10-19-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Alerji Çeşitleri Ve Belirtileri Nelerdir
İlaç tedavisinin yan etkileri var mıdır, tüm alerji ilaçları uyku yapar mı yoksa bünyeye ve ilaca göre bu etki değişir mi ya da azalır mı?
Günümüzde kullanılan yeni nesil antihistaminiklerin uyku verici etkisi yok denecek kadar azdır Yine de bünyesel farklılıklar olabilir Ayrıca bir antihistaminik kişide uyku verici etki yaratıyorsa başka bir antihistaminik denenmelidir Kortizonlu burun spreylerinin sistemik emilimi çok düşük olduğundan bu ilaçlarda doktor kontrolünde (doktorun önerdiği doz ve sürede) olmak kaydıyla rahatlıkla kullanılabilir
Her alerji sorunu olan iğne tedavisi görebilir mi yoksa bu tedavi ağır alerji vakalarında mı uygulanıyor? İğne tedavisi kesin çözüm ve kurtuluş sağlıyor mu? Olası yan etkileri var mı?
Her alerji sorunu olan iğne tedavisi (aşı) göremez Burada hastanın semptomları, sebep olan allerjen ve hastanın aşı tedavisi sürecine uyum gösterip göstermeyeceği çok önemli faktörlerdir Ayrıca iğne tedavisi her ne kadar sebebe yönelik tedavi de olsa kesin çözüm değildir Ayrıca bu konuda deneyimli kişilerce iyi seçilmiş hastalarda uygulanmadığı sürece hayatı tehdit edici yan etkileri olabilir
Aleriji tedavi edilmezse ve kendi kendine geçmesi beklenirse ileride daha ağır vakalar ve sorunlara yol açabilir mi?
Bu kişiden kişiye ve sebep olan allerjene göre değişebilir Örneğin basit bir mevsimsel nezlesi olan da yakınmalar zaman içinde gerileyebileceği gibi, yoğun yakınmaları olan ve özellikle ev tozu akarı olan kişide daha yoğun yakınmalar hatta astım gelişebilir
Alerjik astım, alerjinin ağırlaşmış bir versiyonu mudur yoksa semptomlar kendini direkt alerjik astım olarak da gösterebilir mi?
Allerjisi olan hastalarda astım şikayetlerini beklemek çok normaldir Astımın önemli bir bölümünde altta alerjik bünye vardır Tetikleyici faktörlerle birlikte astım şikayetleri ortaya çıkabilir Hiçbir yakınması olmayan bir kişi direkt olarak allerjik astım olarakta karşımıza çıkabilir Allerjik bireylerde astım çok hafif olarakta seyredebilir
Alerji, alerjik astım ve astım arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Alerjik olanlarda bronşlarında aşırı hassasiyet vardır Alerjik maddeye ( allerjen) maruz kalındığında sadece öksürük olabildiği gibi, ağır solunum sıkıntısına kadar gidebilen astım atağı da ortaya çıkabilir Alerjik olmayan astımda ise herhangi bir allerjen olmasa da astım atağı olabilir Şikayetler ve bulgular aynıdır ancak altta yatan neden bir allerjene maruz kalmak değildir Psikolojik bir problem dahi astım atağı yaratabilir
Alerjisi olan kişilere yasaklı sporlar var mıdır?
Öncelikle bu kişilere en uygun spor yüzmedir Ancak allerjileri kontrol altında olan kişilere yasaklı bir spor yoktur
Alerjisi olan kişilere iyi gelebilecek sporlar var mı?
Yüzme
Benim, kedi tüyüne ve çeşitli tozlara, sigara dumanına alerjim var, açık havada, deniz kenarında yürüyüş yapınca pek bir etkisi olmuyor ama açık havada, deniz kenarından bisiklete binince burnum hemen açılıyor ve nefesim rahatlıyor, bunun sebebi ne olabilir?
Çünkü egzersiz vücutta adrenalin salınımına, adrenalin salınımı da damarlarda daralmaya (vazokonstrüksiyon) neden olur Burun mukozası ve konkalar (burun etleri) damarlanması yoğun olan dokular olduklarından adrenalin salınımı ile bu dokularda büzüşme dolayıyla da burun tıkanıklığında azalma olabilir
Tetikleyen madde ile bir aradayken alerji hapşırık olarak kendini göstermişse ancak zaman içinde hapşırık yerine öksürük ve nefes daralması söz konusu olmuşsa bunun sebebi ne olabilir?
Allerjik astım atağı düşünülmelidir
Semptomlar zaman içinde bunun gibi farklılıklar gösterebilir mi, yoksa bu durumun daha ağırlaştığının mı göstergesidir?
Alerji sistemik bir hastalıktır ve farklı hedef organlarda (burun, akciğerler, deri gibi) ortaya çıkabilir Semptomlar zaman içinde farklılık gösterebilir Ayrıca, alerjik nezlesi olan hastaların yaklaşık % 40’ında alerjik astım görülebilir Semptomlar zaman içinde farklılıklar gösterebilir Sadece allerjik nezlesi varken astım atakları geçirmeye başlamışşa bu olayın daha ciddi boyutlara geldiğini gösteribilir
|
|
|