10-21-2012
|
#4
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liseleri
3 MÖNÜ KARTININ TAKDİMİ
Alakart servis restoranlarında gelen konuklar masalarına alındıktan sonra siparişleri
alınır Menü kartını beraberinde getiren Restoran şefi veya
asistanı konukların siparişlerini sormadan önce menu kartını
konuğa takdim eder
Konuklara mönü kartları takdim edildikten sonra
seçimlerini yapabilmeleri için zaman tanınır (Tanınan zamanın
belli bir süresi yoktur Bu esnada servis görevlisi müşterilerin
başında beklemez Müşterilerle göz temasını kaybetmeden
çağrılmayı bekler Beklerken, restoranın içerisinde varsa kuver
eksikleri, servant düzeni ile ilgilenir )
Ev sahibi konukları ile konuşarak içeceklerini sipariş
sırasında görevli personele bildirir Ev sahibinin verdiği içecek
siparişleri Sipariş pusulasına kaydedilir Daha sonra da yiyecek
siparişleri alınır
3 1 Menü Kartı
Mönü: Bir öğünde belli bir sıra dahilinde servis edilen ve birbiriyle uyumlu
yemekler grubudur
Mönu kartı: Bir restoranda servis edilen yiyeceklerin klasik menüdeki sıraya
göre sistemli bir şekilde yazıldığı kartlardır
İçecekler için ayrı bir mönu kartı hazırlanabileceği gibi aynı mönu kartında da
yazılabilir Bunlardan başka işletmenin herhangi bir bölümünde ve günün herhangi bir
öğününde servis edilen mönüleri bildiren mönü kartları da vardır
3 1 1 Menü Kartlarının Yapısı
Yiyecek içecek işletmelerinde kalite göstergelerinden birisi de mönü kartlarıdır
Kaliteli servis yapılan restoranlarda mönüler, tabela halinde restoran dışında veya
camekânda konukların bilgisine sunulmaz Sözle mönü ifade edilmez Bu işlemler için mönü
kartı kullanılmaktadır Kaliteli malzeme ve titizlik gösterilerek hazırlanmış mönü kartı, gelen
konuğa verilen önemi ifade ettiği gibi, içeriğiyle de konuğun öğrenmek istediklerine cevap
verir nitelikte olmalıdır
Mönü kartının genel özellikleri şunlardır:- Mönü kartı kaliteli kağıt, karton malzemelerden yapılmalı, gerekirse ciltli bir kapak
- içerisine konmalıdır

- Yiyecekler klasik mönüdeki sıraya göre yazılmalıdır

- Yemekler ve içecekler hakkında eksiksiz bilgiler verilmelidir

- Yazılar kolay okunur karakterde ve büyüklükte olmalıdır

- Daima temiz ve bakımlı olmalıdır

Restoranda sunulan yiyecek içecek hizmetleri tek veya az sayıda ürünü ifade ediyor
ise menü kartlarıda bu amaca yönelik hazırlanmalıdır Deniz ürünleri ağırlıklı hizmet veren
restoran, menü kartı hazırlarken balık veya diğer deniz ürünlerinin resmedildiği bir dış kapak
ve iç düzenleme, sadece av etleri ağırlıklı hizmet veren bir restoran ise av veya avcı benzeri
resim ve ifadelerin ağırlıkta olduğu bir menü kartı hazırlama yolunu seçmelidir
Mevsimsel hizmet farklılığına giden restoranlar mönü kartı hazırlarken kaliteden ödün
vermeden pratik yöntemler kullanılmalıdır Dış kapak sabit tutulup içerik kısmının takılıp
çıkartılabilen kaliteli kağıt veya kartondan tutulması hem maliyeti azaltacak, hemde işletme
sürekli yeni mönü kartı hazırlamak için zaman ve emek harcamayacaktır
Yiyecek içecek işletmelerinde menu kartı hazırlamanın amaçları şunlardır:
- İşletmenin kalitesi hakkında genel bir izlenim uyandırmak
- Konuğa yiyecekler konusunda yeterli bilgileri vermek
- Siparişleri kolaylaştırmak ve sipariş hatalarını engellemek
- Satışı artırmak
- Zaman kazanmak
- Konuğu rahatlatmak ve güvenini kazanmak
3 1 2 İçecek Mönüleri
Işletmelerde sunulan alkollü ve alkolsüz içeceklerin belli bir sıra dahilinde yer aldığı
kartlardır Içecek kartlarıda restoran kartları gibi hazırlanır İçecek kartlarının kapak renkleri
ve desenleri farklı olur Bu sayede mönu ve içecek kartları karıştırılmaz
Günümüzde birçok lüks restoranlarda bile ayrı bir içecek kartı kullanılmaz İçkiler de
mönu kartına dahil edilir Mönünün içerisinde içeceklerde ayrı sayfalarda fiyatları ile birlikte
sıralanır
İçecek kartarında alkollü içkiler, aperatifler, şaraplar, ispirtolu içkiler, kanyak ve
likörler gibi ana başlıklar altında yazılırlar Şaraplar ise kendi aralarında beyaz şaraplar, roze
şaraplar, kırmızı şaraplar ve köpüklü şaraplar diye ayrılırlar İçeceklerin hacim ve mirtarları
(şaraplar için: 70 cl ve 35 cl gibi, ayran, bira ve meyve suları için küçük ve büyük ifadeleri)
belirtilmelidir
3 1 3 Yiyecek Mönüleri
Yiyecek içecek işletmelerinde mönu dendiğinde yiyecek grupları akla gelmektedir
Restoranlarda servis edilen mönüler değişik yemeklerden meydana gelir Mönüyü meydana
getiren yemeklerin cinsi, hazırlanış ve servis ediliş şekilleri milletlere, mevsimlere ve
restoranlara göre değişiklik gösterir
İlk yazılı menüyü 1541 yılında Brunswik Dükü Henry hazırlamıştır Başlangıçta bir
tabela şeklinde hazırlanan mönüler salon dışında bir yere asılmıştır Daha sonra menu salon
içinde çeşitli yerlere asılmaya başlanmıştır
Servis sistemlerine sahip ülkelerde (İngiliz, Rus, Fransız, Türk vb) değişik sınıf
restoranlarda servis edilen mönülerin oluştuğu yemek grupları iki şekildedir
Çorba, anayemek ve tatlıdan meydana gelen menu türk mutfağına özgü bir
sıralamadır İkinci tip menu ise Fransız mutfağının karakteristik yemek sıralamasıdır Bu tip
mönüde yemek, iştah açıcı sıcak veya soğuk yemeklerden bir veya birkaçı ile başlar, karın
doyuran, gerekli besinleri sağlayan ana yemek ve garnitürleriyle devam eder; mideyi
bastırıcı, tokluk hissi veren ve hazmı kolaylaştıran peynir veya peynir çeşitleriyle son bulur
Bir yemek grubuna mönu diyebilmek için, mönüyü meydana getiren yemeklerin
servis sırasına göre dizilmesi ve bu sıraya göre servis edilmesi gerekir
Fransız servis sistemi menüyü klasik bir yapı içerisine oturtmuş ve yemekleri
gruplamıştır Bu gruplamaları oluştururken öncelikle yemeklerin birbirleriyle uyumu,
midenin yiyecekler karşısında vereceği tepki(iştah açıcılardan hazmı kolaylaştırıcılara giden
sıralama), hazırlanış biçimleri, servis sıcaklıkları gibi özellikler ölçü alınmıştır
Buna Göres Klasik Mönüde Yemek Sırası:
1 Soğuk Ordövrler (Hors-d’oeuvre Froid)
2 Çorbalar (Potages)
3 Sıcak Ordövrler (Hors-d’oeuvre Chaud)
4 Balıklar (Poisson)
5 Et Yemekleri (Grosse Piece)
6 Sıcak Antreler (Entrée Chaude)
7 Soğuk Antreler (Entrée Froide)
8 Şerbetler (Şuruplar) (Sorbet)
9 Rotiler (Kızartmalar) (Rôti)
10 Salatalar (Salade)
11 Sebzeler (Légume)
12 Tatlılar (Entrement)
13 Savoriler (Savoury)
14 Dessertler (Dessert)
Servis personeli ifade edilen yemek gruplarına hangi yiyeceklerin girdiğini ve
isimlerini bilmelidir
3 2 Mönü Kartının Takdiminde Uyulacak İlkeler
Mönu kartı takdim edilirken uyulması gereken kurallar vardır
Bu kurallar:- Mönü kartları ilk sayfaları açık olarak ve sağ taraftan verilir

- Mönü kartı ilk olarak masada oturan hanıma verilir

- Aynı masada birkaç hanım varsa, ev sahibi beyin sağında oturan hanıma
- öncelik verilir

- İçecek kartı ayrı bir kart ise ev sahibine bir kart vermek yeterlidir

- Son mönü kartı ilk sayfası açık olarak ev sahibi beye verilir

|
|
|