Konu
:
Bel Ağrısında Eğitim
Yalnız Mesajı Göster
Bel Ağrısında Eğitim
10-19-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bel Ağrısında Eğitim
Bel Ağrısında Eğitim
Bel ağrısında omurganın yapısı ve görevlerinin bilinmesi eğitimde çok önem-lidir
Omurga vücut hareketlerinin eksenini oluşturur ve vücut ağırlığını leğen kemikleri aracılığı ile aşağı tarafa iletir
Omurga hareket birimlerinden (fonksiy-onel üniteler) oluşmuştur ve bir hareket birimi üst üste duran iki omur ile bun-lar arasındaki eklemler, disk, eklem kapsülleri ile bağlardan oluşmuştur
Hareket birimlerinin ön bölümü yük taşıma ve şokları absorbe etme görevini, arka bölüm ise sinir dokularını koruma ve hareketi yönlendirme görevini üstlenmiştir
Diskler ise iki komşu omur arasına yerleşmiş içi jele benzer bir sıvı ile dolu elastik yapılardır ve omurgalar ile harekete izin verirler
Disklerin iç basıncı omurları birbirinden ayırdığı gibi çevredeki bağların da gergin durumda kalmasını sağlar
Disk doğumda %88 oranında sıvı içerir ve yaşlanma ile bu oran %80'lere iner
Yaşlanma süreci içinde, mekanik darbelere bağlı olarak diskin işlevleri bozulmaya başlar
Bu bozulmalar omur ve omurları tutan faset eklem adı verilen eklemlerde kireçlenmelere yol açar
Omurları bir-birine tutan bağlar da bozulmaya başlar
Sonunda da bu yapılardaki ağrı sinir-leri hassas hale gelir ve bel ağrısı başlar
Görülebileceği gibi her bel ağrısı bel fıtığına bağlı değildir
Bu nedenle her bir yapının tek tek incelenmesi gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul