10-19-2012
|
#15
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
Kebere
Familyası Capparidaceae
İlmi Adı Capparis spinosa
Fransızca Capres
İngilizce Caper
Almanca Kapperstrauch
Kullanılan Kısmı Meyvası (çiçeğin tomurcuğu)
Yetiştiği Yer Akdeniz ikliminde
Ülkemizde oldukça yaygındır
Toplama Zamanı Haziran - Eylül
Özelliği İdrar söktürür, dalağın çalışmasını olumlu etkiler, iştah açar
Sağlık Açısından C vitamini bulunduğundan skorbut hastalığında, iştahsızlıkta, idrar zorluğunda kullanılır
Kullanılışı Kebere sağlıktan çok mutfakta, genellikle turşu halinde kullanılır
Mutfakta Kullanılışı Salatalarda, çerezlerde, balık buğulamasında, meze olarak bazı soslarda kullanılır; yavan yemeklere çeşni verme amacıyla katılır
Estetik Açıdan Yeri yoktur
Ek Bilgi Diğer adı: Kebre, gebreotu, keditırnağı (Alanya) Botanistler 170 kebere türü ayırt etmektedirler Kebere turşusu: 1 kilo kebere 1 kilo sirke ile kavanoza konur, 1 hafta karanlık bir yerde bekletildikten sonra tuzlu aromalı (tarhunotu, kekik vb ) ve soğanlı suya aktarılır 3 ay sonra kullanılabilir (Tuz deniz tuzu olmalı, diğer tuzlar turşunun zamansız çürümesine neden olur )
Familyası Zingiberaceae
İlmi Adı Elettaria cardamomum
Fransızca Cardamome
İngilizce Cardamom
Almanca Kardamom
Kullanılan Kısmı Tohumu (kapsülün içinde)
Yetiştiği Yer Seylan, Hindistan, Hindiçini, Guatemala
Toplama Zamanı Eylül - Aralık
Özelliği Sindirimi olumlu etkiler, gaz söktürür Zihni geliştirdiği söylenir, iştah açıcı, antiseptik, tonik
Sağlık Açısından Hava yutmada, şişkinlikte, asabi yorgunlukta, romatizma ağrılarında, bağırsak rahatsızlıklarında, yorgunluktan ileri gelen sindirim bozukluğunda kullanılır
Kullanılışı 1/2 tatlı kaşığı kakule bir küçük fincan sütle kaynatılır, sabah akşam içilir; istenirse biraz bal katılır; yorgunluğa ve iktidarsızlığa salık verilir İdrar, çarpıntı, sindirim ve depresyonda: 1/2 tatlı kaşığı kakule l fincan suda bekletilir, sabah akşam içilir
Mutfakta Kullanılışı Bazı keklerde, baharatlı ekmeklerde, "Alman" ekmeğinde, yemeklere konan baharat karışımında yer alır
Estetik Açıdan Birkaç adet tohum çiğnendiğinde ağızdaki sarımsak kokusunu giderir
Ek Bilgi (Kakule 3 gözlü bir kapsüldür Her bir gözünde 5-7 tohum bulunur Kuvvetli ve hoş kokulu bir baharattır ) Ayur-vedik hekimliğinde (eski Hint hekimliği) kakule kronik bulantıya, iktidarsızlığa, unutkanlığa, çarpıntıya, fiziki ve zihni yorgunluğa kullanılırdı
|
|
|