Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
Sater
Familyası Labitae
İlmi Adı Satureia hortensis
Fransızca Sariette
İngilizce Savory
Almanca Bohnenkraut
Kullanılan Kısmı Yaprakları, çiçeği, sapı
Yetiştiği Yer Doğu Akdeniz, Avrupa, Güney-Batı Asya, Amerika, Kaliforniya, Fransa, Yugoslavya
Ülkemizde: Anadolu
Toplama Zamanı Mayıs - Eylül
Özelliği Midevi, cinsel gücü artırır, balgam, gaz ve bağırsak parazitlerini söktürür Antiseptik, terletici, iştah açıcıdır
Sağlık Açısından Kan dolaşımı bozukluğu, iktidarsızlık, şişkinlik, zihni yorgunluk, mide krampları, bağırsak fermantasyonu
Kullanılışı 5-7 gr sater yarım litre suda çay gibi demlendirilir Günde 2-3 bardak içilir
Mutfakta Kullanılışı Balık çorbası, kuzu, domuz ve av eti, sindirimi zor olan yemekler, nohut, kuru fasulye vb ; salatalar, her tür balık
Estetik Açıdan Esansı parfüm ve kolonya yapımında kullanılır
Ek Bilgi Diğer adı: Geyikotu, zater, çibriska, çubriza Anadolu'da 14 tür sater bulunur; kokusu kekiği andırdığından kekik yerine kullanılabilir 17 ve 18 yüzyılın doktorları sateri afrodizyak ve safra akıtıcı olarak kullanırlardı Esansının da mideyi kuvvetlendirdiğini ileri sürerlerdi 1934'te Schultzik sateri ishalde ve bağırsak yangısında antiseptik olarak başarıyla kullanmıştır
Safran
Familyası Iridaceae
İlmi Adı Crocus sativa
Fransızca Safran
İngilizce Saffron
Almanca Safran
Kullanılan Kısmı Kurutulmuş stigması
Yetiştiği Yer Güney Avrupa, İspanya, Hindistan
Ülkemizde: Safranbolu (az miktarda)
Toplama Zamanı Mayıs - Haziran
Özelliği Afrodizyak, iştah açıcı, midevi, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücü Karaciğeri dengeler, spazmı giderir
Sağlık Açısından Lenfatik kadınların sancılı aybaşlarını kolaylaştırır, vejetatif sistemi ve aşırı dengesizliği dengeler; kronik bronşitte başarı sağlar
Kullanılışı Midevi ve afrodizyak olarak: 0,5-1 gr safran 1 litre suda demlendirilir Aybaşı söktürmek için: 1-2 gr safran 1 litre suda demlendirilir, günde 2-3 fincan içilir
Mutfakta Kullanılışı Her tür balık çorbasına, pilava, işkembeye, bazı tür tavuk yemeğine, hamur işlerine, Hint soslarına, İspanyolların ünlü "paella" adlı yemeğine, kuzu etine vb Pilav için safranı bütün bir gece biraz süte yatırdıktan sonra kullanmalı
Ek Bilgi Safran dünyanın en pahalı baharatıdır ve hile kaldırır Ağırlığını artırmak için mum, yağ, şurup ve bal emdirilir Tibet'in eski hekimliğine göre safran her tür karaciğer rahatsızlığına iyi gelir Çin hekimliğine göre safran safranın akışını dengeler Bebeklerin dişlerinin çıkmasını kolaylaştırmak için safran toz haline getirilir, biraz bal ve gliserin katılır Bu karışımla çocukların diş etleri ovuşturulur
Roka
Familyası Cruciferae
İlmi Adı Eruca sativa
Fransızca Roquette
İngilizce Rocket
Almanca Rauke
Kullanılan Kısmı Yaprakları ve tohumu
Yetiştiği Yer Akdeniz yöresi, Asya, Mısır (Genellikle bahçelerde yetişir )
Toplama Zamanı Yaz mevsiminde (yaprakları)
Özelliği Uyarıcı, midevi, tonik, iştah açıcı, kuvvet verici, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, afrodizyak
Sağlık Açısından Her yeşil bitkide olduğu gibi yaprakları kanı temizler Vitamin, ve mineral yönünden zengindir; dolayısiyle bedeni güçlendirir Haricen: Yaprakları yaraları dezenfekte eder ve kapatır (Yapraklar ezilir veya ufalanır, yaranın üstüne konur )
Kullanılışı Yaprakları ve tohumu kuvvet verir, öksürüğü keser 60-80 gr, roka yaprağı 1 litre kaynar suda demlendirilir ve içilir
Mutfakta Kullanılışı Genellikle çiğ olarak salatalara, çerezlere katılır Piştiğinde şifalı özellikleri yok olur
Estetik Açıdan Roka, ısırganotu kökü ve dulavratotu ile yapılan çay yağlı saç diplerine sürülür ve temizlenerek saçların uzaması sağlanır
Ek Bilgi Orta Çağ'da Azize Hildegard sevgili papazelerine marulu önerirken rokanın yenmesini yasaklamıştı Çünkü roka "aşk oyunlarını" uyarıyordu Bu nedenle manastır bahçelerine roka ekilmez olmuştu
--->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası frmacil sayfa 2iki --->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
|