaktır
Lahana ve karnabahar kokularına son
Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz
Küfsüz ekmekler
Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna koysanız da kısa sürede küflenir Bunu önlemek için de yapılacak en iyi şey tuza başvurmak Artan ekmeği kutusuna koyarken ufak bir kabın içine de tuz koyun, emin olun yararını göreceksiniz
Lezzetli pilavlar için
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar
Lezzetli tavuklar için 
Tavuk etini yemeği yapmadan önce birkaç saat sütün içinde bekletirseniz hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır
Lezzetli yoğurt
Yoğurt yapacağınız sütü kaynamaya başladıktan sonra beş dakika süreyle büyük bir kaşıkla havalandırırsanız yoğurdunuz daha lezzetli olur
Patatesi saklamanın yolları
Patatesi sıcak ortamda saklamayın Nişastalı bir sebze olan patatesin içindeki glikoz sıcakta nişastaya dönüşür ve pişirme sırasında dağılmaya yol açar Ama kızartma yapacaksanız durum tamamen tersine döner Kızartma yapacaksanız patateslerin önceden oda ısısına bekletilmesi gerekir, çünkü kızartılacak patatesin glikoz miktarının az olması tercih sebebidir
Salçanın bozulmaması için
Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın Böylelikle, şişenin içine havanın girmesine engel olmuş olursunuz
Salata için doğru soğan
Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda var Bu sayede hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem kolay dilimlenir, hem de görünüşü daha parlak olur
Sarmısak soymanın en kolay yolu
Sarmısakları ılık suda bekletip iki parmağınızla hafifçe sıktığınzda kabuklarının çok kolay bir şekilde çıktığını göreceksiniz
Pilavı sakın karıştırmayın
Pilavı pişirirken asla karıştırmayın Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar
Soğan ve gözyaşı
Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun Bir diğer yöntem ise soğanı bir süre buzlukta bekletmektir
Şekerlenmeyen reçeller
Reçel, şurup, jöle gibi çok şekerli tatlılar zamanla şekerlenebilir Bunu önlemek için şurubu kaynarken fazla karıştırmamaya dikkat etmelisiniz Reçeliniz buna rağmen şekerlendiyse tencereye koyun, her kilosu için iki adet limonun suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, tadının normale döndüğünü göreceksiniz Unutmamanız gereken bir diğer önemli nokta ise reçel için madeni kaşık yerine tahta kaşık kullanılmanız gerektiğidir
Yemeğiniz yağlı olduysa
Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın Bu işlem yemeğin buharıyla birlikte yağını da çekmesini sağlar
Yumurta fazla pişerse
Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır
Tabaklardaki çatlaklar
Tabaklarınızda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyarak ağzına kadar sütle doldurun Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatarak soğumaya bıraktığınız tabaklarınızda çatlaklardan eser kalmadığını göreceksiniz Bu işlemi bütün porselen objeleriniz için kullanabilirsiniz
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın Yeterince soğuyacaktır
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz
Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer
Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır
Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur
Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz
Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz
Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin
Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin
Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır
Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır
Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz
Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz?
Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz
Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun
Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin
Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır
Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir
Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin
Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir
Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın
Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin
Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun
Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir
Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin
Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın
Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz
Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz
|
|
|