10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Marulun Faydaları Saymakla Bitmiyor
Marulun faydaları saymakla bitmiyor

Marulun bol idrar söktürdüğünü ve kanı pisliklerden temizlediğini vurgulayan uzmanlar, karaciğer ve dalak şişliğini, sarılığı giderdiğini, kadınlarda adet dönemlerinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağladığını bildiriyor Uzmanlar, marul suyu, yüze sürülürse ergenlik sivilcelerini giderdiğini, oralara tazelik ve pembelik verdiğini kaydediyor
BESİN DEĞERLERİ
100 gr marul vb salataların içerdiği ortalama besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,9 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr yağ; 0,5-0,8 gr lif; 22 mgr fosfor; 20 mgr kalsiyum; 0,5-0,7 mgr demir; 9 mgr sodyum; 175-220 mgr potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr B1 vitamini; 0,06 mgr B2 vitamini; 0,3 mgr B3 vitamini; 0,005 mgr B6 vitamini; 10-55 mcgr folik asit; 5-6 mgr C vitamini ve 0,2-0,57 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen ve bazıları cidden yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
Marul vb salatalar, özellikle mide kanseri başta olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır
İçerdikleri A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeler sayesinde kişileri, kalp krizi geçirme, felç ve katarakt illetine yakalanma tehlikesinden korur
Demir ve folik asit içerdiklerinden kansızlığı önler ve gebe kadınların spina bifida (yani omurganın bir yanının açık oluşu) hastalığı taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir
Marul vb salatalar, sindirim sistemini uyarır İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırıcı etkiler yapar
Marul vb salataların bedeni yatıştırıcı etkisi vardır; bu nedenle uykusuzluğa iyi gelir
İşte sağlığa yararlı bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için marul vb salata çeşitlerinin bol bol yenmesi uzmanlarca öğütlenmektedir Ama, bunlarla yapılacak salatalara terbiye olarak konulacak yağların miktar ve nitelikleri göz ardı edilmemelidir
|
|
|