10-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dil Ve Tat Alma Duyusu
Dil Ve Tat Alma Duyusu

Dil, konuşmayı, besinlerin ağızda çevrilerek yutulmasını, yediğimiz besinlerin tatlarını almamızı sağlar Dilin üzeri epitel doku ile örtülür
Tat alma tomurcukları, dil üzerindeki papilla denilen yapılarda yerleşmiştir Papillalar mantarsı, çanaksı ve ipliksi şekillerde bulunur Tat tomurcukları, reseptörler ve destek hücrelerinden oluşmuştur
Acı, ekşi, tatlı ve tuzlu olarak gruplandırılan tatlar dilin belli bölgelerinde bulunan tat tomurcuklarıyla alınır
Dilin arka kısmı acıyı, uç kısmı tatlıyı, arka kenarları ekşiyi, orta kenarları ise tuzluyu ayırt eder
Yediğimiz besinlerin tadının alınabilmesi için tükürükte erimesi gerekir Bu kimyasal maddeler, tat alma tomurcuğundaki reseptör moleküller ile reak¬siyona girer ve impuls başlatır İmpulslar duyu sinirleri ile beyindeki ilgili merkeze iletilir ve yorumla¬nır
Yenilen ve içilen besinlerin tadı, kokusu, rengi, sıcaklığı lezzet denilen bir duyuyu oluşturur
|
|
|