Prof. Dr. Sinsi
|
Dikenlerin Mucize Faydaları
Dikenlerin Mucize Faydaları
Dikenlerin Mucize Faydaları
Deve dikeni
İnce ve çengelli bir yapıya sahip olan ve yaşken güzel koku veren, 1,5 metreye kadar boylanabilen büyük, otsu bir bitkidir Uçucu yağ, flavonlar ve acı madde içerirAnayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve
Asya’dır; Akdeniz havzasında, Türkiye’de, İspanya’da, İngiltere’de, Irak’ta, Çin’de, Hindistan’da yaygınlıkla bulunur700 metre yüksekliğe kadar olan kurak ve taşlı bölgelerde, sürülmeyen tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişir Kireçli toprakları severÜretimi tohumla yapılırİlkbaharda ekilen tohumlar o yaz çiçek açacak olgunluğa ulaşır, yazın ekilirse, ertesi yıl çiçek açarKökten gövdeye, dallara, yapraklara, çiçek tomurcuklarına ve tohumlara varıncaya değin her yeriyle yenebilir bir bitkidirKök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir Gövde tazeyken soyularak çiğ de yenebilir Çiçek tomurcukları enginara benzer lezzetiyle tüketilir Tohumlarından yağ çıkarılır ya da kavrularak kahve yerine içilir
Faydaları:
Karaciğer hasatalıklarının tedavisi zor ve uzun zaman alan bir tedavidir Pek çok ilaç kullanımı da karaciğeri yorar ve zarar verir Ama doğa öyle şifalı bir yer ki sizlere bu hastalıkla ilgili olarak son derece şifalı bit birki sunuyor Deve dikeniHalk arasında bilinen diğer isimleri ;Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu Safrayı arttırırDeve dikeni Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olurİştahı açar
Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir Ateşi düşürür Terletir ve vücuda rahatlık verir Kramp çözücüdür Migrene karşı faydalıdır Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur
Deve dikeni nasıl kullanılır?
Bir tutam devedikeni suda haşlanarak yudum yudum içilirse ateşi düşürür Sirkesi iştahı açar, mideye kuvvet verir ve hazmı kolaylaştırır Kumları dökmeye yardımcı olur ve cinsel gücü arttırır1 yaprak, 1 küçük kök yada 3 tutam tohumu 1 litre suda birkaç dakika kaynatarak günde 3 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilirKaraciğeri tüm zehirli ve zararlı maddelerden arındırır, karaciğer hücrelerinin yenilenmesini destekler, en ağır karaciğer hastalıklarında bile gönül rahatlığı ile kullanılabilirBilinen hiçbir yan etkisi yoktur
Kullanım biçimi:
Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı dolusu tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, sabah aç karnına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak olmak üzere, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir
Akdiken
Müsil: Ak diken meyvesinden 20-25 adet yenirse derhal ishal yapar Bu meyveler kurutulup ya da marmelat, şurup yapılıp saklanır
İdrar söktürücü: Ak diken meyvesi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse içeriğindeki flavonlar nedeniyle idrar söktürür
Siğil: Meyvelerin suyu ile siğil pansuman yapılır
Egzama: Meyvelerin suyu kaşınan yerlere sürülür
Ak Diken Güçlü bir müshildir Mide bulantısı yapabilir Göven eriği, geyik dikeni olarak bilinir
Kaşıntı: Meyvelerin suyu kaşınan yerlere sürülür
Demir dikeni
Toprak üstüne yatık olarak duran, yaprakları bileşik, çiçekleri küçük açık sarı renkli, meyvesi 100 mm kadar otsu bir bitkidir
Demir dikeninin yararları
Böbrek taşlarını düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılır
Nasıl kullanılır?
Çiçekleri ve yaprakları kaynatılarak hekim kontrolünde tavsiye edilen miktarlarda kullanılır
Gümüş diken
Avrupa'nın Orta, Doğu ve Güneydoğusu ile Asya'nın Rusya, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye bölgelerinde yetişir Gümüş dikeni yetiştiği toprağa göre 5-50cm boyunda olabilir Bu nedenle de sapsız diye anılırGümüş dikeninin taç yaprakları gümüş gibi parlak ve açık beyaz renktedir
Faydaları
Antibiyotik (mikropları öldürücü), bağırsak kurtlarını düşü-rücü, terletici, idrar artırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir
Ateş Dikeni
Gülgiller familyasındandır Diğer adları Tavşan elması, Ebem bükü, Kuş alıcı, Kirkat 2-5 metre boylarında, dikenli, ilkbaharda küçük beyaz çiçekler açan, dekoratif bir ağaççıktır Jölesi yapılır, portakal reçeline eklenir
Ancak meyvenin çekirdeğinde ve bitkinin yapraklarında oksijen siyanürü bulunabilir
Faydaları
Çok az miktarda kullanıldığında nefesi açan, sindirimi kolaylaştıran bu maddenin yüksek miktarı insanı zehirleyebilir!
Bu dekoratif bitkinin meyveleri kimi Avrupa ülkelerinde kalp yatıştırıcı olarak kullanılmaktadır
|