Yalnız Mesajı Göster

Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası

Eski 10-19-2012   #12
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası




Rezene
Familyası Umbelliferae
İlmi Adı Foeniculum dulce
Fransızca Fenouil
İngilizce Fennel
Almanca Fenchel
Kullanılan Kısmı Kök, yaprak ve tohumları
Yetiştiği Yer Orta Avrupa, Hindistan, Japonya, Asya, Amerika
Ülkemizde: Yabani olarak yetişir
Toplama Zamanı Temmuz - Ekim
Özelliği Spazm giderici, midevi, safra söktürücü, iştah açıcı, hafif laksatif, süt çoğaltıcı, idrar ve gaz söktürücü Böbrek üstü guddeleri olumlu etkiler
Sağlık Açısından Kökü: İdrar yetersizliğine, safra taşlarına iyi gelir Tohumu: Mide ve bağırsak gazlarına, zor sindirime, bağırsak parazitlerine, asabi kusmalara yararlıdır Yaprakları: İnce doğrandığında kuru fasulye, bakla vb'ne katılır Hazmı zor olan besinlerin sindirimini kolaylaştırır
Kullanılışı Rezene tohumu toz haline getirildiğinde 1 tatlı kaşığı bir fincan kaynar suda 10 dakika demlendirilir, yemeklerden sonra içilir Gripten korunmak için tohumları çiğnenir İstenirse tohumlar kaynatılarak çay gibi içilir
Mutfakta Kullanılışı Çorbalar (borç çorbası dahil); çerkez tavuğu, soslar, kuzu eti, ızgara balık, kabak, bazı tür keklere ve konservelere kullanılır Rezenenin çeşnisini artırmak için, kuru tavada bir miktar çok hafif kavrulur, kahve değirmeninden geçirerek toz haline getirilir ve kullanılır
Estetik Açıdan Yağlı ciltlere: 10 gr, rezene 100 cm3 suda 20 dakika demlendirilir, elde edilen sıvıyla cilt temizlenir Hassas ciltlere asla iyi gelmez
Ek Bilgi Diğer adı: Raziyane, arapsaçı, irziyan, mayana Antik Yunan çağında rezene başarı sembolü idi ve adı marathon'du Bu ad Milattan 490 yıl önce İranlılarla yapılan yarışma sonucu Yunanlıların şanlı zaferine izafeten verilmişti Birinci yüzyılda Pliny ise yılanların derilerini değiştirdiklerinde görme yeteneklerini artırmak için rezene yediklerini belirtmiştir






Alıntı Yaparak Cevapla