|  10-21-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Kebabçı Misali  Et Pişirmenin Püf Noktaları 
 
            Kebabçı misali  Et pişirmenin püf noktaları
 
 Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir
  Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir   
 
  
 Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir
  Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir  Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir  Usta aşçılara göre, et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilave edilmeli  Aşçıların dikkat çektiği bir başka nokta da etlerin saklanması  Çiğ et ve pişmiş et birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı  Öte yandan yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin  Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına sebep olur  Zaman Gazetesi'nin haberine göre, halk arasında Ümit Usta olarak bilinen aşçı Ümit Ömer Sevinç, etin ilk başta orta ateşte pişirilmesini, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söylüyor
  Samanyolu Televizyonu'ndaki Yeşil Elma yemek programını sunan Oktay Aymelek ise yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiyesinde bulunuyor  Etin ince dövülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Usta, "Et, soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir  Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar  ' diyor  
 Kurban etinin daha lezzetli olması için:
 
 Pişirmeden önce eti soğuk suda 20 dakika bekletin
  Böylece etin kanı çıkacak ve rengi açılacak  
 Küçük dilimler şeklinde kesin
  
 Tavayı veya ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın
  
 Yüksek ateşte pişirmeyin
  Hem daha geç pişer hem de lezzetli olmaz  
 Tuzu et piştikten sonra ilave edin
  Tuzu baştan katarsanız, etin geç pişmesine, suyunu salmasına sebep olur  
 Etin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke katın
  
 Yoğurt suyu ile eti terbiye edin
  Yoğurt suyu, asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar  
 Baharatları, et yemek çeşidine göre pişme öncesinde veya sonrasında ilave edin
  Örneğin tas kebabında baharatları etle birlikte, orman kebabında ise yemek piştikten sonra ilave edin  
 Pişmiş et ile çiğ etin birbirine değmeyecek şekilde saklanması gerekiyor
  Çiğ et, buzdolabın en alt rafında, pişmiş et ise en üst rafta saklanmalı  Böylece çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek riskler önlenecektir  
 Ayrıca, dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölün
  
 Pişmiş etleri sıcak iken derin dondurucuya bırakmayın
  Hangi amaçla kullanılacağına dair et poşetlerinin üzerine not yazarsanız daha sonra kolaylık olacaktır 
 
 
 | 
	|  |   |