10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor.
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor
Şuan Türkçemiz Benliğini yitirmek üzere olduğunu pek
çoğumuz biliyoruz Benliğini yitirmesede dilimize giren
yabancı kelimeler kendi dilimizden inanın ki daha çok rol oynuyor Buda doğal olarak kayba yol açıyor
Peki neden buna karşı koyamıyoruz?
Türkçe'ye olan saygımızda mı yok oluyor?
Dilimiz yabancı kelimelerle daha mı süslü oluyor?
Ben olaya farklı açıdan bakıyorum Belki aynı görüşte olan arkadaşlarımız vardır 
Bundan seneler belkide asırlar önce böyle bir konu söz konusu muydu bilmiyorum Yani Yabancı kelimelerin dilimize girmesi  Belki vardı ama bugünkü hayatta bu kadar büyük bir sorun değildi Bundan eminim
Artık nesil değişiyor Yeni nesil zihniyeti yanlış olanları hemen kapabiliyor  Buda yayılmasına sebep oluyor 
Bir diğer sebep olarakda teknolojiyi görüyorum 
Teknoloji harikalarından birisi olan ''Bilgisayar''
Bunun sayesinde hemen hemen her işimizi görür hale geldik Ama bununla birlikte birçok zararlı alışkanlıklarıda beraberinde getirdi
Belki dilimizle ne alakası var diyeceksiniz, bu konuyada değinceğim 
Bilgisayar sayesinde sanal alemde sağlam dostluklar kuralabiliyor 
Burda bahsetmek istediğim bu dostluklar kurulurken yada eğlence maksatlı sohbetlerde Türkçe'nin değiştirilmesi 
Buna başlık olarak:
Tiky'lik Sendromu
Başlıkta türkçe bir kelime değil ama böyle adlandırıyorlar
Tiky dediğimiz durum aslında konusulurken kullanılmıyan yazış şekillerinde var olan bir durum olarak ortaya çıkıyor
Nedendir bilinmez ama türkçe bir kelime yabancı dillere benzetilmeye çalışılıyor Kelimelerin ortalarına veya sonlarına ''s,c,h'' gibi kelimeler getirilerek türkçe olan kelime değiştiriliyor
Acaba nasıl bir zevki var?Daha mı süslü oluyor?
Bence bir ilk başta bir zevk gibi geliyor ama sadece geçici bir heves Genelde bunlar 20 yaş grubu altındaki çocuk ve gençlerde daha sık rastlanıyor Çünkü o zamana ait bir heves Daha mı süslü konusuna gelince Bence alakası yok Süsleme kelimenin anlamıyla yeter zaten
Hiç yapamıyorsan yazıda renk kullan
[Aranızda bunları kullanan varsa lütfen alınmasın sadece örnekleme  ]
Ayshe, CicibiShe, Türkche, Aşkhım, Aşkom, Aşkhom
Mervhe, Tuche, Arky vb
ve daha birçok kelime Türçemizi değiştiriyor
Öyle durumlar oluyor ki artık kelime değişmesini geçtim sadece harf bile değişmeye başladı
Örneğin; Klavye yazarken ''Klawye'' yazılıyor
2 tane ''v'' yanyana gelince ''W' yazılıyor
''Mukawa'' ''Hawa'' gibi
Ya kısaltmalara ne demeli !!
Önceden kısaltmalar özel ve resmi daireler, iş yerlerinde, adres yazılımında, yani devlete ait
birçok yerde kullanılırdı
Ama şimdi bir mektup bile kısa yazılmaya başlanmış Bırakın mail, mesaj ve sohbet ortamlarını 
Osmn Sn Bze saat kç gbi gelrsn?
Osman sen bize saat kaç gibi gelirsin?
Bgn oklda bşkn oldm 
Bugün okulda başkan oldum 
Mesala Bir yakın dostun hal hatrını sorucağız
Ama kısadan geçiştirmek geliyor aklımıza
Şöyle yazılıyor:
slm knka nbr nslsn bnde ii tşşkrlr yarn grşrz
by kib
İşte uzun süre görüşememeyi giderebilecek buluşmanın planlandığı hasret sözleri  
Madem bu şekilde daha duygusal yada daha bağımlı olduğunuzu iddia ediyorsunuz 
O zaman yüz yüze görüşüncede bu şekilde yazıldığı gibi kelimeler kullanarak konuşun
Sizce mümkün mü?
Şunu eklemek istiyorum ki bende Dilimizin kullanılışında bende dört dörtlük bir insan değilim Bende yeri geliyor bu hatalara ister istemez düşüyorum nadiren
Ama şunu biliyorum ki bu hataların farkındayım Ama o kadar çok rastlanan bir vaka ki, insan ister istemez ortak olabiliyor bu hataya  !!
Teşekkür ediyorum 
|
|
|