Prof. Dr. Sinsi
|
Vitaminlerin Faydaları Nelerdir
Vitaminlerin Görevleri,Vitaminler Ne iş Yapar,Hangi besinde Ne v
VİTAMİN A: D ve E vitaminleri gibi yağda çözülen bu vitamin, hücre büyümesi için önemli Mukoza tabakaları ile gözlerin faaliyetini sağlıyor Cilt ve vücut dokularının sağlıklı olmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar Birçok kanser türüne karşi koruyucudur, antioksidandır ve karanlıkta görmeyi sağlar Karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, mantar, baklagiller, fasulye, fıstık, ceviz
VİTAMİN B1: Karbonhidratlardan enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve sindirim sistemi için gerekli Vücudun proteinleri kullanabilmesini sağlar
VİTAMİN B6: Protein sindirimi, beyin fonksiyonları, hormonların üretimi için gerekli Seks hormonlarını dengeler Deprosyana karşı etkili Alerjik reaksiyonları engeller
VİTAMİN K: Kanın pıhtılaşmasını sağlar
VİTAMİN C: Vücudun direncini artırıyor, diş, kemik ve kan damarlarının sağlıklı olmasını sağlıyor Hücre solunumuna etki ediyor Ayrıca demirin vücutta değerlendirilmesine yardımcı oluyor Özellikle kış aylarında ve ateşli hastalıklarda, kronik ishallerde vücudun C vitamini artıyor
VİTAMİN D: D Vitamini: Kemikler için vazgeçilmez bir vitamin Eksikliği raşitizme yol açıyor
VİTAMİN E: Vücudun su ve yağ birikimini ayarlıyor İşlemden geçmemiş yağlar, buğday, mısır, ayçiçeği, fıstık, susam, soya yağları, zeytin yağı, balık yağı, fındık, badem, ton balığı, sardalya, somon, patates, yumurta sarısı, domates, koyu yeşil renkli sebzeler başa dön
B-2 vitamini: Protein, yağ ve karbonhidratların bünyede işlenmesini sağlıyor; yani enerji açısından önemi çok büyük Ayrıca alyuvarların oluşumu için de çok yararlı Bu vitamin gözlere ve deriye de sağlık veriyor
B-6 vitamini: Tüm metabolizma için vazgeçilmez bir vitamin Özellikle sinir sistemi üzerinde etkili Proteinin vücutta değerlendirilmesini de sağlıyor
Folik asit: Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için hayati önem taşır Yetişkinlerde beyin ve sinir sistemi fonksiyonları, protein kullanımı ve kan hücreleri yapımı için gerekli
Kalsiyum: Dişlerin ve kemiklerin güçlü olmaları için öncelikle kalsiyum gereklidir Kalsiyum aynı zamanda kalp atışlarını düzenler, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmasını sağlar, kaslar ve sinirler için yararlıdır Kalsiyum kan basıncının yükselmesini ve kalın bağırsak kanserini önleyebilir Ancak yapılan araştırmalara göre her on kadından sekizi, bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenmek istemiyor Hamilelik, bebeği anne sütüyle emzirme, menopoz, kafeinli içecekler vücuttaki kalsiyum miktarını azaltır süt ve sütlü besinler, mısır, sardalya balığı, kalamar, ıstakoz ve brokkoli bol miktarda kalsiyum içeren besinlerdir
Kiraz: B1, B2, A, C vitaminleri ve malik asit
Hindistan cevizi: A, C vitaminleri
Kestane: A, B, C vitaminleri
Lahana: A, B1, B2, B6, C, E, K, P vitaminleri
Bakla: A, B1, B2, C, E, K vitaminleri
İncir: A, B vitaminleri
Çilek: A, B1, B2 C vitaminleri
Mısır: A, B1, B2, E, K vitaminleri
Ağaç çileği: A, B, vitaminleri
Limon: B1, C, P vitaminleri
Mandalina: A, B, C vitaminleri
Kayısı: C vitamini
Ananas: A, B1, B2, C vitaminleri
Badem: B1, B2 vitaminleri
Elma:A, B1, B2, C vitaminleri
Nar: B1, C vitaminleri
Kavun: A, B1, B2, C vitaminleri
Arpa: B vitamini
Patates: A, B1, C vitaminleri
Şeftali: A vitamini
Domates:v A, B1, B2, C vitaminleri
Maydanoz: A, C, K vitaminleri
Erik: A, B1, B2, C vitaminleri
Frenküzümü: C vitamini ve malik asit
Kereviz: A, B1, B2, C, K vitaminleri
Ispanak: B1, B2, C, P, K vitaminleri
Üzüm: A, C vitaminleri
Enginar: C vitamini
Su teresi: A, C, D vitaminleri
Havuç: B, C, D, E vitaminleri
Semizotu: C vitamini
Roka: C vitamini
Ayva: C vitamini
Mercimek: Tüm B vitaminleri
Ayı üzümü: A, C vitaminleri
Avakado: A, D, e vitaminleri
Pazı: A, C vitaminleri
Biber: C (çok miktarda), B, B2, E vitaminleri
|