Konu
:
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi
Yalnız Mesajı Göster
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi
10-21-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi
1
YİYECEKLERİ FRANSIZ USULDE
SERVİS YAPMAK
1
1
Fransız Servisinin Özellikleri
Bu servis usulü uzun bir süredir Fransa’da ve tüm dünyada birinci sınıf veya De Luxe
restoranlarda uygulanmaktadır
Resmi davet ve yemeklerinde, iş yemeklerinde ziyafetlerde
uygulanan bir servis şeklidir
Eğitimli, bilgili ve yetenekli servis personeli gerektirir
Fransız
servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler
Başka bir deyişle kendi tabağını
kendisi hazırlar
Bu yüzden konukların da bu servis hakkında bir parça bilgi sahibi olması
gerekmektedir
Servisi Chef de Rang ile Demi Chef de Rang yapar
1
2
Fransız Servis Kuveri
Bu usulde tabldot mönü servis edilecek ise konuklar salona gelmeden önce hazırlıklar
tamamlanır ve başlangıç yemeğinin tabağı masa kuverine eklenir
Alakart mönülerde ise
kuver basit kuver olarak açılır
Ayrıca soğuk ordövr tabağı da kuvere eklenebilir
1
3
Fransız Servisi Yapılacak Yemeklerin Özellikleri
Denilir ki; “Fransızların yemek hakkında kimseden öğrenecekleri bir şey yoktur
Bunun için kendi yemeklerini kendileri alırlar
”
Fransız servisinde her türlü çorba, soğuk ve sıcak ordövrler; et ve sebze yemekleri
rahatlıkla servis edilebilir
1
4
Maşa Servisi
Maşa; aynı boy kaşık ve çatalın sağ el ile tutulup yiyecek servisi yapamaya yarayan
servis aracıdır
Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır
Konuk çatalı sol eline
kaşığı da sağ eline alarak yemeği, kayık tabaktan kendi tabağına alır
Personelin servisi
kendisinin yapması gerektiği hallerde kaşık ve çatalı üç şekilde tutarak maşa yapar
Bunlar:
1
4
1
Düz Maşa Tutuşu
Kaşığın altta çatalın üstte olduğu her iki takımın da iç kısımlarının birbirine paralel
olduğu tutuş biçimidir
Kolay alınabilen yemeklerin, garnitürlerin ve sosların servisinde
kullanılabilir
1
4
2
Bitişik Maşa Tutuşu
Kaşığın solda çatalın sağda olduğu iç kısımlarının yukarı baktığı tutuş biçimidir
Pilav,
küçük taneli veya küçük doğranmış sebzeler ve sote yemeklerin servisinde kullanılabilir
1
4
3
Ters Maşa Tutuşu
Kaşığın altta çatalın üstte olduğu; iç kısımlarının birbirine baktığı tutuş biçimidir
Kayık tabaktan alınması güç, tek ve büyük parçalı yemekler, dolmalar ve ekmek servisinde
kullanılabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul