10-21-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Turizm Ve Otelcilikte Yemek Servisi
2 YİYECEKLERİ İNGİLİZ USULDE SERVİS
YAPMAK
2 1 İngiliz Servisinin Özellikleri
İngiliz servisi; genel olarak mutfakta hazırlanmış, porsiyonlanmış yemeklerin
“gueridon” üzerine tabaklara belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi, buradan konuk
masasına servisidir Bu servis şekli İngiliz aile sofrasından Avrupa’ya oradan da dünyaya
yayılmıştır
Yetenekli bilgili ve tecrübeli personel gerektirir Porsiyonlamayı ve tabak içi yerleşimi
servis elemanı kendisi yapar Özellikle kaliteli alakart restoranlarda uygulanır Yemeğin
servisi uzun zaman aldığı için ziyafetlere ve kalabalık grupların servisine uygun değildir
Servis personeli konuk masasında fazla vakit geçirir
İngiliz servisi daha sonraki “Konuk Masasında Yemek Hazırlama” modülünde
göreceğiniz; yemeklerin kesilip porsiyonlanması, alevlendirilmesi, balıkların temizlenmesi,
kısa sürede pişen yemeklerin konuk masasında hazırlanması gibi uygulamaları da kapsar
Yemek mutfaktan çıktıktan sonra herşey konuğun gözü önünde, masasının yanında
hazırlanır
2 2 Gueridon Üzerinden Çift Elle Maşa Servisi
Gueridon üzerinde porsiyonlara ayrılmış olan yemekler sağ elde tutulan büyük kaşık
ve sol elde tutulan büyük çatal vasıtasıyla servis kabından alınıp yemek tabağına yerleştirilir
Bunun yanında yemek takımlarından daha büyük boyda olan servis takımları da
kullanılabilir
2 3 İngiliz Servisi Yapılacak Yemeklerin Özellikleri
İngilizler servis sırasında çıkan tabak ve çatal seslerinden rahatsız oldukları için bu işi
servis personeline bırakmıştır Servis personeli tüm servisi gerçekleştirir misafir servise
müdahale etmez
Hemen hemen tüm yemekler, İngiliz servisi yapılabilir Misafir masasında servis
edilecek yemeklerin sıcak olmasına özen gösterilmelidir
Porsiyonlanması yapılacak yemeklerin eklem yerleri gibi noktalarının servis personeli
tarafından çok iyi bilinmesi ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir
Özellikle bütün olarak fırında pişen tavuk, hindi, domuz yavrusu budu, şatobiryan,
balık buğulama gibi yemeklerden oluşur
2 4 Yemeğin ve Garnitürlerin Tabaktaki Dizaynı
Çatal ile kolay alınabilecek, taneli ve bıçakla kesilebilecek olan garnitürler tabağın sağ
tarafına; hafif akıcı soslar ise çatalın üzerine bıçak yardımıyla alınır Karbonhidrat
garnitürleri etin hemen üst kısmına; tabak ambleminin altına yerleştirilir Akıcı soslar da etin
üzerine dökülür

|
|
|