Konu
:
Aşırı Duyarlılık (Bağışıklık Sistemi Hastalıkları)
Yalnız Mesajı Göster
10-21-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Seslere aşırı duyarlılık
"Psikolojik rahatsızlıklarla ilgili birçok siteyi dolaştığım halde benim sorunuma yönelik birine rastlayamadım
Seslere karşı çok aşırı duyarlılığım var
Babam başta olmak üzere tüm aile bireylerinin yemek yerken, öksürürken vb
Çıkardığı seslerden inanılmaz rahatsızlık duyuyorum
Sürekli dişlerinden sesler çıkaran, çayı höpürdeterek içen vb insanlardan nefret eder oldum
Uzun zamandır evde odamdan çıkmaz oldum
Dolaşmak istediğimde de kulaklarıma pamuk tıkıyorum
Söylediğim gibi artık seslerden rahatsız olmak boyutunu çoktan aştı ve "takıntı" haline dönüştü
Bir kere psikiyatriste başvurdum ama tedaviyi yarıda bıraktım
"
Seslere aşırı duyarlılık “hyperacusis” olarak bilinen bir rahatsızlıktır
Aslında kulak burun boğaz ve nöroloji uzmanlık alanlarının incelemesi gerekiyor
Bu rahatsızlığın psikolojik sonuçları olabilir ve sosyal yaşamdan uzaklaşmaya ve yoğun sıkıntıya yol açabilir
Psikiyatri belki bu sonuçları açısından yardımcı olabilir ama ilk başvuru yeri KBB ya da nörolojidir
12 yıl gibi uzun bir süre bir uzmanla görüşmemişsiniz
Kendi kendine çare bulmaya çalışmanın bence en önemli olumsuzluklarından birisi tanı ve tedaviyi geciktirmesidir
Psikiyatride yalnızca seslerden rahatsız olmayla karakterize bir hastalık yok
Ama psikiyatrik tanı koymanın ilginç ve dikkate alınması gereken yanı kişiye özel tanıların konulabilmesidir
Hatta aynı belirti farklı kişilerde farklı sebeplerle ortaya çıkabilir ve belirti aynı olmasına rağmen konulan tanı farklı olabilir
Kişilin öyküsünü ve gelişimini de içine alan bu tanıya dinamik tanı ya da formülasyon diyoruz
Eğer KBB ve nöroloji bir tanı koyamazsa (ki üniversite hastanelerine başvurmadan bu sonuca varmamanızı tavsiye ederim) o zaman psikiyatriye başvurun
Gürültüye tahammülsüzlük ise genellikle depresyondaki hastalarımızın ifade ettikleri bir şikayettir
Ritmik doğadaki seslerden, örneğin damlayan bir musluğun çıkardığı sesten aşırı derecede rahatsız olan hastalarım da oldu
Bu hastalarımın klinik özellikleri de hipnoza aşırı yatkınlıklarıydı
Ritmik seslerin bu hastalarımı transa soktuğunu ve trans halinde canlanan bazı anıların kendilerini rahatsız ettiği şeklinde hipotetik bir açıklama yapılabilir
Küçük yaştaki travmatik olaylar çocukluk çağının doğal hipnoza yatkınlığını kalıcı bir şekle sokabilir
Ritmik seslere duyarlılığı olan hastalarımın ortak diğer bir özelliği de erken yaşlarında üzücü ve travmatik yaşantılarının olmuş olmasıydı
Özetle bu seslerden duyduğunuz rahatsızlık tek başına bir sorun olmaktan çok başka sorunlarla birlikte olma olasılığı yüksektir
Bu nedenle detaylı bir değerlendirme yapılması faydalı olacaktır
Dr
Mehmet Akif Ersoy
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul