Yalnız Mesajı Göster

Yiyecek Alerjisi Besin Alerjisi Gıda Alerjisi Süt Alerjisi Balık Alerjisi

Eski 10-19-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyecek Alerjisi Besin Alerjisi Gıda Alerjisi Süt Alerjisi Balık Alerjisi




Küçük çocuklar, çoğu kez yumurta, inek sütü ve çikolata gibi bazı yiyecekleri yedikten sonra astım, egzemave mide sorunlarıyla karşılaşabilirler Nede-ni kesin olarak bilinmemekle birlikte, bazı uzmanlar bunu bebeğin çok erken bir yaşta, yani vücudunun yabancı proteinlere alışamadan sütten kesilmesine bağlamaktadırlar Ailesinde alerji görülen çocuklar-dan uzun süre ana sütü alanlarda, altı aylık olmadan inek sütü verilen kardeşlerine göre daha az alerji gö-rülmektedir Anne sütündeki koruyucu antikorlar, be-beğin henüz gelişmemiş bağışıklık sistemindeki açık-ları kapatırlar Bunun içindir ki birçok alerji uzmanı, annelerin çocuklarını başka gıdalara geçmeden en az altı ay emzirmelerini önerirler Eğer bu mümkün değilse ve çocuk alerjilere yatkın duruyorsa, soya fa-sulyesinden yapılmış sentetik sütlerden verilebilir (Not: Bu sütler, inek sütünden yapılan süt tozuyla ay-nı şey değildir)

Meme veren annenin bilmesi gerekir ki, aldığı her-hangi bir yiyecek veya ilaç sütüne geçebilir Onun için, annenin yalnızca çocuğun değil, kendi diyetine de dikkat etmesi gerekir Yumurta, çikolata, balık ve fıstıklar, bilinen en güçlü alergenler olduklarından, süt veren annelerin bu gıdaları almaktan kaçınmala-rı önerilir

Bazı kişilerin bazı yiyeceklere alerjik olmalarının başka bir nedeni de vücutlarında, proteinleri kana ka-rışmadan önce parçalayacak gerekti enzimin bulun-mamasıdır Örneğin sütteki şekeri parçalayan laktaz enziminden vücudunuzda yeterince bulunmuyorsa, süt içtiğinizde rahatsız olabilirsiniz (Çocuk Alerjisi, Yumurta Alerjisi) Migrenin nedenlerinden biri de bir enzim eksikli-ği olabilir Çoğu migren hastası tiramin içeren yiyecekler yedikten sonra rahatsızlanır: Tiramin içeren yi-yeceklerin başında yoğurt, peynir, çikolata, ringa ba-lığı turşusu, etsuyu tabletleri, maya tabletleri ve şa-raplar (özellikle kianti şarabı) sayılabilir Tiramin as-lında zehirli veya alergen bir madde değildir Ancak süratle özümlenemediği takdirde, kanda aşırı bir bi-rikim oluşmakta ve bu durum da baştaki kan damar-larının daralmasına yol açarak migren ağrılarının or-taya çıkmasına neden olmaktadır

Koeliak hastalığına yakalanmış kişiler, glüten adlı proteini ihtiva eden buğday, arpa, çavdar ve yulaf gi-bi tahılları yiyemezler Koeliak hastalığının belirtile-ri kilo kaybı, şişkin ve ağrılı bir mide ve sindirilme-miş yağ dolu, kokulu, yumuşak dışkıdır Eğer glüten içeren yiyeceklerden uzak durursanız, bu belirtiler or-tadan kalkacaktır Bazı hallerde unlu yiyeceklerle bes-lenen çocuklarda bu belirtiler görülürse de glüten bir-kaç ay süreyle diyetlerinden çıkarılırsa normale dö-nerler Erişkinlerde ise koeliak hastalığı kalıcıdır, ve her glutenli yiyecek yenildiğinde hastalık tekrarlanır Koeliak hastalığını açıklamak için birçok sav ortaya atılmıştır Bir teoriye göre hastalık anormal bir anti-gen/antikor tepkimesinden kaynaklanmaktadır Baş-ka bir sava göre koeliak hastalarında peptidaz enzi-mi bulunmadığından, zehirli özellikleri olan yarı sin-dirilmiş proteinler bağırsaklara zarar vermektedir Bir başka sava göre ise, koeliak hastalığı kalıtsal olup, hastaların bağırsak zarındaki bir anormallik yüzünden glütenin bağırsak zarına yapışması sonunda öbür gı-daların iyice sindirilmesi engellenmektedir Neden, tüm bu savların karışımı da olabilir

Kahve ve kolalı meşrubatlarda kafein denilen bir uyarıcı madde vardır Akşamları kahve içtiğinizde uy-kunuzun kaçmasının nedeni kafeindir Aşırı miktarda kafein alınırsa, anksiete,sinirlilik, başağrısı, çar-pıntı veya anormal kalp atışları ve mide sorunları gö-rülebilir Ama bazı kişiler kafeine daha duyarlı olduk-ları için daha çok etkilenirler

Açıkça belli oluyor ki, yiyecek ve içecekler duyarlr kişileri birçok değişik yoldan rahatsız edebilirler Ve kuşkusuz henüz bulunmamış birçok başka yiyecek alerjisi nedeni de vardır

1651 yılında, İngiliz filozofu Robert Burton, Me-lankolinin Anatomisi adlı kitabında şöyle demekte-dir: "Sütten gelen herşey, melankoliyi artırır" Öyle anlaşılıyor ki, Burton her süt içtiğinde veya peynir ye-diğinde depresyona giriyordu Kendisinin depresyo-nuna neden olarak sütü suçlamasına karşın, herkes sütün her şart altında depresyona neden olduğu fik-rini savunmaz Onun içindir ki, kendisi herhalde, ye-mek alerjisi olan ilk kayıtlı hastalardan biriydi

Son zamanlarda bazı alerji uzmanları, belirli yiye-ceklerin ve yiyecek katkı maddelerinin, alerjik bün-yelerde çeşitli ruhsal hastalıklara neden olduklarını iddia etmişlerdir Örneğin buğday alerjisinin şizofreni nedenlerinden biri olduğu ileri sürülmüştür Tartrazin ve salisilat içeren yiyeceklere olan alerjiler, bazı alerji uzmanlarının inancına göre hiperaktivite dedi-ğimiz ve giderek artan sayılarda okul çocuklarını et-kileyen sürekli sinirli veya gürültücü davranış ve dik-kati yoğunlaştırma güçlüğüne neden olmaktadır Bu fikirler, tartışmalı oldukları halde, geçerlilikleri teh-likesiz ve basit bir biçimde araştırılabilir Yapmanız gereken tek şey o yiyeceği yemekten vazgeçmek ve iyileşip iyileşmediğinizi ölçmektir

En basit test türünü sizde uygulayabilirsiniz Eğer bir yiyeceğin rahatsızlığınıza neden olduğu kanısın-daysanız, en az beş gün süreyle onu yemekten vaz-geçin, sonra da aynı yiyecekten bolca yiyin Eğer be-lirtileriniz, yiyeceği yemediğiniz zaman kayboluyor ve yediğiniz zaman tekrar başlıyorsa, alerjinizin nede-nini bulmuşsunuz demektir Bu yiyecekten birkaç ay uzak durarak kendinizi yeniden test edin Bazı durum-larda, alerjiye neden olan yiyeceklerden uzun süre uzak durursanız, alerjiniz geçebilir, ama düzenli ola-rak söz konusu yiyecekten yemeğe başlarsanız, tek-rar ortaya çıkabilir (Şeker Alerjisi, Yemek Alerjisi, Protein Alerjisi


Alıntı Yaparak Cevapla