Yalnız Mesajı Göster

Yapraklı Sebzeler Alzheimer Riskini Azaltıyor

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yapraklı Sebzeler Alzheimer Riskini Azaltıyor




YAPRAKLI SEBZELER ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr M Hikmet Boyacıoğlu, ıspanak gibi 'folik asit' içeren yapraklı sebzelerin, yaşlılarda görülen 'Alzheimer' riskini yüzde 50 azalttığını söyledi
17 Ağustos 2009 Pazartesi 11:27

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr M Hikmet Boyacıoğlu, ıspanak gibi 'folik asit' içeren yapraklı sebzelerin, yaşlılarda görülen 'Alzheimer' riskini yüzde 50 azalttığını söyledi

Boyacıoğlu, son yıllarda yaşlıların korkulu rüyası haline gelen Alzheimer hastalığı (unutkanlık) ile ilgili olarak, başyazarlığını Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi, New York ve ABD'den Jose Luchsinger'in yaptığı araştırma hakkında bilgi verdi

Prof Dr Boyacıoğlu, 965 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, yaşlılarda folik asit kullanımının, hastalığın gelişim riskini yarı yarıya düşürdüğünü vurguladı

Boyacıoğlu, özellikle 35 yaş ve üzerindekilerin, folik asit içeren ürünleri daha fazla tüketmesi gerektiğine işaret etti Ispanak gibi yapraklı sebzeler, karaciğer, kalp, böbrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagillerin yüksek miktarda folik asit içerdiğinin altını çizen Boyacıoğlu, folik asitin vücuttaki tüm biyolojik olaylar, alyuvar oluşumu, amino asit metabolizması, hücre büyümesi ve yenilenmesi için zorunlu olan bir vitamin olduğunu kaydetti

Alzheimer'in erken bunamanın en genel şekli olduğunu belirten Boyacıoğlu, hastalığın dünya genelinde 13 milyondan fazla kişiyi etkilediğinin altını çizdi

Hastalığın tedavisinin doğrudan ve dolaylı maliyetinin ABD'de 81 milyon Euro'dan fazla, İngiltere'de ise 22 milyon Euro olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Boyacıoğlu, "Folik asitin yetersiz miktarlarda alımı kansızlık, zayıf hissetme, kramplar, depresyon, şizofreni, kalp hastalığı ve bazı kanserlere neden oluyor Özellikle hamilelik sırasında yeterince alınmadığı takdirde DNA yapımı ve hücre bölünmesindeki rolü nedeniyle sakat doğumlara yol açabileceği belirtilmektedir" dedi



Alıntı Yaparak Cevapla