Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Ve Sebzelerdeki Şifalar
Bamya:Sindirim sistemini düzenler,mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar,kanı temizler
İdrar söktürücü olarak ta bilinen bamya,halsizliğe iyi gelir
Bakla:Mesane ve böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur İdrar yollarını temizler,böbrek ağrılarını
dindirir,böbrek iltihaplarını giderir
Bezelye:Kansızlığa ve kan kanserini önlemede çok faydalıdır Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar Anne sütünü artırır
Gıda değeri bakımından taze bezelye,fasulyeden daha üstündür Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir
Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder
Biber:P ve K vitaminlerini içerir P vitamini ile damarları yumuşatır,kanamaları önler K vitamini ile kanın pıhtılaşmasını
artırarak kanamaları durdurur
İştahsızlığa karşı son derece etkili bir sebzedir Mide tembelliğini gideren kuru biber, hazmı kolaylaştırır Acı biber ise,
kadınlarda ve erkeklerde cinsi isteksizliği ve kudretsizliği ortadan kaldırır
Börülce:Göğüs ve akciğere faydalıdır İdrar tutukluğunu ve anüs kaşıntısını giderir
Cinsel arzuyu artırır Yanıklara sürülürse faydası görülür
Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur Kansızlığa iyi gelir
Brokoli:Sık idrara çıkma,idrar kesesini boşaltamama gibi rahatsızlıklar yanında prostat büyümelerinde vasodilatif özelliği
sebebiyle idrar yollarını genişleterek açtığı ve prostatın çalışmasını sağladığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir
Domates:domatesin içinde lycopin denilen bir madde vardır Böbrekleri çalıştırarak,bol idrar söktürür Vücutta biriken üre asidini
ve ürat tuzlarını eriterek idrarlar dışarı atar
Bu madde yaşlılığa bağlı makula dejenerasyonunun etkisini azaltır Bu madde aynı zamanda kolesterole karşı etkili olup idrar yapma
zorluklarını da ortadan kaldırır
Kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirerek,kabızlığı giderir Safra ve böbrek taşlarının oluşmasını engeller İştahsızlık
çekenlere çok faydalıdır Domates nasır üzerine bağlanırsa,nasırın sökülmesini kolaylaştırır
Fasulye:Pankreas bezesinin gereği gibi çalışmasını sağlar İnsülün ifrazatını artırır Böylece şeker hastalığını önler Kandaki şeker miktarını düşürür
Taze fasulyede bulunan bazı maddeler,kalbi,karaciğeri ve böbrekleri kuvvetlendirir
Havuç:Havuç,düzenli olarak yenildiğinde,sigara içen kişileri de içermek üzere,bedenin akciğer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir
Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak,mesane(idrar kesesi),rahmin boyun bölümü,kalınbağırsak,prostat ve yemek borusu kanserine yakalanma
rizikosunun % 50 oranında;menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda,göğüs kanserine yakalanma rizikosunun % 20 oranında
azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür
Kalbin dostu olan havuç,kandaki kolesterol düzeyini düşürmenin en kolay yoludur İçerdiği yüksek lif oranıyla peklik(kabızlık) çekenlere iyi gelmektedir
Kan yapıcı özelliği vardır Böbrek,beyin ve kalp damarlarının çalışmasına yardımcı olur
Hıyar:Sindirimi kolaylaştırıp,böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür Böbreklerde ürat taşı varsa döktürür ve yeniden oluşmasını önler
Vücudu yorgunluktan kurtarır Kandaki şeker miktarını düşürüp,insülin ihtiva eder,bu nedenler şeker hastalarına tavsiye edilir
Ciltteki ter bezlerini çalıştırır,cildin taze ve pürüzsüz kalmasını sağlar Bu özelliği çok sayıda deri merhemlerinin,cilt kremlerinin yapımında kullanılır
Ispanak:Kan yapıcıdır Kemikleri ve dişleri sağlamlaştırır Karaciğeri,lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır Bedenin mineral ihtiyacını karşılar
Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı vücuda dayanıklılık verir Diğer akraba sebzelerle kullanıldığında etkisi kat kat artar,kereviz ve maydanozla kansızlığa,
mide ülserine ve böbrek rahatsızlıklarına çok faydalıdır
Ispanak detoks-arınma aracı olarak tere,maydanoz ile birlikte kullanılır Bu metot toksin atıcı olarak ta arınma kürlerinde kullanılır
Kansere karşı koruyucu özelliği vardır Yüksek tansiyona karşı olumlu etkisi vardır
Hamile hanımlar ıspanak yediklerinde,çocuk kendi kanını fazlasıyla yapar Taze ıspanakları çiğ olarak daha çok faydalıdır Ispanak yemeği pişirildiği gün tüketilmelidir
Aksi olursa zarar verir
Vücudun dayanıklılığını artırır ve vücuda kuvvet verir Yorgunluğu giderir Zihni kuvvetlendirir Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir Felce ve özellikle
yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir
Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir Sindirimi kolaylaştırır İdrar söktürücüdür Hemoroite(basur) iyi gelir Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır Kemikleri ve dişleri
güçlendirir Diş çürümelerini önler Kolesterolü düşürür Şeker hastalarına yararlıdır
Kabak:Kabak yemeği veya tatlısı,mide ve bağırsağa yumuşaklık verir,kabızlığı giderir Bağırsak iltihabını ve hemoroiti tedavi eder
Kabağın tohumları da çocuklarda tenya ve kurt düşürücü olarak kullanılır Kabak bedeni temizler,sinirleri yatıştırır
Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir Kabağın lapası sedef için haricen sürülerek kullanılır
Karnabahar:Kalp rahatsızlıklarını giderir,sinirleri ve beyni iyi çalıştırır,bağırsakların çalışmasını düzenler
Kereviz:Baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur Midesi kuvvetlendiren kereviz,iştah açar,kanı pislikten temizler
Karaciğere faydasıyla bilinir,şişkinliği giderir Safra ifrazatını mormale sokar Böbrekleri çalıştırır,vücutta birikmiş fazla suyu idrar yoluyla dışarı atar
Ses kısıklığına iyi gelir
Kırmızı pancar:Kemik zafiyeti olanlara da çok fayda verir Karaciğeri hastalıklara karşı koruyan özelliğiyle tanınır
ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar
Kuru fasulye:Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır Kabukları şeker dengelemek için demlenerek kullanılır
Sinirlerin gelişmesini,çalışmasını ve tamirini sağlar Bulgur pilavıyla birlikte yenilince protein değeri artar
Lahana:Ortadaki beyaz ve gevrek yapraklarının çiğ olarak yenilmesi çok faydalıdır,göğsü yumuşatır,sindirimi kolaydır,kanı temizler,bol alvuvar yapımı sağlar,
sarılık ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir,şeker ve romatizma hastaları için de faydalıdır,bol idrar söktürür,mide ve bağırsak kanserlerine ve kemoterapiden sonra kür
olarak kullanılması halinde bedendeki toksinlerin atılmasını sağlar Mide ülseri,reflü ve gaz oluşumu engeller,mide ve bağırsakların iç yüzeyini korur,yaraları iyileştirir
Yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağıdır
Mantar:Zayıf ve kansız kimseler için iyi bir gıdadır,kan yapar,vücuda kuvvet verir,yorgunluk giderir
Marul:100 gramında,küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazla vardır İnsan sağlığı bakımından önemi büyüktür
Mercimek:Beden ve zihin gücünü artırır,mideyi kuvvetlendirir,öksürük ve bronşite iyi gelir
Bol kan yapımı sağlar,bağırsaklara yumuşaklık verir
Mısır:İçerdiği yüksek karbonhidrat,kişinin enerji seviyesini yükseltir,göze kuvvet verir,cilt hastalığında faydalıdır
Nohut:Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir İştah açıcı özelliği vardır Anne sütünü artırır,idrar yollarını dezenfekte ederek,yanmaların
geçmesine yardımcı olur Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir Bağırsakları yumuşatır,bol idrar söktürür Damarları açar
Cinsel gücü ve isteği artırır Sesi açar ve öksürüğü keser
Göğüs kanserine karşı koruyucudur Vücutta fazla su toplanmasını önler Östrojen hormonunu dengeler ve özellikle menopoz
döneminde faydalıdır
Patates:Şeker hastalarının kanını alkali hale getirerek,susuzluklarını keser ve hastalıklarına dayanıklılığını artırır
Ülser ve reflüye yardımcı olur Sindirimi kolaylaştırır,kabızlığı önler,karaciğer şişkinliğini giderir
İshali kesmek için patates püresi,yağsız yoğurtla karıştırılıp yenir Sert bir cisim yutanlar,papates püresi yiyerek cismi çıkarır
Patlıcan:Tam olgunlaşınca yenilen patlıcanlar,kalp çarpıntısına iyi gelir,böbrekleri çalıştırır,vücutta toplanan fazla suyu dışarı boşaltır
Kanı artırıcı özelliği vardır,mide ve bağırsak hastası olanlara patlıcan dokunur Sinirleri yatıştırır,tansiyonu düşürür,bağırsakları yumuşatır ve
idrar söktürür Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir,kansızlığı giderir,karaciğer ve pankreasın çalışmasını düzenler
Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır Basura iyi gelir,kilo vermeye yardımcı olur Patlıcan kullanmadan önce tuzlu suda bekletilir,acılığı giderilir,
lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür
Pırasa:Esas adı Pürhassa'dır Çok hususiyetli demektir İnsan sağlığı için faydalıdır İştahsızlığı giderir,kan yapar,idrar söktürücüdür,
bağırsakları yumuşatır,kilo aldırmadan besler,zayıflatıcı özelliği vardır
Pirinç:Buğdaydan sonra en besleyici gıdadır,bünyeyi kuvvetlendirir,tansiyonu yüksek olanlar için iyi bir gıdadır ve ilaç vazifesi görür,
ishali keser Diyaliz hastaları için ideal br gıdadır
Roka:Tadı ve asitleri mideyi çalıştırır,hazmı kolaylaştırır,iştah açar
Böbrekleri çalıştırır,kanı temizler,mafsal iltihabı ve mafsallarda ürat birikmesini önler
Karaciğere faydalıdır,karaciğer ağrılarını giderir,sarılığı keser Vücuda kuvvet verir Bağışıklık sistemini güçlendirir,cinsel gücü artırır,
öksürüğü keser,vücuttaki zararlı maddeleriin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur
Sarımsak:Hazmı kolaylaştırır,bağırdaklarda zararlı mikropları öldürerek,vücudun zehirlenmesini önler
Kansere karşı koruyucu özelliği vardır,spazm çözücü etkisi vardır,kabızlığı giderir,bağırsaklardaki çeşitli solucanları yok eder
Yüksek tansiyona şifadır,damar sertliğini giderir,kanı sulandırır,kanı temizler Kalp adalelerini kuvvetlendirir,kalp ağrılarını
zamanla geçirir,akciğer ve bronşlerı dezenfekte eder,ateş düşürür,ses kısıklığına iyi gelir
Semizotu:Mide ve bağırsak kanamalarında çok fayda verir,suyu içilirse müzmin bronşite iyi gelir,idrar söktürür,kanı üreden korur,kilo verdiricidir
Mide ve bağırsak yanmasını giderir Yeşil salata şeklinde,iyi çiğnenerek yenilirse,faydası daha çok olur,bağırsakları yumuşatır,idrar söktürücüdür,kabızlığı
giderir Kanı temizler,sinirleri yatıştırır,zihin yorgunluğunu alır,uykusuzluğa iyi gelir Dalak şikayetlerini azaltır,kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı etkisi
özellikle iç kanamaları durdurmakta faydalıdır,idrar yanmasını giderir Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur,ayrıca,solucanları dökmeye de yardımcı olur
Soğan:Soğuk algınlıklarına karşı bedeni korur,B vitamini yönünden zengin olduğu için yorgunluğu giderir,iştah açar,idrar yoluyla vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar
Damar sertliğini önler,kilo verdirir,böbrek taşını ve kumunu döker,sinirleri yatıştırır,zihin yorgunluğu ve uykusuzluğu giderir,iktidarsızlığı önler,bronşları çalıştırır,
öksürüğü söktürür,içerdiği kükürt ve iyotla kanı temizler,böylece cildin taze kalmasını,savilcelerin geçmesini sağlar
Vücut zehirlenmesini önler,vücudu dinçleştirir,kansere karşı korur,dolama ve arpacıkta iltihapların boşalmasını sağlar,basurun tedavisi için yararlıdır
Soya:Beynin çalışmasını artırır,kolesterolü düşürür,dalgınlığı ve erken bunamayı önler
Şalgam:B vitaminleriyle akciğerleri,bronşları temizler ve kuvvetlendirir,bol idrar söktürür,böbreklerdeki ürat tipi taşı ve kumu döker
Vücuttaki fazla suyu atarak kilo verdirir,bağırsakları çalıştırır ve dezenfekte eder,kabızlığı giderir
Şeker hastalarının aşırı su isteğini keser ve çeşitli hastalıklara karşı dayanıklılıklarını artırır
Tere:Bilinen en iyi toksin atıcıdır,mideyi çalıştırır,hazmı artırır,kandaki şeker seviyesini düşürür,şekerlilerin insülin ihtiyacını önemli ölçüde
azaltır Öksürüğü söktürür,grip ve soğuk algınlığını kısa zamanda geçirir,böbrekleri çalıştırır,mesane ve idrar yollarını temizler,idrar tutukluğunu
giderir,kansızlığı giderir
Turp:Karaciğer için çok faydalıdır Siroz için,turp suyu ,şeker veya bal şerbeti tatlandırılarak,günde 2 çay bardağı içilir,bir müddet böyle devam edilir
Böbrekleri temizler,kum ve taşı döker,iştah açıcıdır Kanserlere karşı etkili olup,mikropları öldürürek,üremesini engeller
Bağırsakları temizler,çeşitli alerji ve egzamaları geçirir Kür halinde kullanılmalıdır
Zeytin:Zeytinyağı kalp ve damar sistemi için çok faydalıdır,bol fosfor içerdiği için vücudu besler,sindirimi kolaylaştırır,böbrekleri temizler,taşların düşmesini
kolaylaştırır Safra akışını artırır,damarları açar,bağırsak kurtlarını düşürür Vücuda sürülürse cildi besler
Armut:Böbrekleri çalıştıran armut,damarların içinde birikmiş tortuları,idrarlar dışarı atar,kandaki üre asidi gibi atık maddeleri dışarı atar,romatizma,mafsal kireçlenmesine iyi gelir
Kansızlığı giderir,sinirleri teskin eder,hastalıklara dayanıklılığı artırır Ağızdaki tükürük salgısını,mide ve bağırsak ifrazatını artıran armutta,%15'e yakın şeker vardır,bu şeker oranı
hastalar için zararsızdır
Ayva:Kalbe kuvvet verir,kanı temizler,safra akışını artırır,karaciğerin tembelliğini giderir,iştah açar,hazmı kolaylaştırır Kemiklerin zafiyeti ve bedenin gelişmesi yavaş olan çocuklarda ayva çok
faydalıdır,susuzluğa iyi gelir,kusmayı engeller,bağırsak yaralarına,şiddetli ishale iyi gelir Ayvanın çiğ yenmemesi tavsiye edilir
Ceviz:Zekayı geliştirir,iştah açar,mideyi kuvvetlendirir,bağırsak ağrılarını giderir,ıhlamur ile beraber kaynatılıp içilirse,sinirleri güçlendirir Taze ceviz balla yenildiğinde,basur için fayda sağlar,
cevizin üzerinde yeşil kabukların suyu çıkarılıp,sivilcelerin üzerine sürülürse iyi gelir
Çilek:Salisilik asit,romatizma ilacının esas maddesidir Bu nedenle romatizma,eklemlerde ürat birikmesi,damar sertliği,böbrekte kum ve taş oluşması gibi rahatsızlıkları geçirir Vücutta fazla suyu atarak,
yüksek tansiyonu düşürür
Elma:A ve C vitaminleri oldukça fazladır Kabuğuyla birlikte çiğ yenirse,daha çok fayda sağlar,sinir ve adalelerikuvvetlendiren elma,bedeni ve zihni yorgunluklardan arındırır
Elma ve sirkesi kanı temizler,toksinlerin atılmasında bedene yardımcı olur,sindirim sistemini uyarır Romatizma,karaciğer ve böbrek hastalarına,damar sertliği çekenlere,aşırı şişmanlara,hemoroite,egzamalara
ve cilt hastalarına iyi gelir
Erik:Özellikle kuru erikte B vitamininin yanında fosfor,magnezyum ve bol miktarda şeker vardır
Fındık:Enerji verir,bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır,kansızlığa karşı koruyucudur,kalbin ve kasların sağlığında etkilidir Dişlerin yapısını kuvvetlendirir,cinsi gücü artırır,kadınların menopoz
döneminin çabuk geçmesini sağlar
Fıstık:Kavrulmuş fıstık,şeker hastaları için uygun bir gıdadır,bal veya pekmezle karıştırılıp yenilirse,vücuda kuvvet verir ve şişmanlatır Kabızlık yapar ve yaptığı kabızlık çok zararlıdır,bu nedenle sebze üzerine
yenilmesi gerekir
İncir:Boğaz kurumasına,göğüs sertliğine ve akciğer bölmelerine faydalıdır,bedenen ve zihnen çalışanlara güç verir,yorgunluk giderir,kurusu vücudu besler,bademle birlikte sinirlere iyi gelir
En güzel damar açıcı meyve incirdir,kanser oluşumunu önleyici maddeler içerir,kuvvetli kan yapıcıdır,tansiyonu engeller,enerji verir,cinsel gücü artırır
Karpuz:Karpuz yemekten önce yenilirse,vücuda çok faydası olur,yemek üzerine yenilince,hazımda zorluk yapar ve şifası yok olur Vücudu zehirlerinden temizleyen ve sıcak günlerde vücuda serinlik veren en iyi meyvelerden biridir
Karpuzda B1,B2,C vitaminleri ve demir bulunur Böbrekleri çalıştırır,üre,ürat tuzları gibi zararlı atıkların kandan atılmasını sağlar,mesane ve böbreklerdeki kum ve taşı döker,çocuklarda kemiklerin gelişmesini sağlar
Kavun:Hibrit olmayan kavun kanı temizler ve cildin taze kalmasını sağlar,iyice olgunlaştıktan sonra yenmelidir,sinirleri teskin eder,uyku düzenini ayarlar
Kayısı:Sinir sistemi üzerine çok etkilidir,beyni yorucu işlerde çalışanlarda,sinirli kimselerde ve uyku düzeni bozuk olanlarda çok faydalıdır Yemekler üzerine yenilen kayısı hazmı çabuklaştırır,iştahı açar,pekliği giderir
Kansızlığa karşı çok iyidir,kanseri önleyici etkisi vardır,ruhi sıkıntılarda bolca taze veya kuru kayısı yemek sakinlik verir,karaciğeri rahatsız olanlar kayısıyı az yemelidirler
Kiraz:Hastalıklara karşı vücut direncini artırır,en etkili bölümü meyve saplarıdır Sinirleri kuvvetlendirir,böbrekleri çalıştırır,bol idrar söktürür Vücudu zehirlerden temizler,kolesterolü düşürür,zayıflatıcı etkisi vardır,ağrıların
dindirilmesinde aspirinden çok daha etkilidir
Limon:Soğuk algınlığı,nezle,öksürük ve gribal enfeksiyon gibi durumlarda olumlu etkisi vardır Kansızlığı önler,aniden yükselen tansiyonda,yarım limon suyunun üzerine su ile tamamlanarak içilirse,tansiyonu normal seviyesine indirir,kuvvetli
bir mikrop öldürücüdür Mide bağırsak ve idrar yollarındaki zararlı mikropları öldürür,mide bulantısını geçirerek kusmayı keser böbrek ve mesane taşını döker,bademcik rahatsızlıkları için 1 adet limon sıkılır,bir miktar suyla karıştırılıp gargara
yapılır
Mandalina:Kanı temizler,enfeksiyonlarla mücadeleyi kolaylaştırır,vücudun direncini artırır,akşam yemeğinden sonra yenilen 1-2 mandalina,iyi uyku verir
Muz:Çocukların vücutlarının gelişmesini,hastaların ise kendini toplamasını sağlar,sinir ve beyin yorgunluğunu giderir,kalp için şifalıdır Bedenen ve zihnen çalışanlara,kas sistemine,mafsal ve böbrek iltihabı olanlara ,bağırsak hastalarına muz çok faydalıdır
Nar:Mideyi kuvvetlendiren nar,böbrekleri çalıştırır,kalbi yorgun ve zayıflamış kişiler,nar mevsiminde her gün nar suyu içmelidir
Portakal:Ateş düşürücü özelliğe sahiptir,hasta olmadan önce düzenli bir şekilde yenilmelidir,hasta olduktan sonra yenilen portakal,iyileştirici özelliğini kaybeder Portakalda A,B,C vitamini ve fosfor bulunur
Sinir zafiyetini giderir,portakal ağızdaki mikropları öldürür,cildin taze ve pürüzsüz olmasını sağlar,hasta ve çocukların kansızlığını giderir,kan içindeki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar
Kanseri önleyici bir meyvedir Yemeklerden sonra yenilecek bir portakal mide ifrazatını artırır,hazmı kolaylaştırır ve iştah açar,kandaki şeker seviyesinin düşmesine yardım eder Şeker hastaları için hem bir gıda,hem de ilaç vazifesi görür,günde 2-3 adet yenilebilir
Yüksek tansiyonda haftada 1 gün boyu sadece portakal yenilirse şifa verir
Şeftali:Ağız ve midede ifrazatı artırarak,hazmı kolaylaştırır,bol idrar söktürerek,idrar yollarındaki kum ve taşı döker Sabah aç karnına ve gece yatarken bir iki olgun şeftali yenmesi,yukarıda sayılan hastalıklara şifa olur Bağırsakları çalıştırır,çeşitli hastalıklara
dayanıklılığı artırır,balgamı artırır,şehveti artmış kişilere faydalıdır
Üzüm:Kanı artırır,iştah açar Mideyi,bağırsakları ve böbrekleri kuvvetlendirir,sindirim sistemini düzenler,idrar söktürür,beyine enerji sağlar,fazla suyu atarak yüksek tansiyonu düşürür
Karaciğeri temizler,hamilelikte bol miktarda üzüm yenilmesi gerekir Üzüm,annenin vücudunda biriken maddeleri dışarı atarak bulantısını giderir,üzüm dalından koparıldıktan sonra ne kadar erken yenilirse,o kadar şifalı olur
Midede ülser veya gastriti olanların,karaciğeri veya dalağı şişmiş olanların ve kabızlık çekenlerin bir süre taze üzüm suyu tüketmeleri gerekir
|