Yalnız Mesajı Göster

Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liseleri

Eski 10-21-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liseleri




2 KONUKLARIN KARŞILANMASI VE MASALARA YERLEŞTİRİLMESİ

Yiyecek ve içecek işletmelerinde hizmet, konuğun karşılanması ile başlar; hizmetin
sunulması ile devam eder Kaliteli bir hizmet sunumu, memnuniyet için yeterli değildir İlk
izlenim müşterinin işletmeye bakış açısını olumlu veya olumsuz etkileyebilir

21 Konukların Karşılanması

Restorana gelen konuğu karşılama görevi salon şefinin görevidir Salon şefi olmadığı
zamanlarlada karşılamayı yardımcısı yapar Konuk her an gelecekmiş gibi hazır olunmalı ve
kapı sürekli kontrol altında tutulmalıdır

Herhangi bir restorana gelen konuğun bazı beklentileri vardır ve bu beklentilerini
bulacağı umudu ile rezervasyon yaptırmış veya o restoranı seçmiştir Karşılama sırasında
konuğu hayal kırıklığına uğratmamak gerekir Konukların işletmeden birtakım beklentileri
vardır

Restoran kapısına yaklaşan konuğun beklentileri şunlardır:
  • Konuk fark edilmek ister
  • Konuk beklendiğini hissetmek ister
  • Konuk karşılanmak ister
  • Konuk kendisi için bir şeyler yapıldığını görmek ister
  • Konuk güler yüz, saygı ve nezaket ister
  • Konuğu karkşılayacak restoran şefi veya yardımcısı kapıyı sürekli kontrol altında
  • tutmalı, her an konuk gelecekmiş gibi hareket etmelidir Konuk kapıdan görününce şöyle
  • hareket edilmelidir:
  • Kapı açılarak konuk içeriye davet edilmelidir
  • Güler yüz ve nazik bir şekilde selamlanmalıdır
  • Biliniyorsa konuğa ismiyle ve kendi ana dilinde hitab edilmelidir
  • Konuğa hitab ederken “Beyefendi, Hanımefendi, Efendim “Hoş geldiniz Soner
  • Bey, İyi akşamlar” gibi; ismi bilinmiyorsa “İyi günler efendim, Hoş geldiniz
  • “Buyurun efendim, iyi akşamlar, hoş geldiniz” şeklinde ifadeler kullanılmalıdır
Bu tarz yaklaşımlar konuk ile kolay iletişim kurulmasını sağlayacaktır Grupların ve
bireysel gelen konukların karşılanmasında farklılıklar olmaktadır

Grup Konukları Karşılama İlkeleri:
  • Grup konuklar geldiğinde karşılama grubunda restoran şefinin dışında işletme
  • sahibi veya yetkilisi ile deneyimli personellerden temsilciler de bulunmalıdır
  • Grup konuklara masa düzeni, menü ve oturma düzeni hakkında kısa ve
  • açıklayıcı bilgiler verilmelidir
  • Vestiyere gelindiğinde karışıklığa meydan vermemek için grup konukların
  • palto, pardesü, çanta v b eşyaları mümkünse başka bir bölüme alınmalıdır
  • Masalarına alınırken diğer müşterilerin rahatsız edilmemsi için gereken
  • planlama yapılmalı titizlik gösterilmelidir
211 Rezervasyonlu Konukları Karşılama

Restorana gelen konuğu kapıda karşılayıp içeriye alan şef, selamlaşmadan sonra
konuğun rezervasyonlu olup olmadığını “Rezervasyonunuz var mıydı, efendim” şeklinde
sorarak öğrenir Rezervasyonlu konuk ise rezervasyon listesinden kontrol eder Kontrolleri
yapılmış ve konuk için ayrılmış olan masaya alınmadan önce gardrop işlemleri için vestiyere
alınır Bu esnada aperatifleri sorulur (Daha sonra gösterilecek davranışlar vestiyerlikişlemler bölümünde ifade edilmiştir)

212 Rezervasyonsuz Konukları Karşılama

Rezervasyonsuz gelen konukları karşılama da rezervasyonlu müşterileri karşılama
şeklindedir Vestiyerlik işlemlerden sonra konuklara şef tarafından restorandaki boş
masalardan gelen konuk sayısına uygun en güzel masa önerilir veya konuğun isteğine
bırakılır Konukların, “Burası sizin için uygun mu”, “Bu masayı nasıl buluyorsunuz” gibi
ifadelerle memnuniyeti öğrenilmeye çalışılmalıdır
Rezervasyonsuz gelen konukların salona geldikleri anda boş masa yok ise, durum
kendilerine bildirilerek, arzu ederlerse barda aperatif ababilecekleri, masa hazırlandığı anda
kendilerinin masaya alınacakları söylenmelidir Bekleme süresi boyunca konuklara zaman
zaman başka isteklerinin olup olmadığı sorulmalıdır

22 Vestiyerlik İşlemleri

Vestiyer; konukların palto, pardesü ve çanta benzeri eşyalarını önceden hazırlanmış
olan numaralar ile numaralandırarak konuk işletmede kaldığı sürece alıkoyan, müşterilere
gelen çiçek ve benzeri eşyaların müşterilere ulaştırılmasını sağlayan üniformalı personeldir
Vestiyer görevlileri; kendilerine yetecek kadar yabancı dil bilmeli, ciddi, nazik ve kibar
olmalı, güvenilir ve düzenli bir kişi olmalıdır

—Vestiyerde yapılacak işler:
  • Vestiyere gelen konuk güler yüz ve hafif tebessüm gösterilerek karşılanır
  • Konuğun var ise palto veya pardesüsü yardım edilerek çıkartılır
  • Vestiyer görevlisi tarafından alınan eşya numaralı askıya alınır
  • Aynı numaradan bir diğeri müşteriye verilir
  • Aynı nezaketle “İyi günler efendim, iyi akşamlar efendim” Veya ismi
  • biliniyor ise “İyi akşamlar Ahmet Bey, Ayşe Hanım, ” ifadeleri ile
  • restorana alınır
23 Konuklara Masa Tahsisinde Göz Önünde Bulundurulacak Konular

Rezervasyonlu veya rezervasyonsuz gelen konuklar için masa ayrılırken dikkat
edilecek noktalar şunlardır:
  • Rezerve edilen masalar postalara eşit olarak dağıtılmalıdır
  • Restoranın en iyi yerinde birkaç masa boş bırakılmalıdır(Geri
  • gönderilemeyecek müşteriler gelebilir Örneğin; ünlü bir sanatçı, devlet üst
  • düzey temsilcileri, daimi müşterilerimiz gibi)
  • Aynı saate gelecek müşteriler farklı postalara verilmelidir
  • Gruplar için restoranın bir köşesi ayrılmalı ve grup birkaç parçaya
  • bölünmemelidir
  • Aynı milletten konuklar bir araya yerleştirilmelidir
  • Gençler ve bekarlar yaşlılardan uzak masalara yerleştirilmelidir
  • Nişanlı ve evli çiftler için sakin masalar ayrılmalıdır
  • İş yemekleri için sakin masalar ayrılmalıdır
  • İlk gelen konuklar için herkesin kolayca görebileceği yerlerdeki masalar
  • ayrılmalıdır
  • Rezervasyonsuz gelen konuklar yarım saat veya 45 dakika sonraki
  • rezervasyonlar kontrol edilerek yerleştirilmelidirdir
Posta: Restoranlarda 6 ile 8 masadan
meydana gelen ve bir chef de rang’ın,
servisinden sorumlu olduğu masalar
grubudur

24 Konuklar Masaya Oturtulurken Göz Önünde Bulundurulacak Konular

Konuklar yemek öncesinde veya gruptan gelemeyenler var ise barda aperatif almak
isteyebilir Konuklar önce bar veya bu iş için ayrılımış olan bölüme davet edilmeli ve
ihtiyaçları karşılanmalıdır Aperatiflerini alan veya direk restorana geçmek isteyen konuklara
kendileri için ayrılmış olan masalara geçerken restoran şefi refakat eder Diğer müşterilerin
bu esnada rahatsız olmamaları için
gereken özen gösterilir
  • Konukların masalarına
  • oturtulma aşamasında:
  • Konuklar masalara alınırken
  • “Sizin için bu masayı
  • ayırdım, nasıl buldunuz?”gibi
  • ifadelerle görüş alınır
  • Bayanlar orkestra, pencere
  • veya güzel manzaralı tarafa
  • bakacak şekilde oturtulur
  • Oturma sırasında önce
  • bayanların, daha sonrada bayların
  • sandalyeleri çekilerek oturmalarına yardımcı olunur
  • Konukar arasında çocuk var ise ebeveynlerinin yanlarına oturtulur
Çocuk Konuklar İçin Sandalyelerin
üzerine minder vb konarak sandalye
boyları masalara göre ayarlanır
Gerekiyorsa bebe sandalyesi masaya ilave
edilebilir






Alıntı Yaparak Cevapla