10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Yanlışları Ve Anlatım Bozuklukları
38 Kelime aralarındaki boşluğu, çok geniş tutmak
Ey Türk Milleti! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir? ( Ey Türk Milleti! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir? )
39 Satır sonuna denk gelen kelimelerin kalan hecelerini, kurallara uygun biçimde diğer satıra aktarmamak
kur-ulu, say-esinde, yurd-umuzun  
Bazı kişilerin yazılarında hiç hece çizgisi kullanmadıkları görülürken, bazılarının da hem satır sonunda hem de satır başında olmak üzere iki kez hece çizgisine yer verdiklerine şahit olmaktayız Kelime bittiği hâlde, satır sonunda hece çizgisi kullanan kişilere de maalesef rastlanmaktadır
40 Konuşurken, eeee  , efendim, efendime söyleyeyim, anladın mı, ne buyurdun, haksız değil miyim  gibi bazı kelimeleri , kelime gruplarını ve cümleleri dinleyicileri bıktıracak derecede çok miktarda kullanmak
41 ilâ sözünün yerine kullanılemm - işaretini ile şeklinde okumak
30-40 yaşlarında bir dinleyici topluluğuna hitap ettim ( 30 ile 40 yaşlarında bir dinleyici topluluğuna hitap ettim / 30 ilâ 40 yaşlarında bir dinleyici topluluğuna hitap ettim )
42 Üst üste iki kez iyelik eki kullanmak veya ki aitlik ekiyle iyelik ekini birlikte kullanmak
şeyisi, şeysi ( şeyi ), çoğusu ( çoğu ), seninkisi ( seninki ), benimkisi ( benimki ), sizinkisi ( sizinki ), bizimkisi ( bizimki )   
43 Bazı meslek adlarını yanlış kullanmak
kasapçı ( kasap ), bakkalcı ( bakkal ), manavcı ( manav ),berberci ( berber )  
44 atıyorum sözünü , meselâ, farzedelim , farzedelim ki, farzımuhal, varsayalım  sözlerinin yerine kullanmak
Bugünkü toplantımıza atıyorum 150 kişi katılsın ( Bugünkü toplantımıza farzedelim 150 kişi katılsın )
45 olay sözünü olur olmaz her yerde kullanmak
Kitap olayını hallettiniz mi ? ( Kitap meselesini hallettiniz mi ? )
Sınav olayını gözünde bu kadar büyütme ne olur ( Sınavı gözünde bu kadar büyütme ne olur )
|
|
|