10-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sindirim Sistemi Ve Sindirim Sisteminde Görev Alan Organların Görevleri
Sindirim Sistemi
Ağız ve Dişler
Sindirim ağızda çiğnemeyle başlar Çiğneme; besinleri küçük parçalara ayırarak yutulmalarını kolaylaştırır, ağızda sindirim için gerekli tükürük salgılanmasını sağlar, besinlerin temas yüzeylerini artırarak tükürük ve mide suyu enzimlerinin daha etkili olmalarını sağlar Nişastalı besinlerin sindirimi ağızda olur
Mide
Ters çevrilmiş L şeklindedir Ortalama kapasitesi 1 - 1,5 lt 'dir Boşken duvarları birbiri ile birleşmiş haldedir Dolma sırasında mide iç basıncı artmaz Zira çeperler gerilir
Mide, besinlerin, zaman içinde en iyi biçimde dağıtılmasında ve bunların en iyi biçimde mekanik ve kimyasal hazırlanmasında önemli rol oynar Mide suyu; 3 ayrı fazla salgılanarak oluşur
Sinirsel Faz: Besin mideye inmeden, görme, koklama ve lokmanın ağıza konması ile başlar ve 1,5 saat sürer
Gastrik Faz: Genellikle proteinli maddelerin mideye inmesiyle başlar
İntestinal Faz: Genellikle yağlar onikiparmak bağırsağına geçince oradan yapılan uyarılarla başlar
Mide bir depo rolü oynar Besinler mideye düşer ve tabakalar halinde dizilirler Bu duruş sırasında besinler mide salgısının etkisiyle kimyasal değişikliğe uğrarlar ve kimus denilen sıvı haline gelirler İyi çiğnenmiş ve küçük parçalara ayrılmış besinler midede daha kolay sıvı hale gelirler ve mide her 20 saniyede bir ritmik olarak bu sıvının 2 - 3 mlt 'sini mide kapısından onikiparmak bağırsağına boşaltır
Mide kapısı, midenin ortalama her 5 kasılmasında bir kez açılır Midenin boşalma zamanı ortalama 3 - 4 saattir Koyu bir kıvam, mide boşalımını yavaşlatır Soğuk bir yemek, sıcak bir yemeğe oranla daha fazla boşaltılır Mide kapısından, şekerler en hızlı, yağlar ise en yavaş boşaltılırlar
Midede karbonhidratlar daha kolay sıvı hale gelir ve proteinlerden daha çabuk boşaltılırlar Proteinler, midede belli bir kademeye kadar parçalanırlar Yağlar ise midede en uzun süre kalan besinlerdir Besinlerin emilimi bağırsaklarda olur Midede, çok az miktarda alkol ve bazı ilaçlar emilir
İnce Bağırsaklar
2 kısımda incelenir:
Onikiparmak Bağırsağı: Mideden başlar Ortalama 25 - 30 cm boyda, 3 - 4 cm çapındadır
Boşbağırsak - Kıvrım Bağırsak: Onikiparmak bağırsağından itibaren başlar Ortalama 6,5 m boyunda ve 4 cm çapında, gittikçe daralan bir boru sistemidir Mükozasında geniş kıvrımlar vardır
İnce bağırsağın sindirim ve emilim gibi 2 önemli görevi vardır:
Sindirim: Bağırsak sindiriminde en büyük rolü ince bağırsaklar oynar Bağırsak sindiriminin %90'ı burada; safra, pankreas salgısı ve kendi salgısının etkileri ile; kendi yaptığı itici ve pandül hareketlerle gerçekleşir ve mideden gelen kimusun sindirim işlemi tamamlanır
Bu hareketler; bağırsak içeriğinin salgılarla temasını kolaylaştıran karıştırma hareketleri ve bağırsak içeriğinin, kalın bağırsağa doğru ilerlemesini sağlayan sağınma hareketleridir Kimus'un onikiparmak bağırsağını geçişi hızlıdır, ortalama 15 dakikada gerçekleşir İnce bağırsakta bu ilerlemenin süresi 4 - 5 saattir
Besinlerin en şiddetli karıştırıldığı ve emilimin en iyi olduğu yer kıvrım bağırsaktır Burada sağınma hareketleri çok sık değildir Bu, besinlerin bu kısımda uzun süre beklemesini sağlar
Emilim: Besinlerin emilimi, hemen hemen yalnız bağırsaklarda ve öncelikle ince bağırsağın yukarı bölümünde gerçekleşir Emilim miktarı, emilen ögeye göre değişir Ancak mide; tam bir emilim için gerekli başlangıç olan iyi bir sindirim sağlayamıyorsa emilim düzensizlikleri olabilir
Besinlerin mukoza ile temasını, karıştırma hareketleri çoğaltır Emilim hızı, boşbağırsaktan kıvrım bağırsağa doğru giderek azalır
Karbonhidratların emilimi çok önemlidir Bu emilim özellikle onikiparmak bağırsağı ve boşbağırsak düzeyinde yapılır Proteinlerin emilimi boşbağırsakta gerçekleşir Bu emilim ancak; proteinler aminoasitlerce parçalanmışlarsa yapılabilir
|
|
|