Yalnız Mesajı Göster

Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi




1 YİYECEKLERİ FRANSIZ USULDE
SERVİS YAPMAK

11 Fransız Servisinin Özellikleri

Bu servis usulü uzun bir süredir Fransa’da ve tüm dünyada birinci sınıf veya De Luxe
restoranlarda uygulanmaktadır Resmi davet ve yemeklerinde, iş yemeklerinde ziyafetlerde
uygulanan bir servis şeklidir Eğitimli, bilgili ve yetenekli servis personeli gerektirir Fransız
servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler Başka bir deyişle kendi tabağını
kendisi hazırlar Bu yüzden konukların da bu servis hakkında bir parça bilgi sahibi olması
gerekmektedir Servisi Chef de Rang ile Demi Chef de Rang yapar

12 Fransız Servis Kuveri

Bu usulde tabldot mönü servis edilecek ise konuklar salona gelmeden önce hazırlıklar
tamamlanır ve başlangıç yemeğinin tabağı masa kuverine eklenir Alakart mönülerde ise
kuver basit kuver olarak açılır Ayrıca soğuk ordövr tabağı da kuvere eklenebilir

13 Fransız Servisi Yapılacak Yemeklerin Özellikleri

Denilir ki; “Fransızların yemek hakkında kimseden öğrenecekleri bir şey yoktur
Bunun için kendi yemeklerini kendileri alırlar

Fransız servisinde her türlü çorba, soğuk ve sıcak ordövrler; et ve sebze yemekleri
rahatlıkla servis edilebilir



14 Maşa Servisi

Maşa; aynı boy kaşık ve çatalın sağ el ile tutulup yiyecek servisi yapamaya yarayan
servis aracıdır Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır Konuk çatalı sol eline
kaşığı da sağ eline alarak yemeği, kayık tabaktan kendi tabağına alır Personelin servisi
kendisinin yapması gerektiği hallerde kaşık ve çatalı üç şekilde tutarak maşa yapar

Bunlar:

141 Düz Maşa Tutuşu

Kaşığın altta çatalın üstte olduğu her iki takımın da iç kısımlarının birbirine paralel
olduğu tutuş biçimidir Kolay alınabilen yemeklerin, garnitürlerin ve sosların servisinde
kullanılabilir



142 Bitişik Maşa Tutuşu

Kaşığın solda çatalın sağda olduğu iç kısımlarının yukarı baktığı tutuş biçimidir Pilav,
küçük taneli veya küçük doğranmış sebzeler ve sote yemeklerin servisinde kullanılabilir



143 Ters Maşa Tutuşu





Kaşığın altta çatalın üstte olduğu; iç kısımlarının birbirine baktığı tutuş biçimidir
Kayık tabaktan alınması güç, tek ve büyük parçalı yemekler, dolmalar ve ekmek servisinde
kullanılabilir



Alıntı Yaparak Cevapla