10-19-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şifaları Gibi İsimleri De Dikkat Çekici
Havacıva Otu:
20-30 santimetre boyunda, Mayıs-Temmuz aylarında mavi çiçekler açan, kumlu topraklarda yetişen otsu bir bitkidir Kökünde taşıdığı kırmızı boya maddesi, boyamada kullanılır
Hüsnü Yusuf:
60 santimetre boyunda kırmızı çiçekli bir bitkidir Çiçekleri toplanıp kurutularak, kullanılacağı zaman suyla kaynatılarak içilir Osmanlı İmparatorluğu döneminde hanımlar bu bitkiden hazırlanan merhemleri renk vermesi için ciltlerine, özellikle yüzlerinde kullanırdı
Kadın Tuzluğu:
2 metre boyunda, Mayıs-Haziran ayları arasında parlak sarı renkli, güzel kokulu çiçekler açan dikenli bir çalıdır Kırmızı renkli meyveleri vardır Olgun meyveleri ve kurutulmuş kökü kullanılır Meyveler hoşaf ve reçel yapımında da tüketilir Ateş düşürücü, arpacıklarda ise pansuman yapıcı olarak kullanılır
Kısa Mahmut:
10-50 santimetre boyunda, yaz aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan bir bitkidir Acı lezzetiyle mideyi uyararak, iştah açar
Köpek Dili:
20-90 santimetre uzunluğunda, ilkbahar sonunda kırmızı çiçekler açan bir ottur Mikrop öldürücü özelliğiyle basit yaralar üzerine taze yapraklarıyla kompres yapılır
Kuzukulağı:
Haziran-Eylül aylarında küçük çiçekler açan, ortalama 50 santimetre yüksekliğinde bir bitkidir Kurutulmuş kökleri ve yaprakları ilaç olarak, taze bitki ise salata malzemesi olarak tüketilir Eski Mısır�dan beri yemek malzemesidir
Loğusa Otu:
Mayıs-Eylül aylarında, türüne göre değişik renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir Yaprakları genellikle kalp şeklindedir Loğusa Otu�nun kurutulmuş kökleri toz haline getirildikten sonra, suda kaynatıp bal, pekmez veya şekerle tatlandırılarak ya da doğrudan bala konup macun haline getirilerek alınabilir
Oğulotu:
Haziran-Eylül aylarında çiçek açan, limon kokulu 60-70 santimetrelik otsu bir bitkidir Çiçekleri beyaz veya sarımsıdır Limona benzer kokusu ve lezzeti ile hazmı kolaylaştırıcıdır Ayrıca uykusuzluk için yatmadan önce banyo suyuna 2 yemek kaşığı oğulotu yağı eklenerek yıkanmak faydalıdır
Öküzgözü :
Bileşikgillerden, çayır ve ormanlarda yetişen ve papatyayı andıran bir bitkidir
Pelesenk Odunu:
10-15 metre boyunda, oval yapraklı bir ağaçtır Pelesenk odunu mobilyacılıkta oldukça değerlidir Pelesenk reçinesi ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösterir
Peygamber Ağacı:
15 metreye kadar yükselebilen bu ağaçlar, mavi çiçeklidir Terletici ve uyarıcı olması nedeniyle soğuk algınlığında kullanılır
Sarısabır:
Yaprakları dikenli bir ağaçtır Kozmetik olarak da kullanılabilen Güneş yanığı ve egzamada iyileştirici etkisi bulunur
Sinirliot:
20-30 santimetre yüksekliğinde, sulak yerleri seven ve Mayıs-Ekim aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan otsu bitkidir Taze yaprakları kanamaları durdurmada kullanılır
Şeytanotu:
3 metreye kadar yükselebilen, büyük ve parçalı yapraklı, sarı çiçekleri olan otsu bir bitkidir İran, Hindistan gibi ülkelerde baharat olarak bilinen bitki, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve sindirim sistemi gazlarını gidericidir
Tavşan Memesi:
Maki ormanlarında bulunan, kışın yapraklarını dökmeyen, 1 metre boyunda, nohut kadar kırmızı renkli meyveli ve çiçekler açan bir ağaççıktır Acı lezzetiyle iştah açıcı, ayrıca idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür
Unutmabeni Çiçeği:
Ballı baba familyasından, küçük yapraklı bir kır bitkisidir Buna Aşkotu ve Güveyotu da denilir İlkbaharda dallarının ucunda demetler halinde küçük pembe çiçekler açar Dal uçları ve çiçek demetlerinin damıtılması ile elde edilen yağ, kozmetik sanayide yaygın olarak kullanılır Çiçekleri ise sinirlilik hali, yarım baş ağrısı ve adet düzensizliklerinin tedavisinde yardımcıdır
Venüssaçı:
Rutubetli ve serin yerlerde, dere kenarlarında yetişen ve 20-40 santimetre yüksekliğinde otsu bir bitkidir Öksürük kesici, balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcı özellikleri bulunur
Yahudi Otu:
30-50 santimetre boyunda, yaz sonunda sonbahar mevsimine uzanan altın sarısı renkli çiçekli papatya ailesine ait bir bitkidir İdrar söktürücüdür
Yılan Yastığı:
Baharda kötü kokulu, çok açık yeşil çiçekler açan, gölgeli ve serin yerleri seven, sonbaharda mısır koçanı gibi turuncu-kırmızı meyveler veren bir bitkidir Taze yaprak ve kökler sivilcelerdeki cerahati toplamak için ve basit yaralarda pansuman yapıcı olarak kullanılır Taze bitkiyi yemek, bulantı, kusma, ishal ve kalpte ritm bozukluklarıyla ölüme yol açan zehirlenmelere neden olabilir
Yılancık:
15-80 santimetre boyunda, tüm yaprakları sık ve sert tüylü, koyu mor çiçekli bir bitkidir Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle yaralara sürülür
|
|
|