Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
Karanfil
Familyası Myrtaceae
İlmi Adı Eugenia caryophyilata veya Syzigium aromaticum
Fransızca Girofle
İngilizce Cloves
Almanca Gewürznelken
Kullanılan Kısmı Kurutulmuş çiçeği
Yetiştiği Yer Madagaskar, Antiy, Molluk adaları, Hindistan, Doğu Endonezya
Toplama Zamanı Ağustos - Kasım
Özelliği Ağrı dindirici, antiseptik, spazm giderici, midevi, sindirimi kolaylaştırır, afrodizyak, gaz söktürür
Sağlık Açısından Bağırsak gazlarını giderir, solunum cihazını olumlu etkiler, jenital organları canlandırır, sinüsleri açar, baş ağrısını giderir, mide fermantasyonunu önler Yağı, diş ağrısını keser
Kullanılışı 6 diş karanfil 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için bu çaydan 1 çorba kaşığı yemeklerden sonra içilir Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir
Mutfakta Kullanılışı Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine; toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına (çok az olarak), baharatlı ekmeğe, sıcak şaraba katılır "
Estetik Açıdan Ağız kokusunu gideren spreylerde, deodoranlarda, pudra, sabun, losyon ve rujlarda kullanılır
Ek Bilgi Diğer adı: Kuru karanfil Çin'de bedeni kuvvetlendirmek, özellikle kadınların aybaşı problemlerini önlemek için bir süre her gün 1 rafadan yumurta, 1 tatlı kaşığı toz karanfil ve l çorba kaşığı bal karıştırılarak yenir
Fesleğen
Familyası Labiatae
İlmi Adı Ocimum basilicum
Fransızca Basilic
İngilizce Basil
Almanca Basilienkraut
Kullanılan Kısmı Kurutulmuş yaprağı ve çiçeği
Yetiştiği Yer Hindistan, Afrika, Asya, Avrupa
Ülkemizde: Güney Anadolu
Toplama Zamanı Mayıs - Eylül
Özelliği Antispazmotik, tonik, gaz giderici, midevi, bağırsakların antiseptiği, safra söktürücü
Sağlık Açısından İştahsızlık, kramp, zihinsel sürmenaj, sinirsel anemi ve uykusuzluk, gut, anguas, yetersiz aybaşı, baş dönmesi ve migrene karşı kullanılır
Kullanılışı 1 tatlı kaşığı fesleğen 1 fincan kaynar suda demlendirilir, her yemekten sonra içilir Ağız aftlarına: 100 gr fesleğen 1 litre suda kaynatılır, gargara yapılır Taze fesleğen yaprakları çiğnenebilir
Mutfakta Kullanılışı Çorba, domatesli sos, domuz, kuzu, dana, balık etleri, lahanalı yemekler, yeşil salata, türlü, çeşitli çerezler vb Fesleğen gerekirse kekiğin yerine kullanılabilir
Estetik Açıdan Yüzün alt kısmıyla boyun bakımında kullanılır Bir avuç taze fesleğen didiklenir, 4-5 gün badem yağında bekletilir ve kullanılır Yüze ve boyna sürerken hafif bir masajla cilde yedirilir Bir süre sonra yüz gülsuyuna batırılmış bir parça pamukla temizlenir
Ek Bilgi Diğer adı: Fesliğen, peslan, reyhan otu (Fesleğen türünden olan reyhanın yaprakları biraz daha iri, rengi daha koyu, kokusu da daha keskin olur Bu nedenle kullanılan miktar az olmalı Fransa'da ve İtalya'da (ülkemizde birçok köy ve kasabada), sineğin ve sivrisineğin eve girmemesi için pencere kenarlarına fesleğen saksıları konur Aynı saksılar köy kahvelerinde görülür Ufalanmış kuru yapraklar koklandığında aksırtır, kronik koku almamayı giderir
|